Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Konec odborů v Evropské unii?

Konec odborů v Evropské unii?

23.03.2005 12:52

Evropská integrace má mnoho pochybných doprovodných jevů, jako například bájná regulace zakřivení banánů. Na druhou stranu je nezpochybnitelné, že integrovaná evropská ekonomika přispěla k omezení stávek a z nich vyplývajících ztrát. Ve všech zemích EU totiž zas posledních třicet let došlo k výraznému poklesu počtu „prostávkovaných“ dní.

K největšímu poklesu stávkové aktivity došlo ve Velké Británii. Zatímco v 70. letech se v Británii prostávkovalo 576 dní na 1000 zaměstnanců ročně (tj. každý zaměstnanec, včetně nestávkujících policistů a hasičů, prostávkoval v Británii přes půl dne). Vrcholem byla „winter of discontent“, která přinesla stávku velšských a anglických horníků (na jejich podporu se vybíralo i v tehdejším socialistickém Československu…). Margaret Thatcher však moc odborových předáků vyhlašovat stávky dle vlastní libovůle výrazně omezila a počet prostávkovaných dní se prudce snížil. V 80. letech na polovinu, tj. na 291 prostávkovaných dní na 1000 zaměstnanců ročně, ale v 90. již toto číslo kleslo na zanedbatelných 23 dní.

Pozadu ale nezůstaly ani méně radikální země: v Belgii počet prostávkovaných dní klesl z 233 v 70. letech na 37 v letech devadesátých, v disciplinovaném Německu z 52 dní v 70. letech na 11 dní v 90. letech. Nejvášnivějšími stávkaři jsou v Evropě Italové, ale ani tady to není, co to bývalo. Zatímco v 70. letech každý Ital v průměru prostávkoval 1,5 pracovního dne ročně, v 80. letech to už bylo jen půl dne a v devadesátých mizerných 0,13 dne.

Tento vývoj je způsoben především dvěma faktory. Za prvé klesá počet odborářů. Zatímco v roce 1979 bylo odborově organizováno 50 % britských zaměstnanců, v 90. letech to bylo už jen 32 %. Obdobně v Itálii klesla organizovanost v odborech z 51 % v roce 1976 na 38 % v 90. letech. Nejvyšší podíl zaměstnanců v odborech je ve Skandinávii (85 % ve Švédsku, 77 % v Dánsku i Finsku). Nejméně jsou organizováni Francouzi, kde je v odborech jen asi 10 % zaměstnanců (ti ale odbory nepotřebují, stávkují „spontánně“ sami). Zhruba čtvrtina zaměstnanců je v odborech v Nizozemí a Německu.

Druhým faktorem nižšího počtu stávek je tlak globalizace a rozšiřování Evropské unie. Německé odbory rychle zapomněly na stávkování, když jim Opel pohrozil, že zavře továrnu v Německu a přesune ji do Maďarska.

Je pokles stávkového hnutí pozitivní? Z hlediska efektivnosti a konkurenceschopnosti evropských firem jistě ano. A vzhledem k tomu, že se nezdá, že by zaměstnanci v Evropě nějak strádali „vykořisťováním“, zdá se, že ani ono o nic nepřišli…

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • Stavka je to nejposlednejsi reseni.
    23.03.2005 20:50

    Stavka je to nejposlednejsi reseni resitelneho problemu. Kazda stavka silne oslabuje podniky a projevi se na zisku. Opel je zarnym prikladem. V automilovem prumyslu ( i jinde) je silna konkurencea kazdeho stavkujiciho vyrobce nahradi svymi vyrobky konkurence. Ta nespi nikdy a ciha na kazdou prilezitost. Japonci zaplavi (krom USA) i Evropu svymi technicky vynikajicimi, cenove vice nez konkurenceschopnymi auty. Automobilky ktere maji sve vozy predrazene (Mercedes) vlivem socialnich vyhod pak jednoduse zavrou brany a zamestnance poslou na ulici. Odbory v tom nemohou udelat nic. Jakmile dochazi "cash" neni sance i postavit nove modely.
    Thyronx
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data