Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdo vlastně v Česku platí daně? (opak.)

Kdo vlastně v Česku platí daně? (opak.)

11.02.2005 15:05

V České republice si většina obyvatel stěžuje na vysoké daně. Nespokojenost s vysokými daněmi již dokonce dorazila i k vládním představitelům a začali plánovat jak a kde daně snížit. Snižování daní je jistě bohulibé a je třeba přivítat, že i naše vláda konečně opouští (nebo se tváří jako že opouští) představu, že vysoké daně jsou dobré daně. Jen by bylo dobré rozmyslet si předem, jaké výdaje vláda seškrtá, abychom se pak nedivili, že rozpočtový schodek roste.

Nicméně možná by ani nezaškodilo se předem podívat na to, kdo u nás vlastně daně platí. Tím nemyslím analýzu daňových úniků, ale analýzu rozložení daňového břemene na různé příjmové skupiny. Podobné odhady prováděl pro Spojené státy Joseph Pechman a výsledky byly překvapivé, neboť se ukázalo, že daňový systém v USA není vlastně vůbec tak progresivní (tj. daňové sazby nerostou s příjmem), jak se očekávalo.

Analýza českého daňového systému provedená na mikroekonomických datech ukazuje, že u nás je situace možná ještě zajímavější. Pokud vezmeme jako měřítko celkovou daňovou zátěž, tj. kolik ta která rodina platí v daních ze svého příjmu, vyjde nám následující stav: Nejchudších 10 % domácností zaplatí „pouhých“ 13 % ze svých příjmů na daních. Tato efektivní daňová sazba se pak rychle zvyšuje a rodiny s průměrným a vyšším příjmem odvádí již přes 40 % příjmů na daních.

Největší zátěží jsou, pochopitelně, odvody na sociální zabezpečení (člověk si vždycky uvědomí, jak je dobře, že jsme tak „zabezpečení“…), jejichž výše roste od 2,7 % pro nejchudších 10 % až na 32 % pro nejbohatší desetinu domácností. Druhou největší položkou je daň z přidané hodnoty. Ta má však tzv. regresivní vliv, kdy chudší platí vyšší podíl příjmů na dani než bohatší. Nejchudších 10 % domácností v ČR odvede na DPH 8 % svých příjmů, průměrné rodiny okolo 6 % a ti nejbohatší méně než 5 %.

Klíčovou charakteristikou českého daňového systému je jeho vysoká progrese v dolní polovině příjmového rozložení a de facto neměnnost pro vyšší příjmy. Toto nastavení daňového systému vytváří nešťastnou kombinaci: Pro chudší rodiny je zvyšování jejich čistého příjmu velmi těžké, neboť s rostoucím příjmem jim rychle rostou daně. Logickou reakcí je pak přechod do stínové ekonomiky a další pokles odváděných daní. Pro bohatší rodiny je zase daňové zatížení až nesnesitelně vysoké a rozhodně nelze očekávat, že by bylo možné jejich daně dále zvyšovat.

Takže daňové příjmy nepůjde zřejmě příliš zvýšit ani „dole“ ani „nahoře“ a deficit stále nemizí. Co s tím? Škrtat, škrtat a zase škrtat výdaje. Jak prosté…


Váš názor
  • A máme tu dokola pitomost o daňové progresi
    11.02.2005 15:53

    Ano procento, kterým se řídí kolonka "daň z příjmů fyzických osob" se dle tabulek mění v závislosti na příjmu od 15 do 32%. Jenže větší část daňového zatížení a to odvody jsou "rovné", bez ohledu na velikost příjmů. Jejich větší část, bratru 35% je pro jistotu zaměstnancům skryta. Faktická daňová progrese, zahrneme-li i tzv. odvody včetně těch "neviditelných" je minimální. Největší část skutečné daňové progrese mají "na svědomí" odpočitatelné položky, ne rozdíl v procentu. Mnohem větší motivací pro přechod do "stínové ekonomiky" jsou: a) vysoké skryté zdanění (35% odvody), b) relativně bezbolestná nezaměstnanost, c) rovnostářské zdravotnictví, kde pacient, který byl 10 let "na dávkách" (míněno sociálních) má nárok na stejný rozsah péče placené pojišťovnami, jako ten, kdo do systému za 10 let z 10 milionů "hrubého příjmu" odvedl bratru 1,3 milionů korun.
    Kozina
  • co s tím ?
    11.02.2005 15:47

    o penězích by měl rozhodovat ten, kdo je vytvořil.Ne ten, co je ukradl.
    orada poisson
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data