Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdo vlastně v Česku platí daně? (opak.)

Kdo vlastně v Česku platí daně? (opak.)

11.02.2005 15:05

V České republice si většina obyvatel stěžuje na vysoké daně. Nespokojenost s vysokými daněmi již dokonce dorazila i k vládním představitelům a začali plánovat jak a kde daně snížit. Snižování daní je jistě bohulibé a je třeba přivítat, že i naše vláda konečně opouští (nebo se tváří jako že opouští) představu, že vysoké daně jsou dobré daně. Jen by bylo dobré rozmyslet si předem, jaké výdaje vláda seškrtá, abychom se pak nedivili, že rozpočtový schodek roste.

Nicméně možná by ani nezaškodilo se předem podívat na to, kdo u nás vlastně daně platí. Tím nemyslím analýzu daňových úniků, ale analýzu rozložení daňového břemene na různé příjmové skupiny. Podobné odhady prováděl pro Spojené státy Joseph Pechman a výsledky byly překvapivé, neboť se ukázalo, že daňový systém v USA není vlastně vůbec tak progresivní (tj. daňové sazby nerostou s příjmem), jak se očekávalo.

Analýza českého daňového systému provedená na mikroekonomických datech ukazuje, že u nás je situace možná ještě zajímavější. Pokud vezmeme jako měřítko celkovou daňovou zátěž, tj. kolik ta která rodina platí v daních ze svého příjmu, vyjde nám následující stav: Nejchudších 10 % domácností zaplatí „pouhých“ 13 % ze svých příjmů na daních. Tato efektivní daňová sazba se pak rychle zvyšuje a rodiny s průměrným a vyšším příjmem odvádí již přes 40 % příjmů na daních.

Největší zátěží jsou, pochopitelně, odvody na sociální zabezpečení (člověk si vždycky uvědomí, jak je dobře, že jsme tak „zabezpečení“…), jejichž výše roste od 2,7 % pro nejchudších 10 % až na 32 % pro nejbohatší desetinu domácností. Druhou největší položkou je daň z přidané hodnoty. Ta má však tzv. regresivní vliv, kdy chudší platí vyšší podíl příjmů na dani než bohatší. Nejchudších 10 % domácností v ČR odvede na DPH 8 % svých příjmů, průměrné rodiny okolo 6 % a ti nejbohatší méně než 5 %.

Klíčovou charakteristikou českého daňového systému je jeho vysoká progrese v dolní polovině příjmového rozložení a de facto neměnnost pro vyšší příjmy. Toto nastavení daňového systému vytváří nešťastnou kombinaci: Pro chudší rodiny je zvyšování jejich čistého příjmu velmi těžké, neboť s rostoucím příjmem jim rychle rostou daně. Logickou reakcí je pak přechod do stínové ekonomiky a další pokles odváděných daní. Pro bohatší rodiny je zase daňové zatížení až nesnesitelně vysoké a rozhodně nelze očekávat, že by bylo možné jejich daně dále zvyšovat.

Takže daňové příjmy nepůjde zřejmě příliš zvýšit ani „dole“ ani „nahoře“ a deficit stále nemizí. Co s tím? Škrtat, škrtat a zase škrtat výdaje. Jak prosté…


Váš názor
  • A máme tu dokola pitomost o daňové progresi
    11.02.2005 15:53

    Ano procento, kterým se řídí kolonka "daň z příjmů fyzických osob" se dle tabulek mění v závislosti na příjmu od 15 do 32%. Jenže větší část daňového zatížení a to odvody jsou "rovné", bez ohledu na velikost příjmů. Jejich větší část, bratru 35% je pro jistotu zaměstnancům skryta. Faktická daňová progrese, zahrneme-li i tzv. odvody včetně těch "neviditelných" je minimální. Největší část skutečné daňové progrese mají "na svědomí" odpočitatelné položky, ne rozdíl v procentu. Mnohem větší motivací pro přechod do "stínové ekonomiky" jsou: a) vysoké skryté zdanění (35% odvody), b) relativně bezbolestná nezaměstnanost, c) rovnostářské zdravotnictví, kde pacient, který byl 10 let "na dávkách" (míněno sociálních) má nárok na stejný rozsah péče placené pojišťovnami, jako ten, kdo do systému za 10 let z 10 milionů "hrubého příjmu" odvedl bratru 1,3 milionů korun.
    Kozina
  • co s tím ?
    11.02.2005 15:47

    o penězích by měl rozhodovat ten, kdo je vytvořil.Ne ten, co je ukradl.
    orada poisson
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00EMU - CPI, y/y
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba