Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Týdenní přehled dluhopisového trhu - Polsko, Maďarsko a Slovensko

10.02.2004 9:03
Autor: 

Polsko: Situace na dluhopisovém trhu se minulý týden příliš nelišila od vývoje devizového trhu. Začátek týdne možná překvapil některé investory, kteří předpokládaly, že když vláda začne předkládat zákony Hausnerova plánu do Sejmu tak se celkově zlepší nálada na celém trhu. Zklamáním tak byla i druhá půlka týdne, kdy ceny dluhopisů klesly i přes úspěšnou aukci dvouletého dluhopisu. Zájem v aukci 2,5- krát převýšil nabídku, průměrný výnos proto klesl na 6,35 %. Přesto výnosy vzápětí po aukci začaly opět růst a do konce dne se dvouletý výnos vyšplhal až na 6,43 %. Výnosy rostly nejen na krátkém konci křivky, ale po celé její délce. Tento vzestup pak pokračoval i v následujících dnech, když pomalu mizela ochota opozice podpořit vládní reformní plán.

Domníváme se, že dluhopisy, stejně jako zloty, mají před sebou těžký týden. Kvůli oznámenému odložení vládních vyjednávání s opozicí až na 1. března. Přesto se v polovině příštího týdne očekává zlepšení nálady na trhu, což je výsledkem zahájení prací Sejmu na zákonech vedoucích ke změnám principů ohodnocování důchodů, které jsou součástí balíčku. V důsledku toho je možné, že výnosy pěti- a víceletých dluhopisů by mohly koncem měsíce spadnout pod 7 %. Tomu nasvědčuje i relativní mírný nárůst výnosů v uplynulých týdnech, když dluhopisy byly pod silným tlakem negativních zpráv o vývoji politické situace.

Maďarsko: Čtvrteční aukce patnáctiletých dluhopisů se nepovedla. Státní agentura AKK nabízela dluhopisy v objemu 15 mld. HUF, ovšem poptáváno bylo jen za 12 mil. HUF. AKK tedy reagovala tím, že nabídku snížila a prodala obligace pouze za 10 mld. HUF. Neúspěch aukce měl samozřejmě nepříznivý dopad na celý trh pevně úročených instrumentů, především pak na dlouhý konec výnosové křivky, kde výnosy vzrostly o 20-30bps. Dodejme, že ceny dluhopisů však pokračovaly v sestupu i v pátek, kdy se na trhu objevily spekulace, že by MNB mohla toto pondělí zvýšit oficiální úrokové sazby. Za celý minulý týden výnosy vzrostly o 50bps. V tomto týdnu předpokládáme, že by na maďarském trhu dluhopisů mělo dojít k pozitivní korekci, nicméně vše bude podmíněno stabilizací situace v Polsku.

K zaznamenání stojí rovněž fakt, že podle aktuálního vývoje FRA sazeb, trhy posunuly svá očekávání v otázce prvního snížení oficiální úrokové sazby MNB až za horizont třetího čtvrtletí 2004. FRA sazby tak poprvé v tomto roce odrážejí náš názor na vývoj oficiální úrokové sazby – či jinak řečeno sdílíme současnou skepsi trhu ohledně šancí na brzký pohyb oficiálních sazeb směrem dolů.

Slovensko: Dlhopisový trh bol minulý týždeň pokojný a nerozladili ho ani výkyvy na poľskom a maďarskom trhu. V pondelkovej aukcii štátnych dlhopisov (2.február) s pohyblivým kupónom prejavili investori iba malý záujem. Výnosová krivka sa pohla iba nepatrne smerom dole (najviac na splatnostiach 2-3 roky). Na trhu zatiaľ prevláda ponuka dlhopisov zo strany ministerstva. Dopyt investorov je momentálne slabší. Zdá sa, že sa pripravovali na aukciu 10 ročných papierov. V dnešnej aukcii desaťročných štátnych dlhopisov (9.február) ministerstvo financií akceptovalo 1,05 mld. Sk. Celkový dopyt investorov bol 3,18 mld. Sk. Priemerný výnos bol 5,145 % (minimum 5,09 % a maximum 5,18 %). To zhruba zodpovedá kotáciám na sekundárnom trhu. Na trhu zatiaľ cítiť slabý záujem o dlhší koniec krivky. Na trhu IRS a FRA neboli veľké pohyby. Inštrumenty reagovali na pohyb kurzu koruny na FX trhu. Očakávame, že tak to zostane aj naďalej.

ČSOB, Investiční výzkum

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m