Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko uvažuje o možnosti obchodovat své ropné zásoby v měně euro

Rusko uvažuje o možnosti obchodovat své ropné zásoby v měně euro

16.10.2003 16:25
Autor: 

Ve světle očekávaných hospodářských výsledků v Evropě a ve Spojených státech na konci minulého týdne možná trochu zapadla informace o tom, že Rusko uvažuje o možnosti začít oceňovat a především obchodovat své zásoby ropy a zemního plynu v měně euro proti současnému a hlavně tradičnímu americkému dolaru. Jako hlavní důvod je oficiálně citována snaha zlepšit a posílit vztahy Ruska a Evropské unie, v pozadí je však evidentně vidět chuť dát Spojeným státům fiktivní "políček" za jejich chování ve vztahu k invazi do Iráku.

Ruská centrální banka akumulovala euro od počátku roku 2002 a posílila tak podíl této měny ve svých devizových rezervách (USD 65 mld.) na 25% z předchozích 10%. Tento krok (myšleno akumulace eura) vedl k poměrně bouřlivé reakci jednotlivců, kteří začali svižně měnit svá dolarová depozita na depozita denominovaná v euro. Jejich objem se zvýšil čtyřnásobně.

Podle interních zdrojů byla hlavním důvodem úmyslu Ruska přejít v ropném obchodu na euro schůzka Vladimíra Putina a německého kancléře Gerharda Schrodera. Jak V. Putin, tak G. Schroeder se v poslední době poměrně hodně sblížili a i když je Putin velmi obratným diplomatem, jeho snaha "ponížit" Spojené státy je velmi patrná. I když jeho komentáře na výše uvedené téma jsou více než tajuplné, V. Putin řekl - "Nemůžeme vyloučit, že je to (přechod na euro) možné. Byl by to rozhodně zajímavý krok pro naše evropské partnery".

Samotný přechod na euro by v případě Ruska velmi pravděpodobně nevedl k dlouhodobějším růstu ceny ropy. Mohlo by to však sloužit jako návod pro exportéry ropy ze zemí Středního východu, kteří by mohli uvažovat o podobném postupu. To by mohlo mít zdrcující vliv na psychologii trhu, zejména ve chvíli, kdy je důvěra v americký dolar značně otřesena. Rusko disponuje druhými největšími zásobami zemního plynu na světě a po Saudské Arábii je druhým největším exportérem ropy.

Ropa a měna, ve které se s ní obchoduje, mají pro světovou ekonomiku naprosto kolosální důležitost. Pokud by měl být dolar jako referenční měna pro obchody s ropou nahrazen eurem, okamžitě by ztratil výsadu jednoho z hlavních nástrojů globální makroekonomické politiky. To se stalo např. britské libře, která byla po druhé světové válce dolarem naprosto převálcována a ztratila tak status globální rezervní měny.

Podle názoru ruských obchodníků s ropou a zemním plynem by výše zmiňovaný krok ruské administrativy dával smysl. Rusko totiž v současné době dodáva, resp. zajišťuje dodávky poloviny "energetických" komodit v Evropě. Jak jsme však také naznačili, jde jistě o součást posilování triumvirátu Ruska, Francie a Německa - účelového "konsorcia" vytvořeného jako protiváha Spojeným státům.

Na trochu jiné notě - možná ve světle poslední, velmi vzrušené reakce na analýzu ČEZ od týmu analytiků mě několik čtenářů nařklo, že stále jenom "pomlouvám" Spojené státy, jejich ekonomiku, společnosti nebo vládu. Faktem zůstává, že původním záměrem tohoto sloupku bylo dotýkat se témat, která nejsou vždy nezbytně v souladu s tím, co je prezentováno jako "oficiální" verze. Není mým zájmem být nezdravě a programově "bearish", pokud jsou však někde patrné evidentní známky nerovnováhy nebo skrytých problémů (které se můžou ale také nemusí projevit v ekonomické realitě) mám v úmyslu na ně dál upozorňovat.

Petr Žabža


Váš názor
  • Názor
    20.10.2003 8:54

    Pokud se tak stane a cena ropy bude účtována v EURech, potom se těším na dlouhou pozici na pokles dolaru. Co vy na to. Jak se podle Vás zachová měnový trh?
    Vladislav
  • Dalekosáhlé důsledky
    17.10.2003 16:43

    Toto rozhodnutí může mít dalekosáhlé důsledky. Ekonomika USA by byla rázem vystavena kurzovým vykyvům, na jaké dosud nebyla zvyklá. I stabilní cvena ropy v EUR by při poklesu USD vedla k jejímu zdražení pro USA.
    Honzajs
  • Pane Žabžo
    16.10.2003 22:29

    Děláte to dobře, jen tak dál. Toto Putinovo rozhodnutí mi pripomíná že Saddám Hussein udělal stejnou věc ten měsíc před invazi. Toto rozhodnutí může změnit svět od základů.
    petr hedrlin
    • RE: jestli prirovnavate Rusko k Iraku potazmo k americe, od: Karel Konvalinka
      17.10.2003 9:02

      Váš názor byl z diskuse vyřazen vzhledem k urážce na adresu autora (i přes použití podmiňovacího způsobu).
      Monika Procházková, POL
  • ropa
    16.10.2003 21:26

    a mena ve ktere se s ni obchoduje maji asi fakt velkou dulezitost pro svetovou ekonomiku, zajimavy clanek na toto tema je take zde http://www.euro.cz/id/ewockoldh9/detail.jsp?id=51493&isfulltext=1
    alan
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
    14:30USA - Index filadelfského Fedu
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    16:00USA - Prodeje starších domů