Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hlavní ekonom Merrill Lynch pro oblast Spojených států

Hlavní ekonom Merrill Lynch pro oblast Spojených států "kouše ruku, která ho živí"

10.10.2003 17:45
Autor: 

Analytici obecně a analytici investiční banky Merrill Lynch konkrétně, nemají poslední dobou zrovna reputaci nejoblíbenějších chlápků na Wall Street. Hlavní ekonom Merrill Lynch pro oblast Spojených států David A. Rosenberg se však "opřel" do americké administrativy natolik razantně, že se mnoho lidí v uvozovkách "obává o jeho kariéru". Rosenberg je jeden z mála ekonomů - společně s hlavním ekonomem Morgan Stanley Stephenem Roachem - rozporujícím obecně přijímaný názor o ekonomickém oživení ve Spojených státech. Poslední příklady bylo možno nalézt v jeho analýzách z 5. a 6. října tohoto roku:

* V první zprávě došel Rosenberg k názoru, že reálná míra výdajů společností na obnovu počítačového "parku" a IT obecně zdaleka nedosahuje hodnot, prezentovaných americkou administrativou. Podle jeho propočtů - v nominálních cenách - firmy vydaly na počítače a periferie jenom USD 15 mld. proti oficiálně prezentovaným USD 133 mld. (jedná se o data pro období od dna poklesu akciových trhů). Vzhledem k tomu, že výdaje na technologie představovaly cca 30% celkového růstu HDP, americká ekonomika (očištěna o výdaje na PC a IT obecně) tak vzrostla o pouhá 2% p.a. Opět, americká administrativa prezentuje údaje skoro dvakrát tak velké.

* Ve druhé zprávě se Rosenberg zamýšlí nad euforií, způsobenou posledními daty o zaměstnanosti. Zatímco v podstatě celá Wall Street začala oslavovat, že americká ekonomika vytvořila 57,000 nových pracovních míst, Rosenberg varoval své klienty "Nejedná se nezbytně o pozitivní makroekonomická data a neměli bychom připustit, aby nás znaménko plus zmátlo k předčasným oslavám." Je tomu ale opravdu tak? Rosenberg nabídl množství argumentů pro svůj názor - mezi hlavní lze počítat fakt, že společnosti stále více propouštějí, než najímají zaměstnance, a pokles hodinové mzdy naznačuje neradostnou situaci na trhu práce. Stejně tak je zarážející raketový růst počtu lidí pracujících na poloviční úvazek, protože nemohou najít práci na úvazek plný.

Že by první známky ekonomů, pro které je realita realitou a ne "jinou realitou" ??

Petr Žabža


Váš názor
  • Lžou oficiální čísla?
    02.11.2003 22:33

    No měl jsem možnost během posledních dvou let žít v USA a musím jenom poznamenat, že to co je uvedeno v článku tj. nesoulad oficiálních statistik a čísel analitiků z velkých investičních firem jen podporuje tvrzení některých američanů o tom že oficiální úřady často lžou. Důvody bez komentáře. Jinak tady někdo zmínil odbory. Byl jsem hodně překvapený jak jsou tady aktivní a efektivně organizované (skoro jsem zalapal po dechu, když mi vrazili přihlášku a řekli jestli tam chci makat, tak jedině když podepíšu) a vůbec bych si nedovolil tvrdit, že bez vlivu. Na rozdíl těch našich jsem měl však pocit, že jejich zástupci a předáci skutečně jednají ve prospěch vlastních členů a zaměstnanců, ostatně jsou placeni z jejich členských příspěvků a tak musejí předložit výsledek své práce v podobě konkrétních smluv a podmínek o nichž se často následně členskou základnou hlasuje. U nás jim jde především o vlastní postavení a osobní moc a jejich časté překročení hranice a vstup do veřejné politiky to jen dokresluje.
    Tomáš
  • Statistické hrátky
    16.10.2003 11:28

    Obávám se, že pan Rosenberg má pravdu. Pro ůčely investic totiž statistika upravuje nominální výši investic do IT o narostly výkon apod, proto ten rozdíl. Co se týče nezaměstnanosti, administrativa předpokládá - to zdůtazňuji - že určitá část lidí (cca 50-70 tis) začne měsíčně podnikat. Se skutečností se to porovníví ale jenom 1x do roka. Takže ona nová pracovní místa může být jen hříčka statistiků. Pro růst HDP je také důležité, jak se měří inflace (u měsíce na měsíc, posůledních 12 měsíců, stanovení koše...) Může se stát, že realita je o něco horší, nežli je prezentována.
    Honzajs
  • Žabžo, Žabžo, tak už zase...?
    15.10.2003 13:08

    Doporučuji si přečíst článek p.Schneidera o nezaměstnanosti v USA a EU. Stačí snad jen to, že v EU pracuje 60 lidí ze sta, v US 70. Že by Evropa byla o 15% výkonnější?
    SAX
  • Piste si co chcete
    10.10.2003 20:22

    Piste si co chcete,kritizujte,plivejte.Jen vas musim upozornit,ze ekonomika USA je jedina na svete,ktera reaguje pruzne a neni pod vlivem rudych odboru.Mozna je dnes v krizi,ale jako jedina se s tim vyporada protoze neni rizena prihlouplymi politiky a zapsklymi ekonomy.Prihloupli evropsti ekonomove si libuji jak jim roste euro,ale vubec je nezajima co to prinese do budoucna.Jedine USA resi ekonomickou krizi pobidkami podnikatelum.V Evrope se to resi zvysovanim danoveho zatizeni,ktere privede celou evropskou ekonomiku do pekel.Americane si mohou a dovedou vyrobit vsechno.Pokud bude euro dal posilovat,evropsti vyrobci ztrati vsechny pozice na nejvetsim trhu sveta a pak jsem zvedavy kde budou sve vyrobky prodavat?V Cine? nebo snad v Czesku?Americanu se to nijak nedotkne.
    dodo
    • :-/
      13.10.2003 18:06

      V podstate s vami souhlasim. Svou omezenost jste vsak ukazal tim ze jako pozitivni prezentujete Americke pobidky podnikatelum. To je presne v duchu Americkeho planovani a korporativismu. Bohuzel i v USA postupuje socialismus. Je sice pravda ze pomaleji nez v Evrope ale trend je stejny...bohuzel. Nechapete ze ekonomika bude zdrava pouze tehdy, kdyz se podniky z potizi dostanou sami?
      Filipi
      • dane
        13.10.2003 19:34

        Pokud mate na mysli,ze snizeni dani je socialisticka vymozenost pak uznavam,ze jsme omezenec.Uvidime za par let.Uz se tesim,jak francouzsti ridici kamionu a jini odborari podporovani socialistickymi evropskymi vladami soutezi s USA.
        dodo
    • Dodo?
      10.10.2003 22:11

      Dodo je vymřelý pták. Dead as a dodo. Povídá se že byl tak hloupý že ani neutíkal před těmi co ho zabíjeli. Domnívám se že je jedno jak pružně někdo reaguje. V dnešním světě nikomu nepomůže brát chudým (snížit mzdy) a dávat bohatým (daňové úlevy), ty bohatý nic neutratí a ty chudý nemaji co utratit. Dluhová bublina nás zahltí všechny.
      Visitor
  • Musim napsat,
    10.10.2003 19:57

    ze jsem si rad precetl tento clanecek. Ono to jednoho dne stejne praskne a vsechny ty "think positive" komentare ruznych ekonomu ci analytiku vyjdou na povrch jako absolutne zkreslujici a zavadejici. Tady na americkem kontinente neni obliben nikdo, kdo kaze pravdu, zejmena pak o necem takovem, jako je stav ekonomiky "almighty US". Jsem opravdu zvedav na dalsi vyvoj.
    Marek
    • Doporucení analytikú OBRÁTIT !
      13.10.2003 5:59

      Doporucení analytikú nám pomúze k penezúm , kdyz nekolik dní po jeho vydání jednáme OPACNE ! I analytici a jejich banka koupi a prodají akcie OPACNE , nez doporucují verejnosti ! At se jmenují Goldman , nebo Lehman , nebo Rubinstein nebo anglicky , múzeme jim veriti - ze akcie poroste OPACNE , nez oni nám namlouvají ! Dalsí "MOUDROSTI" na mojí stránce : http://akcie1.tripod.com
      L.Konecný
Aktuální komentáře
08.05.2024
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
    ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
    Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
    Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
    Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
    Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
    7:30Alstom SA (03/24 Q4)
    7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
    7:30Continental AG (03/24 Q1)
    7:30Skanska AB (03/24 Q1)
    7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
    8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
    8:00Puma SE (03/24 Q1)
    8:00Verbund AG (03/24 Q1)
    9:00Endesa SA (03/24 Q1)