Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zalepování děr v rozpočtu aneb z extrému do extrému

Zalepování děr v rozpočtu aneb z extrému do extrému

03.10.2002 16:01
Autor: 

Máme za sebou prvních devět měsíců letošního roku a na pasivní politiku zaměstnanosti, především na dávky v nezaměstnanosti, již padlo 96% (4,56 mld. Kč) celoročně rozpočtované částky (4,75%). Jak se to mohlo stát? Budou nezaměstnaní nejen bez práce, ale také bez dávek v nezaměstnanosti? Nebude se tato situace opakovat v příštím roce?

Vysvětlení je nasnadě: příliš optimistické makroekonomické předpoklady. Ministerstvo financí v návrhu státního rozpočtu na letošní rok předpokládalo, že česká ekonomika poroste tempem 3,8%. Odhad vývoje na trhu práce se již tehdy zdál být příliš optimistický. Ministerstvo financí totiž v rozpočtu počítalo s poklesem průměrné míry nezaměstnanosti na 8,2% z 8,5% v roce 2001. Ve skutečnosti průměrná míra nezaměstnanosti pravděpodobně dosáhne hodnoty 9,2%. Taková je naše prognóza i čerstvě aktualizovaný odhad MF.

Lidé bez práce se však obává nemusí, neboť vyplácení těchto dávek je předepsáno zákonem. Vláda proto povolila převést 1,65 mld. Kč původně určených na důchody pro účely pasivní politiky zaměstnanosti. Díky nižšímu počtu nových předčasných důchodců se totiž podařilo ušetřit. Za připomenutí ovšem stojí, že kvůli důchodovému účtu letos do rozpočtu spadla dvacetimiliardová dotace z FNM. Takže argumentace, že přesunem mezi jednotlivými kapitolami státního rozpočtu byli senioři okradeni ve prospěch nezaměstnaných, je scestná. Na oba účely se prostředky prostě najít musí, ať už škrty v oblasti nemandatorních výdajů nebo zvýšením státního dluhu. Blíže pravdě je označení "látání děravých necek". Je však poněkud zvláštní, že se přesouvají prostředky určené na důchody, když schodek důchodového účtu pravděpodobně také překročí částku stanovenou v rozpočtu na letošní rok. Ke konci září dosáhl schodek důchodového účtu 18,9 mld. Kč, což je o 3,9 mld. Kč více, než by touto roční dobou mělo být.

Na začátku příštího roku se patrně dočkáme smutného ekonomického rekordu v novodobé historii ČR. Míra nezaměstnanosti by v lednu měla překročit desetiprocentní hranici. Pokud se však začne lépe dařit západoevropským ekonomikám a opět se zvýší zájem investorů o Českou republiku, mohl by se negativní trend v průběhu roku obrátit. Přesto podle našeho odhadu průměr za celý rok neklesne pod 9,6%. Vyšší nezaměstnanost si samozřejmě vyžádá více prostředků na pasivní politiku nezaměstnanosti a sociální dávky a nižší příjmy u daně z příjmu fyzických osob a pojistného na sociální zabezpečení. Čerstvá prognóza Ministerstva financí pro příští rok je podstatně opatrnější. Ministerští ekonomové nyní očekávají průměrnou míru nezaměstnanosti na úrovni 9,9%. Pokud tomu budou přizpůsobeny také předpokládané výdaje na pasivní politiku zaměstnanosti, neměl by se opakovat problém s jejím financováním.

Prognóza ministerstva financí na příští rok nyní naopak patří mezi ty nejvyšší. ČNB očekává průměrnou míru nezaměstnanosti 9,6% a průměrné očekávání vládních i nevládních ekonomů se pohybuje na úrovni 9,4%. Přesto ji ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach považuje za příliš nízkou a straší nás opakováním letošní situace. To samozřejmě vyloučit nelze, ale není za tímto úsilím spíše snaha vysát ze státního rozpočtu další prostředky pro Ministerstvo práce a sociálních věcí?

(David Marek)


Váš názor
  • efektivita výkonu státní správy, vysoké daně
    04.10.2002 10:43

    Není se čemu divit. Alespoň já se nedivím. Navíc výdaje státu neporostou jen vlivem zvyšujících se výdajů na sociální politiku, ale také díky podivné reformě státní správy, jejíž následky se na státním rozpočtu projeví v dalších letech. Je šokující, jak mohlo tak nesystémové řešení vůbec projít. Naše zoufalství může ještě prohloubit kočkopsí vládá, která neslibuje do budoucna nic dobrého.
  • Nezaměstnanost
    04.10.2002 9:55

    Obávám se, že z pohledu zaměstnavatelů (u nás textilní průmysl) se situace v nezaměstnanosti nemůže změnit do doby, dokud štědrá sociální politika, žádná kontrola nezaměstnaných, možnost jít na nemocenskou prakticky kdykoliv, nebudou výrazněji limitovány. Naše zkušenosti ve "strukturálně postiženém" okrese Bruntál jsou takové, že hrubý výdělek 8000 Kč je pro nezaměstnané naprosto nezajímavý. Zřejmě stát chce, aby takové výroby vymizely. nebo abychom najali "gastarbaitry", kteří by ovšem tuto práci brali všemi deseti. Blokem je však úřad práce, který to nedovolí (avšak ani nedodá pracovní síly). Tak to asi zavřeme a propustíme i stávajících 70 lidí. Takže začarovaný kruh - nezaměstnanost musí nutně růst, "globální vládní ekonomové" na ní zadělali sami!!
    • Nezaměstnanost
      04.10.2002 13:03

      Děkuji za Váš názor. V podstatě o tomtéž pojednával náš Makroekonomický přehled z ledna letošního roku (ke stažení v na těchto www stránkách v sekci ekonomika/analýzy). Vaše zkušenosti potvrzují, že makroekonomické hypotézy v této oblasti se bohužel stávají realitou.
      David Marek
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university