Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozpočet koncem srpna: role štědrého sociálního státu potvrzena

Rozpočet koncem srpna: role štědrého sociálního státu potvrzena

02.09.2002 16:25
Autor: 

Státní rozpočet za období leden až srpen vykázal deficit téměř 33 mld. korun, což je o 6,2 mld. více než ke konci července a o 2,2 mld. více než by odpovídalo osmiměsíční alikvótě zákonem schváleného celoročního schodku (-46,2 mld. Kč). K 30.6. však vláda zvýšila plánované výdaje o 12,6 mld., což by společně s očekávanými nižšími daňovými příjmy mohlo vést ke schodku až 68 mld. Kč za celý rok 2002.

Vývoj státních financí je možné stručně charakterizovat zaostáváním celkových příjmů, výpadky zaznamenává zejména inkaso daní. Uspokojivě se vyvíjí zejména výběr daně z příjmu právnických osob, nevýrazné je inkaso daně z příjmu fyzických osob, ale nejhůře jsou na tom příjmy státu z DPH, které zaostávají za osmiměsíční alikvótou o 9,7 mld. Kč. Hůře je na tom i inkaso specifických spotřebních daní. Naopak velice pozitivně se vyvíjejí nedaňové příjmy, tj. příjmy získané převodem privatizačních prostředků do rozpočtu a příjmy získané deblokací pohledávek za Ruskou federaci.

Z hlediska výdajů státního rozpočtu je největším břemenem jako obvykle sociální oblast. Především na sociální podpoře a důchodech bylo vyplaceno více než by odpovídalo osmi měsícům roku. Na druhou stranu méně prostředků jde na platy zaměstnanců a investiční činnost. V této oblasti je opět patrná nutnost plnit mandatorní sociální povinnosti a vyhýbat se takovým aktivitám, které by byly z dlouhodobého ekonomického hlediska účelnější (např. investice do infrastruktury). Podobně špatně je na tom i aktivní politika zaměstnanosti.

V souvislosti s povodněmi byla nově přijatým zákonem vyčleněna na likvidaci následků přírodní katastrofy částka 3 mld. Kč. Z této sumy půjde jedna miliarda na účet MMR na výstavbu nájemních bytů, opravy a nenávratné půjčky postiženým (250 mil. Kč), 500 milionů korun pro ČMZRB na podporu podnikatelům a 1,5 mld. Kč na odstranění povodňových škod podle požadavků jednotlivých „ústředních orgánů“. Rozpočtově má být toto opatření neutrální, stát o stejnou částku zvýší příjmy (prémií z emisí státních střednědobých a dlouhodobých dluhopisů) i výdaje.

Radim Krejčí


Váš názor
  • Proč nenabírat lopatou, když to není z mého.
    02.09.2002 17:51

    Jak poznamenal včera v diskuzi se Špidlou pan místostarosta Phy 5 "nejsnáze se rozdává z peněz těch druhých". Co pro kolaiční vládu v poslušném poklusu za fantaziemi sociálního archeologa znamená nárůstání deficitu o 5% oproti už tak děsivému schodku? Vlastně nic, mají 4 roky na to aby sebe a své rodiny dostali za vodu (pokud možnou atlantickou do ráje daní na Cayman Islands). Je tragédií, že vizi budoucnosti tvoří popleta zahleděný do teorií počátku minulého století, ultraliberální vize Pilipa a spol., pro ktrého byla ODS příliš sociální se roztavily rychlostí blesku před vidinou teplých fleků a lidovci to táhli 40 let s komunisty - tak co teď po nich můžeme chtít. Zdá se, že není naděje pro tento stát.
    Vladimir
    • Sociální stát? Kde ho vidíte?
      03.09.2002 15:26

      Nechápu o jakém sociálním státě tady pořád melete. Snad asociální. Vize z socialistů minulého století? To bylo právo na práci (ne nutně 5 minut od bydliště, klidně na druhém konci republiky), právo na přijatelné bydlení (vpodstatě jedna garsonka pro čtyř a vícečlenou rodinu). Naše realita po vládě ODS a tandemu ODS ČSSD? Právo komoušistů odkoupit za směšnou cenu léta vybydlovaný byt. Právo nemakačenků flákat se doma a brát podporu. Právo ODS ukrást televizní licenci a dát ji svému zadnicolezci. Sorry, ale tahle práva nikde u socialistů přelomu století nenajdete. A starosta Prahy 5? Gauner, po těch, co si za předchozího režimu neopatřili svým zadnicolezectvím dekret na byt, požaduje výpalné (tzv. nájemné za předchozího neplatiče). ODS a pravicová strana? Snad podle ruky, kterou její voliči používají v místnosti, kam i císař chodí sám
      Admin
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data