Tisková zpráva KCP: Komise prodloužila zákaz převodů akcií HPH

8.2.2002 16:28

Následuje úplné znění tiskové zprávy
Komise pro cenné papíry vydala rozhodnutí, kterým prodloužila zákaz veškerých převodů registrovaných akcií společnosti Harvardský průmyslový holding v likvidaci (HPH), a to na dobu 6 měsíců s účinností ode dne 10. 2. 2002.

Důvodem pro zákaz převodů akcií řízení je hrozba velkých hospodářských ztrát, které by mohly vzniknout akcionářům, příp. dalším investorům na kapitálovém trhu v případě přijetí investičních rozhodnutí na základě nejasných či neúplných informací o hospodářské a ekonomické situaci HPH. Výjimečnost situace HPH podtrhuje počet akcionářů, který činí přibližně 250 tisíc. Velké hospodářské ztráty mohly být způsobeny například tím, že by se akcionáři pod vlivem negativních zpráv ohledně výhledu týkajícího se likvidace nebo pod vlivem nedostatku informací ohledně skutečné hospodářské situace HPH rozhodli prodat své akcie, a to za cenu, která by byla ve srovnání s možnou výší podílu na likvidačním zůstatku po vyjasnění hospodářské a ekonomické situace HPH nepřiměřeně nízká.

Komise v rámci šetření zjistila velmi nejasnou situaci související se stavem hospodaření a výší hodnoty majetku HPH. Zejména není zřejmé, zda bude pokračovat proces likvidace zahájený v roce 1997 či nikoli, především však existují zcela zásadní nejasnosti o tom, jaký majetek a v jaké hodnotě vzhledem ke způsobu hospodaření s ním HPH vlastní.

Rozhodnutí Komise o zákazu veškerých převodů akcií HPH je projevem snahy Komise o ochranu menšinových akcionářů. Navíc, pokud HPH skutečně disponuje finančními prostředky, které by mohly být použity k výplatě akcionářů, neexistuje důvod, pro který by nebylo možné tyto finanční prostředky použít až poté, co soud rozhodne o platnosti či neplatnosti usnesení valných hromad, a tedy též o tom, zda likvidace účastníka řízení pokračuje či nikoli. V této souvislosti je velmi významné také to, že podle oficiálních informací Policie ČR mohly finanční prostředky určené k výplatě akcionářům pocházet z výnosů z trestné činnosti.

Podrobnosti: Nadále trvá stav, kdy členové statutárních orgánů odpírají přístup k účetním dokladům, potřebným pro činnost likvidátora a k řádnému průběhu likvidace. Děje se tak i přes rozhodnutí Krajského obchodního soudu v Praze, který vydal předběžné opatření, kterým uložil vydat likvidátorovi úplné účetnictví, úplný archiv HPH a veškeré další listiny potřebné k provedení likvidace a jiné písemnosti. Hospodářská situace je již delší dobu velmi nejasná, například nejsou známy bližší okolnosti týkající se směnek v celkové hodnotě údajně 10 miliard Kč, kterými měla společnost Harvard Capital Management (Worldwide) Limited, zastoupená Viktorem Koženým, zaplatit kupní cenu za veškerý majetek účastníka řízení, dále nejsou známy bližší okolnosti ohledně investic účastníka řízení v souvislosti s privatizací v Ázerbajdžánu a v Rusku apod. Významná je v této souvislosti také skutečnost, že není k dispozici ocenění akcií společnosti Daventree Ltd., které až do okamžiku prodeje veškerého majetku HPH tvořily rozhodující část jeho majetku.

Do výsledku soudního řízení ve věci neplatnosti mimořádných valných hromad navíc nebude jisté, zda bude likvidace pokračovat, či zda bude ukončena. Další významnou okolností je situace ohledně jednání ve shodě kyperských akcionářů HPH. V důsledku překročení v obchodním zákoníku definovaných hranic podílů na hlasovacích právech společnosti vzniká povinnost oznámit výši podílu na hlasovacích právech a v případě ovládnutí takové společnosti též povinnost nabídnout odkup akcií. V případě nesplnění těchto povinností stanovuje obchodní zákoník sankci spočívající v zákazu výkonu hlasovacích práv v cílové společnosti. Přitom vzhledem k personálnímu a majetkovému propojení kyperských společností se lze důvodně domnívat, že tito akcionáři jednají ve vztahu k HPH ve shodě a že jako takoví HPH ovládají.

Radka Procházková

13.12.2017
14:47Jádrová inflace slábne. Zvýší pochybnosti Fedu?
14:32Prezident jmenoval menšinovou vládu Andreje Babiše
14:18STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Oznámení ohledně delistace investičních akcií
13:36Google je v Číně blokován. Centrum umělé inteligence tam ale otevře
11:47Jak nespravovat a neinvestovat státní peníze