Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Největší investiční banky světa v roce 2000 (žebříček)

06.01.2001 18:00
Autor: 

Podle nejnovějšího výzkumu společnosti Computasoft Research/CommScan se největší investiční bankou v roce 2000 stala společnost Morgan Stanley Dean Witter, která byla poradcem při fúzích a akvizicích v hodnotě 1 022 mld. dolarů (38 000 mld. korun, tj. 19 krát více než český HDP). Druhé místo získal Goldman Sachs a třetí překvapivě CSFB. Před Merrill Lynch (5.) se dostal ještě Solomon Smith Barney. Morgan Stanley, Goldman Sachs a Merrill Lynch patří již dlouhá léta mezi elitní skupinu (tzv. "bulge bracket") investičních bank, do které se snaží dostat také CSFB, Solomon Smith Barney, Chase a JP Morgan.

Loňský rok byl pro investiční banky opět mimořádně úspěšný, téměř stejně dobrý jako předloňský (viz také bonusy v bankách - dole). Na rozdíl od minulosti proběhlo několi "megafúzí" investičních bank. Credit Suisse First Boston (CSFB) koupila DLJ, což jí pomohlo skočit na třetí místo, Chase Manhattan koupila JP Morgan (ještě neovlivnilo žebříček), čímž se skončila mnohaletá snaha obou těchto bank propracovat se do "bulge bracket" (v případě JP Morgan mimořádně nákladná). Salomon Smith Barney koupil Schroeders. Velkým překvapením je až 5. místo pro Merrill (loni 2.), naopak Chase si velmi polepšila (ze 13. na 6.).

Morgan Stanley radil například při fúzi farmaceutických firem Glaxo Wellcome a SmithKline Beecham nebo při nákupu britského mobilního operátora Orange společností France Telecom. Goldman, který byl před Morgan Stanley největší v Evropě, radil například společnosti Dixons při prodeji její internetové dcery Freeserve. CSFB (resp. původně DLJ) byla poradcem při nákupu VoiceStream Deutsche Telecomem.

Žebříček deseti největších globálních poradců při fúzích a akvizicích v roce 2000:
1. Morgan Stanley (USD 1.022 mld.)
2. Goldman Sachs (891)
3. CSFB (825)
4. Solomon Smith Barney (621)
5. Merrill Lynch (476)
6. Chase Manhattan
7. UBS Warburg
8. JP Morgan
9. Lazard
10. Lehman Brothers

Zdroj: Financial Times a Computasoft Research/CommScan.

V Čechách je znám např. Goldman Sachs jako poradce vlády při privatizaci Komerční banky nebo Merrill Lynch (poradce při privatizaci ČS; společně s Patrií).

Žebříčky velikosti investičních bank slouží k marketingovým účelům bank, zejména při jejich snaze získat největší poradenské mandáty (ale také při snaze najmout nejlepší absolventy MBA - uprostřed). Žebříčky vyrábí celá řada firem. Porovnává se nejen velikost při fúzích a akvizicích, ale také třeba objem aktiv pod správou nebo objem zobchodovaných cenným papírů či jiných finančních instrumentů.

"Investiční banka" je termín, který se používá pro označení společností poskytujících poradenství při fúzích a akvizicích, finančních restrukturalizacích, poradenství při financování, pro společnosti provádějící emise (primární nebo sekundární) cenných papírů (akcií nebo dluhopisů), které s cennými papíry také obchodují, a pro společnosti poskytující poradenství při správě finančních aktiv apod. V Čechách bývají investiční banky často mylně zaměňovány za "makléřské společnosti" (rozuměj: obchodníky s cennými papíry) nebo za "investiční společnosti" (rozuměj: správce podílových fondů). Oba termíny jsou přibližně řečeno podmnožinou "investičního bankovnictví". (Srov. také s "komerčním bankovnictvím", které odpovídá běžně chápanému výrazu "banka", tj. instituce, která sbírá vklady a poskytuje úvěry). Tyto termíny se možná pletou také proto, že v ČR existuje "Investiční banka", resp. "Komerční banka" (s velkým "I" a "K"), obě však patří druhem své činnosti do komerčního bankovnictví (s malým "k").

V sérii BEST PRACTICE, která má upozornit na činnosti, firmy, školy či instituce, které ve svém oboru činnosti nějak výrazně vynikají, a to v globálním měřítku, a proto by mohly být zdrojem inspirace v České republice, jsme již uveřejnili například tyto články:

Kolik berou nejlepší MBA? Letos mimořádně hodně!
Nejlepší manažeři a společnosti na světě
Nejlepší MBA na světě
MBA pro úředníky? Jistě! … ve Velké Británii.

(A asi bychom měli zařadit i aktuální zprávu o tom, že … Soud poslal čtyři obžalované v kauze CS Fondů do vězení … … konečně aspoň někdo !)

(Vladimír Kreidl)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university