Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Evropská centrální banka - všemocná a neomylná?

17.10.2001 13:15
Autor: 

Nejmladší světová centrální banka, ECB, existuje od roku 1999 a jde o instituci unikátní, s výrazným vymezením pravomocí a s mimořádně silnou nezávislostí. ECB je přitom stále ještě institucí "bez historie", tj. i bez dlouholeté tradice, která by umožnila udržovat daný směr politiky bez ohledu na krátkodobé vlivy. Fungování ECB do značné míry formuje názory evropské veřejnosti i politické elity na uspořádání měnové politiky, kdy je její výkon striktně oddělen od politické moci. Ekonomové takové uspořádání dlouho prosazovali, poukazujíc především na tendenci politicky utvářených vlád podléhat krátkodobým zájmům. To vedlo v 70. letech minulého století k explozi inflace v západní Evropě i v USA.

Jde tedy o zajímavý experiment, který do značné míry ovlivní nejen ekonomiku EU, ale bude mít vliv i na vývoj v České republice, která usiluje o vstup do EU. Uspořádání centrální banky v EU však má kromě ekonomických dopadů i souvislosti mnohem širší. Je, například, správné svěřovat tak významnou pravomoc, jakou je vydávání peněz, instituci, která nepodléhá demokratickým volbám? Jaká je "optimální" úroveň nezávislosti centrální banky? Všechny tyto otázky padají i u nás a je tedy vhodné zamyslet se nad založením ECB i v těchto širších souvislostech. Ekonomické otázky související s jednotnou evropskou měnou nejsou ani zdaleka vyřešené. Stále není jasné, jak bude EMU schopná reagovat na nerovnoměrný vývoj jednotlivých členských zemí či na výraznější ekonomickou recesi.. Poslední dva roky jasně ukazují, že ECB je mnohem opatrnější ve své politice než americká centrální banka Fed. Letos například Američané snížili sazby již devětkrát, celkem o 4 procentní body (ze 6,50% začátkem roku na 2,50% nyní). ECB sice začínala z mnohem nižší úrovně (sazby byly začátkem roku v eurozóně jen 4,50%), nicméně byla mnohem opatrnější a sazby snížila jen o 0,75% na současnou úroveň 3,75%. Hlavním důvodem této opatrnosti je soustředění evropských bankéřů na jejich inflační cíl, který stanoví, že ceny by v eurozóně neměly růst o více než 2% ročně (nyní je tento růst 2,5%). Americký Fed žádný takovýto kvantitativní cíl nemá a má proto ve svém rozhodování větší volnost. Stejně tak zůstává otevřená otázka veřejných rozpočtů a tzv. Paktu stability, který zakazuje pod hrozbou vysokých pokut deficit státního rozpočtu vyšší než 3% HDP. Tento limit platil i pro vstup do euro-zóny a vlády řady zemí byly ochotné realizovat velké rozpočtové škrty, aby se kvalifikovaly pro EMU. V rámci samotné měnové unie však již nejsou vytvořeny žádné mechanismy, které by mohly účinně řešit případné vyšší schodky, kromě prohibitivních "pokut," které by však situaci spíše zhoršovaly.

Konečně, velmi zajímavé je postavení Evropské centrální banky, její nezávislost a její role ve formulování celoevropské hospodářské politiky. Dnes se ECB profiluje jako naprosto nezávislá instituce, která nijak nepodléhá vlivu politiků. Výzvy politiků na snížení sazeb doposud spíše posilovaly odpor ECB, protože se obávala, že snížení by bylo vnímáno jako její "ústupek" či dokonce "porážka." Jen v několika posledních dnech ke snížení sazeb vyzvali německý kancléř Schröder, francouzský ministr financí Fabious či belgický ministr financí Reynders. Ti všichni naléhají na ECB aby snížila sazby a podpořila tak ochabující růst v EU. Hlavní argument politiků je ten, že vlády mají omezené možnosti reagovat uvolněním rozpočtové politiky, protože velikost schodku je omezena patem stability a růstu a že hlavní roli tak musí sehrát měnová politika. Vzájemná nedůvěra mezi vládami a centrální bankou je ovšem evidentně neefektivní. Dnes si již všichni politici i ekonomové uvědomují, že evropská ekonomika není úplně v pořádku, především proto, že nezaměstnanost se v EU dlouhodobě drží nad úrovní 10%. Názory na řešení této se však mezi většinou vlád v EU a ECB velmi liší. Některé vlády "tlačí" ECB ke snižování sazeb a hrozí, že pokud ECB nevyhoví tomuto tlaku, budou muset přistoupit ke zvýšení veřejných výdajů a k vyššímu zadlužení. ECB se brání politickému tlaku, zaměřuje se jen na kontrolu inflace a odmítá zodpovědnost za hospodářský růst. Podle ECB je růst otázkou správné ekonomické politiky vlád a záleží spíše na reformě sociálního systému a na snižování veřejných výdajů a daní.

Obě strany sporu mají část pravdy, díky svým rozdílným názorům však mohou dospět k nejhorší myslitelné kombinaci hospodářské politiky: vysokému rozpočtovému schodku, žádným nebo minimálním strukturálním reformám ze strany vlády a k relativně vysokým úrokovým sazbám ze strany ECB. Nic na tom nemění skutečnost, že ECB je pravděpodobně blíže pravdě - úrokové sazby jsou v Evropě nejnižší v historii a vysoká nezaměstnanost je skutečně spíše důsledkem příliš štědrého sociálního systému a přemnoženým pravidlům, svazujícím podnikatele. "Ideální" kombinací hospodářské politiky pro celou Evropskou unii by byl právě opačný "mix": radikální reforma trhu práce a sociálního systému, doprovázená opatrným uvolněním měnové politiky. Uvolněné strukturální bariéry by umožnily oživit poněkud ospalou evropskou ekonomiku a pomohly by vytvářet nová pracovní místa. Vyšší konkurence by zároveň vytvářela tlak na nižší ceny a ECB by bez obav mohla snížit svoje úrokové sazby. Tím by Evropa získala mix hospodářské politiky, který výrazně pomohl Spojeným státům, které v 80. letech také procházely obtížným obdobím, ale které ho dokázaly překonat.

(Ondřej Schneider)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.09.2024
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Základní O/N úroková sazba