Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Online rozhovor: Velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška !

Online rozhovor: Velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška !

09.09.2008 13:50
Autor: 

Právě jste vstoupili do online rozhovoru s českým velvyslancem pro energetickou bezpečnost, panem Václavem Bartuškou. Pan Bartuška začne odpovídat na otázky čtenářů dnes ve 14:00 hodin a rozhovor skončí v 15:00 hodin. Otázky můžete klást již nyní po přihlášení kliknutím na zelené tlačítko a vyplněním formuláře. 

Ropa a energetika jako taková patří k ožehavým tématům a zdrojům obav a neutuchajících sporů po celém světě. Přerušení dodávek ropy do Česka, ke kterému došlo shodou okolností (?) krátce po uzavření smlouvy o umístění amerického radaru v České republice, či gruzínský konflikt u nás znovu rozvířily diskuse o tom, jak se zbavit závislosti na Rusku a zvýšit svou energetickou bezpečnost. Jaké má Česko v tomto ohledu možnosti a jaké limity? Existuje reálná hrozba dalšího výpadku dodávek ropovodu Družba? Co pro nás může znamenat nová ruská nabídka přímých dodávek ropy? O těchto a dalších otázkách můžete diskutovat přímo s českým velvyslancem pro energetickou bezpečnost panem Václavem Bartuškou! 

VBarusek

Václav Bartuška vystudoval Fakultu sociálních věd na Karlově univerzitě. Jako student byl mezi těmi, kdo v listopadu 1989 odstartovali Sametovou revoluci, a poté se stal členem parlamentní komise pro vyšetřování listopadových událostí. Je znám zejména jako publicista (Polojasno, Cesta z Prahy do Prahy, Když ti zastřelí bráchu, Pochybnost). Díky stipendiu studoval rok ve Spojených státech a přednáší o evropské bezpečnosti na New York University v Praze (www.nyu.cz). Od roku 2006 působí jako velvyslanec pro energetickou bezpečnost na Ministerstvu zahraničních věcí v Praze.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Jiri, 14:48) -
    Dobrý den, proč právě v těchto dnech tak prudce padají akcie ČEZ děkuji Jiři
  • Odpověď (Václav Bartuška, 15:31) -
    Dobrý den, nevím. Stejně jako nedokážu říct, proč stál barel ropy ještě nedávno 140 dolarů a teď je k mání za 105.
  • ---
  • Otázka (Pavel1234, 14:14) -
    Dobrý den, jak se díváte na katastrofické scénáře a vývoj cen energií v horizontu 5, 10, 20 let ?
  • Odpověď (Václav Bartuška, 15:25) -
    Dobrý den, o víkendu jsem se vrátil z Číny, která v současnosti přidává v instalované kapacitě elektráren okolo 100 gigawatt ročně (celá ČR má 17 GW); na konci 2007 měli 730 GW instalovaného výkonu, druzí na světě (první USA mají cca 850 GW). Čína chce během deseti let dojít na 1.500 GW - a věřím, že dojde: jejich výroba elektřiny vzrostla z 1.356 TWh v roce 2000 na 3.278 TWh v roce 2007 - dvouapůlkrát! (ČR vyrábí okolo 80 TWh ročně.) A to je jenom Čína. Přidejte Indii, Brazílii, Rusko, Indonésii atd. - zhruba 3-4 miliardy lidí aspirují na "náš" životní standard, od stabilní elektřiny po soukromá auta a narvané ledničky. Nevím, čemu přesně říkáte katastrofický scénář, ale mně přijde tohle docela varující.
  • ---
  • Otázka (, 13:57) -
    Dobrý den, existuje možnost nebo se snad nad ní uvažuje či uvažovalo, že by ČEPRO a.s. šlo do privatizace ? A kdo by přicházel v úvahu jako kupec ? Co třeba UNIPETROL nebo PKN Orlen ?
  • Odpověď (Václav Bartuška, 15:21) -
    Uvažovalo se - a možná ještě stále uvažuje - o lecčem. Ale nevím o ničem konkrétním, co by bylo na spadnutí. Existovala řada různých záměrů a plánů na prodej energetických společností, od ČEZ po Mero. Ale vývoj posledních dvou let jasně ukazuje, že stát, který se zbaví vlivu na energetiku, přichází o podstatnou část své suverenity. Takže bych byl ve všech těchto případech velmi opatrný.
  • ---
  • Otázka (Bobby, 13:33) -
    Dobrý den, investujete do akcií? Například do energetických společností? ;-) Děkuji za odpověď a přeji hodně úspěchů.
  • Odpověď (Václav Bartuška, 15:16) -
    Dobrý den, neinvestuji do žádných českých akcií. Pokud hledáte někoho chytrého, kdo hraje s interními informacemi, tak jsem asi hloupej. Ale to už je moje povaha - na Expo 2000 jsem měl 330 milionů korun, ušetřil jsem 46 milionů korun, které jsem vrátil do státního rozpočtu. Koukali na mě jak na blbce. Nebýt Saši Vondry, který mě přitáhl na ministerstvo zahraničí, a Karla Schwarzenberga, který mě požádal, abych zůstal, bych tuhle práci asi nedělal. Děkuji za přání, i Vám přeju pěkný den.
  • ---
  • Otázka (, 12:13) -
    Dobrý den, jaký je přesný status Vaši funkce a jaké jsou Vaše kompetence? Může se na Vás obrátit privátní subjekt se žádostí o informace? Děkuji.
  • Odpověď (Václav Bartuška, 15:07) -
    Velvyslanec se zvláštním posláním pro energetickou bezpečnost. Se žádostí o informace se na mne obrací mnozí, když mohu a vím, rád odpovím. A bavím se s firmami od ExxonMobil po Gazprom, české nevyjímaje.
  • ---
  • Otázka (jarda, 11:57) -
    Dobrý den, co by se stalo, kdybychom v zimě ze dne na den přestali z Ruska dostávat zemní plyn? Věřím, že většina lidí žijící ve svých barácích by situaci určitě nějak vyřešila, ale co ostatní žijící na sídlištích? Existuje nějaký plán, jak zabezpečit dodávku tepla v kotelnách, které jsou konstruovány na plyn? Nebo se předpokládá, že Rusko takový výpadek nikdy nepřipustí kvůli velkému výpadku peněz?
  • Odpověď (Václav Bartuška, 15:02) -
    Dobrý den, děkuji za výbornou otázku. Patří k těm nejzákladnějším, které před Českou republikou stojí. Spotřebujeme ročně okolo 9 miliard kubických metrů zemního plynu (v teplém roce méně, okolo 8,5 miliardy, v chladných letech o málo více.) Zhruba polovina tohoto objemu jde do chemického průmyslu, zbytek do centrálního vytápění. Naštěstí dosud, na rozdíl od našich západních sousedů, nemáme žádné podstatné kapacity výroby elektřiny z plynu - jediná jednotka je ve Vřesové a vyrábí zhruba 0,2 TWh elektřiny ročně (celá česká elektroenergetika okolo 80 TWh ročně). Odstavení plynu by tedy nevedlo ke kolapsu dodávek elektřiny - nejcitlivějšího bodu naší civilizace. Zásobníky zemního plynu (které mají kapacitu 2,6 miliardy kubíků, ale reálný stav zásob v průběhu roku velmi kolísá) by nám daly trochu času; ale řešení by bylo drahé a složité. Dodávky tepla by šlo zčásti obnovit spalováním uhlí, zčásti vytápěním elektřinou - dnes máme v elektřině přebytek, který vyvážíme. Ale šlo by skutečně o nouzové řešení. Na druhou stranu, přes náše území vede tranzitní plynovod do Německa a Francie, klíčových trhů Gazpromu. A žádná vláda by si nemohla dovolit nechat své lidi mrznout, zatímco by přes nás šel plyn pro někoho jiného.
  • ---
  • Otázka (M.L., 11:57) -
    Dobrý den, jaký je Váš názor na získání podílu ČR v ropovodu TAL? Je to možnost, jak snížit závislost na Rusku? Nebude to mít dopad na ceny? Děkuji.
  • Odpověď (Václav Bartuška, 14:52) -
    Dobrý den, ropovod TAL napájí i "náš" ropovod IKL, který k nám přitéká obvykle čtvrtiny ropy ročně. (Letos to bude možná ještě více, díky propadu dodávek z východu ropovodem Družba.) Takže nás samozřejmě zajímá mít podíl i v TAL. Závislost na Rusku jsme principiálně snížili v roce 1996 dokončením IKL, vstup do TAL by přidal vyšší míru jistoty: dnes má tento ropovod osm vlastníků a ti mají samozřejmě přednost. Rádi bychom byli dalším ze společníků.
  • ---
  • Otázka (P. Myslík, 11:51) -
    Dobrý den, co všechno má vlastně v kompetenci velvyslanec pro energetickou bezpečnost? Děkuji.
  • Odpověď (Václav Bartuška, 14:48) -
    Podléhám přímo ministrovi zahraničí a vedu pracovní skupinu při Bezpečnostní radě státu. Tolik byrokratická odpověď. Odpověď ne-byrokratická bude delší: český stát se během privatizace připravil o většinu nástrojů v oblasti energetiky. Kompletně prodal rafinérie a petrochemii (ponechal si jen ropovody a státní rezervy); role v plynárenství se zbavil úplně, tam mu už dnes nepatří vůbec nic. Jenže najednou se ukázalo, že privatizovat můžete leccos, ale nezbavujete se tím odpovědnosti. Kdyby nám Rusko přestalo uprostřed zimy dodávat zemní plyn a lidem promrzly domovy, šli by demonstranti házat shnilá vejce na úřad vlády, ne na sídlo RWE Transgas. Neboť v konečné instanci dnes považujeme základní energie - teplo, světlo, pohonné hmoty - za své občanské právo, za nárok, který musí stát zajistit. Ať už v předchozích letech prodal cokoli.
  • ---
  • Otázka (cool, 11:34) -
    Jste projaderný? A existuje případně strategická studie o současných zásobách uranu v Česku? Děkuji Cool
  • Odpověď (Václav Bartuška, 14:37) -
    Pocházím po tátovi z vesnice, vzdálené pět kilometrů od Temelína; že by mi ty čtyři chladící věže přirostly k srdci, to říct nemůžu. Ale obecně si myslím, že při rapidně mizejících zásobách ropy, uhlí a zemního plynu je tak zvaná evropská debata o atomu jen důkazem toho, jak jsme bohatí - a jak málo si luxus svého postavení uvědomujeme. Jsme jak chlapík v supermarketu, vybírající si mezi deseti druhy brambor: tyhle jsou moc velké, tyhle moc do růžova, tamty vypadají pomlácené... Až nebudeme mít jinou možnost, sáhneme s vděkem po čemkoli, co nám dá světlo a teplo. Atom, uhlí, cokoli.
  • ---
  • Otázka (Homo, 11:28) -
    Dobrý den, myslíte si, že alternativním zdrojům energie se věnuje patřičné úsilí? Nemám na mysli obecné populistické fráze zelených, kdy některé nápady představují větší náklady na energie než energie získaná, ale konečná řešení příklad jaderná fůze, vodíkové pohony mořský příboj, a j. děkuji.
  • Odpověď (Václav Bartuška, 14:30) -
    Dobrý den, určitě ne. A je to chyba, která se nám zatraceně vymstí. Dnes ještě máme - tím "my" myslím Západ, nejen Českou republiku - dost peněz na vědu a výzkum, na hledání nových řešení a technologický průlom, srovnatelný s projektem Manhattan nebo Apollo. Ale odliv peněz z našich ekonomik do ropných zemí je obrovský: dle Goldman Sachs vydal svět v roce 2007 za ropu nějakých 1.800 miliard dolarů - velká část této sumy šla z kapes Západu. Takže na školství, vědu a výzkum peníze nemáme, ale na účty za ropu ano... Jen pro ilustraci: Česká republika v roce 1999 vydala za ropu a zemní plyn 41 miliard korun. V roce 2006 to bylo 141 miliard korun, přesně o sto miliard více. Porovnejte si to s rozpočtem ministerstva školství.
  • ---
  • Otázka (J. Pitra, 11:00) -
    Dobrý den, myslíte si, že nedávné přerušení dodávek ropy z Ruska byla skutečně shoda náhod? Děkuji, Pitra.
  • Odpověď (Václav Bartuška, 14:23) -
    Dobrý den, červencové omezení dodávek k nám (které mimochodem dosud neskončilo) samozřejmě nebyla žádná náhoda. Jednak probíhá přetlačování o pozici prostředníků při vývozu ruské ropy - mimořádně lukrativního a neprůhledného byznysu, který vynáší miliardy dolarů. (Vývoz k nám je jen malou částí celku, pouhých 5,5 milionu z celkových zhruba 200 milionů tun.) Zároveň však Rusko začíná pociťovat - zatím naštěstí přechodné - problémy s dostatkem ropy. Jejich domácí spotřeba totiž prudce roste, stejně jako poptávka na světovém trhu; současně ale jejich těžba už několik let stagnuje. Naopak nevěřím v politicky motivované omezení dodávek, tak zvaný "trest za radar". Rusové moc dobře vědí, že nejsme na Družbě životně závislí, máme ropovod odjinud. Pokud by nás chtěli potrestat, omezili by dodávky zemního plynu, tam je naše postavení mnohem složitější.
  • ---
  • Otázka (, 10:59) -
    Dobrý den, na jak dlouhou dobu ČR v současné době vydrží strategické zásoby ropy? Je v případě nutnosti jejich využití vyvíjen nějaký tlak na velké průmyslové společnosti, aby snížily svou spotřebu?
  • Odpověď (Václav Bartuška, 14:08) -
    Dobrý den, minimální povinný stav zásob ropy a ropných produktů je pro všechny země Evropské unie stejný, 90 dnů. Naše jsou ještě o pár dnů vyšší, podle typu produktu. V případě krize - tedy kdyby vláda vyhlásila jeden z nouzových stavů - by se samozřejmě zásadně změnil způsob zásobování průmyslu i obyvatelstva. Těmi devadesáti dny je myšleno 90 dnů plné spotřeby, takže v případě úsporných opatření by zásoby stačily na podstatně déle.
  • ---
  • Otázka (matrix, 9:31) -
    Dobrý den, jednáte často s ruskými představiteli? Jakým způsobem s námi, jako bývalým satelitním státem a malou zemičkou závislou na jejich ropě jednají? Stále s pozice moci, nebo jako rovný s rovným? Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Václav Bartuška, 14:06) -
    Dobrý den, hned na úvod jedna silně zakořeněná pověra. Nejsme závislí na ruské ropě, jak se prokázalo i letos v červenci - po omezení dodávek z Ruska o 50 procent jsme během jediného dne dokázali zajistit dodávky ropy odjinud (Írán, Saúdská Arábie, Norsko etc.). Díky ropovodu IKL (z Ingolstadtu do Kralup a Litvínova), postaveného v letech 1994-1996, máme jako jediná země střední a východní Evropy v ropě velkou míru volnosti - všechna čest vládě, která stavbu za 12 miliard korun tehdy prosadila. Závislí jsme na ruském zemním plynu, ale jsme schopni ho v případě krize nahradit - draze, složitě, ale přece. (Více k tomu v odpovědi na jednu za dalších otázek.) Teď ještě k ruským představitelům: jednám s nimi často. Jezdil jsem do Ruska dlouhé roky, hlavně do Povolží, na Ural, na Sibiř a Dálný Východ - soukromě; hledám hroby po legionářích. Ta zkušenost se mi dnes bohatě vrací; plynná ruština taky není k zahození. A oni asi většinou vědí, co jsem zač, takže většina jednání je na opravdu vysoké úrovni a korektní. Ale pokud k nim někdo přistupuje poníženě a na kolenou, má smůlu.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    09.09.2008 14:48

    Dobrý den, proč právě v těchto dnech tak prudce padají akcie ČEZ děkuji Jiři
    Jiri
  • ceny energií
    09.09.2008 14:14

    Dobrý den, jak se díváte na katastrofické scénáře a vývoj cen energií v horizuntu 5, 10, 20 let ?
    Pavel1234
  •  
    09.09.2008 13:57

    Dobrý den, existuje možnost nebo se snad nad ní uvažuje či uvažovalo, že by ČEPRO a.s. šlo do privatizace ? A kdo by přicházel v úvahu jako kupec ? Co třeba UNIPETROL nebo PKN Orlen ?
    orkán
  •  
    09.09.2008 13:33

    Dobrý den, investujete do akcií? Například do energetických společností? ;-) Děkuji za odpověď a přeji hodně úspěchů.
    Bobby
  •  
    09.09.2008 12:13

    Dobrý den, jaký je přesný status Vaši funkce a jaké jsou Vaše kompetence? Může se na Vás obrátit privátní subjekt se žádostí o informace? Děkuji.
    Michal191
  •  
    09.09.2008 11:57

    Dobry den, co by se stalo, kdybychom v zime ze dne na den prestali z Ruska dostavat zemni plyn? Verim, ze vetsina lidi zijici ve svych baracich by situaci urcite nejak vyresili, ale co ostatni zijici na sidlistich? Existuje nejaky plan jak zabezpecit dodavku tepla v kotelnach, ktere jsou konstruovany na plyn? Nebo se predpoklada, ze Rusko takovy vypadek nikdy nepripusti kvuli velkemu vypadku penez?
    xjardax
  •  
    09.09.2008 11:57

    Dobrý den, jaký je Váš názor na získání podílu ČR v ropovodu TAL? Je to možnost, jak snížit závislost na Rusku? Nebude to mít dopad na ceny? Děkuji.
    M.L.
  •  
    09.09.2008 11:51

    Dobrý den, co všechno má vlastně v kompetenci velvyslanec pro energetickou bezpečnost? Děkuji.
    P. Myslík
  • Jadro...
    09.09.2008 11:34

    Jste projaderny? A existuje pripadne strategicka studie o soucasnych zasobach uranu v Cesku? Dekuji Cool
    cool
  •  
    09.09.2008 11:28

    Dobrý den,myslíte si že alternativním zdrojům energie se věnuje patřičné úsilí. Nemám na mysli obecné populistické fráze zelených, kdy některé nápady představují větší náklady na energie než energie získaná, ale konečná řešení příklad jaderná fůze, vodíkové pohony mořský příboj, a j. děkuji.
    Homo
  •  
    09.09.2008 11:00

    Dobrý den, myslíte si, že nedávné přerušení dodávek ropy z Ruska byla skutečně shoda náhod? Děkuji, Pitra.
    J. Pitra
  •  
    09.09.2008 10:59

    Dobrý den, na jak dlouhou dobu ČR v současné době vydrží strategické zásoby ropy? Je v případě nutnosti jejich využití vyvíjen nějaký tlak na velké průmyslové společnosti, aby snížily svou spotřebu?
    Koutný
  •  
    09.09.2008 9:31

    Dobrý den, jednáte často s ruskými představiteli? Jakým způsobem s námi, jako bývalým satelitním státem a malou zemičkou závislou na jejich ropě jednají? Stále s pozice moci, nebo jako rovný s rovným? Děkuji za odpověď.
    matrix

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Analytik k ČEZ: Čistý zisk zasáhla daň z nadzisků, výhled nezohledňuje GasNet. Zopakuje se požadavek na 100% dividendu?
21.03.2024 12:37, aktualizováno: 22.3. 9:59
ČEZ dnes ráno před otevřením trhu reportoval smíšené výsledk...více