Washington/Londýn 21. června (ČTK) - Cukr obsažený v ovoci, například v jablkách či pomerančích, může být zdrojem nového druhu paliva pro automobily. S odvoláním na americké vědce to na svých webových stránkách píše zpravodajská stanice BBC. Palivo získané z jednoduchého cukru fruktózy v sobě ukrývá mnohem víc energie než etanol, napsali experti ve studii otištěné v časopise Nature. BBC upozornila i na britskou studii, podle níž by zase k výrobě paliv mohly být využívány nejrůznější druhy odpadů.
Četní představitelé Evropské unie i Spojených států podporují biopaliva jako cestu ke snížení emisí skleníkových plynů i závislosti na dodávkách ropy. Kritici ale namítají, že nynější druhy biopaliv - třeba bionafta z palmového oleje či etanol z obilí - vedou farmáře k většímu zaměření na pěstování "energetických plodin", což pak vede ke zvýšení cen potravin.
Nyní však vědci z Wisconsinské univerzity přišli s tvrzením, že monosacharid fruktóza může být přetvořen na palivo, které má proti etanolu řadu výhod. Může prý uchovávat až o 40 procent víc energie než etanol, nevypařuje se tak snadno a je méně těkavé.
Konstatují také, že fruktóza může být získávána přímo z ovoce a rostlin, nebo je možné ji vytvářet z glukózy. Je ale třeba dalších výzkumů k tomu, aby bylo možné říct, jaký by mělo nové palivo vliv na životní prostředí.
Britští experti pak uvedli, že už nyní existuje technologie pro získávání bionafty i z celé škály jiných materiálů, včetně dřeva, plevelu či plastových tašek a sáčků. Do šesti let by prý tak mohlo být reálné pokrýt až 30 procent britské spotřeby nafty právě tímto zdrojem. Problém je však cena - proces výroby je totiž asi desetkrát nákladnější, než je tomu u současných technologií.