Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Práce v průmyslu je v ČR stále levná, nejdražší v Norsku a Belgii

ČTK: Práce v průmyslu je v ČR stále levná, nejdražší v Norsku a Belgii

23.10.2007 17:39
Autor: ČTK

Berlín 23. října (zpravodaj ČTK) - Náklady na pracovní sílu v českém zpracovatelském průmyslu jsou stále pod evropským průměrem. Nejvyšší jsou naopak v Norsku a Belgii, třetí nejdražší je práce v bývalém západním Německu, které je jako celek šesté těsně za Švýcarskem a Švédskem. Na východě Německa jsou tyto náklady o více než třetinu nižší než v západní části země. Vyplývá to z aktuální studie Institutu německého hospodářství (IW) v Kolíně nad Rýnem.

Zatímco v Norsku stála v loňském roce hodina práce zaměstnance ve zpracovatelském průmyslu přes 38 eur (více než 1000 korun), v Belgii více než 34 eur a na západě Německa o půl procenta méně, nové členské státy Evropské unie mohou stále lákat investory na poměrně levnou pracovní sílu. Všechny se totiž seřadily až ve druhé polovině tabulky s přehledem nákladů na práci.

Nejdražší z nich je z tohoto hlediska Slovinsko, které s téměř 11 eury na hodinu práce jednoho zaměstnance předčilo i Maltu a Portugalsko. Hned za ním však figuruje Česká republika, kde hodina práce ve zpracovatelském průmyslu v roce 2006 stála 6,71 eura. Ostatní "nováčky" v EU nechalo Česko za sebou, přičemž zcela na chvostu tabulky jsou nejnovější členové EU Rumunsko a Bulharsko. V Bulharsku firmy za hodinu práce jednoho svého zaměstnance zaplatí 1,53 eura.

Studie na příkladu Německa ukazuje, že náklady na pracovní sílu však nejsou jediným faktorem, který ovlivňuje konkurenceschopnost země v mezinárodní soutěži. Ta se odvíjí také od ceny surovin a energií, daňové zátěže úroků a kvality výrobků.

Přestože jsou němečtí pracovníci drazí, odvádějí také odpovídající výkon, tvrdí kolínský institut ve svém přehledu. Upozorňuje však, že při rozhodování investorů, ve které zemi zakotví, hrají náklady na pracovní sílu velkou roli. Konkurenční exportní země jako Británie a Irsko přitom mají výhodu o pět až šest eur levnější hodinové práce.

Racionalizaci a úsilí o vyšší produktivitu práce tak v Německu padly za oběť pracovní místa. "Postavení Německa v čele pořadí nákladů na práci se často bagatelizuje argumentem: 'My jsme mistři světa ve vývozu.' Přitom se upozaďuje, že se průmysl musel mohutně racionalizovat, aby vůbec s vysokými náklady vyšel - a to stálo pracovní místa," konstatuje IW.

Objem časové práce je dnes v německém zpracovatelském průmyslu oproti roku 1991 o téměř třetinu nižší, což znamená o pět miliard odpracovaných hodin méně. V přepočtu tím přišly o zaměstnání tři miliony pracovních sil, které se musely poohlédnout po místě v jiných hospodářských odvětvích, což zároveň vyvolalo tlak na mzdy, upozorňuje institut.

Mzdová zdrženlivost však nakonec vedla k tomu, že se od poloviny roku 2005 do poloviny tohoto roku podařilo v Německu zvýšit počet zaměstnaných o milion. Kolínský institut přitom uvádí, že pro vnitřní poptávku a spotřebu je lepší, když stoupne zaměstnanost, než když se zvedají platy.

Celkové náklady práce v sobě zdaleka nezahrnují jen výdělky. Často ještě důležitější složku ceny práce tvoří odvody zaměstnavatelů na sociální a důchodové pojištění a ostatní dodatečné osobní náklady jako úhrady za další vzdělávání, odstupné vyplácené propuštěným pracovníkům i náklady na pracovní oděvy.

Pořadí zemí podle průměrné výše příjmů by se tak mírně lišila od tabulky podle celkových nákladů na práci. Norsko by s průměrným hodinovým výdělkem 25 eur (zhruba 680 korun) na hodinu zůstalo v čele a před Německo (18,4 eura) by se dostaly Švýcarsko (loni 21,5 eura na hodinu), Dánsko (22 eur), Lucembursko (20 eur) a těsně i Švédsko (18,5 eura). V Česku loni průměrný výdělek očištěný od povinných odvodů na pojištění a dalších dodatečných osobních nákladů údajně činil 3,76 eura na hodinu (102 korun). Bulhaři prý loni za hodinu práce nedosáhli ani na jedno celé euro.

Náklady v eurech na hodinu práce ve zpracovatelském průmyslu v roce 2006 ve vybraných zemích (sestupně):

Norsko 38,07
Belgie 34,19
Německo (západ) 33,59
Švýcarsko 33,35
Švédsko 32,81
Německo (celé) 32,03
Dánsko 31,57
Nizozemsko 30,17
Velká Británie 26,32
USA 23,94
Německo (východ) 19,76
Španělsko 18,87
Slovinsko 10,81
Česko 6,71
Maďarsko 6,06
Slovensko 5,29
Polsko 5,16
Rumunsko 2,45
Bulharsko 1,53

    
    Zdroj: Institut der deutschen Wirtschaft Köln (IW)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů