Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krize 2008 – stále hledáme fialové krávy

Krize 2008 – stále hledáme fialové krávy

22.09.2008 13:36

Profesor Erich Streissler minulý týden v rozhovoru pro Der Standard vybočil z dlouhé řady povrchních mediálních komentářů a upozornil na několik zajímavých faktů. Poukázal mimo jiné na to, že na rozdíl od recesí minulých desetiletí nejsou Spojené státy nyní věřiteli, ale převážně dlužníky, zatímco od roku 2000 se v celém světě víc spoří než investuje. Americké banky tak podle něho přebíraly dvě třetiny až tři čtvrtiny světových finančních přebytků ve formě úspor.

Dovolím si uvedené krátce rozvést. Co s oněmi úsporami banky udělaly víme všichni. Vidíme tak v praxi, co se děje v případě, když lidé chtějí šetřit - investovat, ale není kde vydělat míru návratnosti, která by odpovídala historickým standardům. Tj. standardům „zmlsaných“ investorů, odchovaných .com trhem, mírně plácnutých přes prsty v období na přelomu století a poté opět krmenými relativně vysokými zisky. Konflikt mezi přáním a realitou – mezi touhou na svých úsporách vydělávat velké zhodnocení a faktem, že reálně k dispozici není, pak v praxi nevede ke zmenšení očekávaní a nalezení rovnováhy na nižších mírách návratností (např. menších nárůstech cen akcií). Vede k vytvoření zisků virtuálních – neustále se opakující téma od dob tulipánové bubliny (a kdo ví, zda ne dříve). Příliš mnoho peněz již nějakou dobu honí příliš málo příležitostí – dochází k tzv. honbě za výnosem. V ní nejde o vědomé postoupení vyššího rizika (reflektované v poklesu rizikových prémií), ale o jeho ignoranci (reflektované v nesprávném ocenění aktiv) při investicích do pochybných aktiv (nyní hypoték).

Pokles investičních příležitostí na akciovém trhu je pak dle mého názoru do značné míry přímým odrazem saturace spotřebitelských trhů v rozvinutých ekonomikách. Ekonomická teorie i naprostá většina praktiků alespoň implicitně počítá s tím, že potřeby jsou nekonečné, tudíž nepředstavují limit pro výrobu a růst produkce. Odpověď na tuto nekonečnost potřeb je ale „ano i ne“. Narůstající význam onoho „ne“ můžeme denně vidět na zoufalých marketingových počinech typu fialových krav na alpských stráních. A toto „ne“ se bude stále více projevovat i na takových místech, jako je akciový trh. Nelze si např. myslet, že zatímco v televizi sledujeme reklamy na holící strojky o patnácti břitech, akcie firem, které je vyrábějí, poletí ročně nahoru desítky procent.

Dalším faktorem, který v budoucnu omezí celkovou návratnost investic, bude jednoznačně to, že budeme stále zvýšenou měrou platit plnou cenu toho, co spotřebováváme – tj. včetně znečištění (to samozřejmě nic neříká o celkovém, jednoznačně pozitivním, efektu na kvalitu života).

Dočasnou záchranu vysokých návratností v globálním měřítku většinou neposkytují, alespoň zatím, ani rozvíjející se ekonomiky. Jejich návratnost investic by teoreticky měla být vysoká, protože tam je neuspokojená poptávka i po základních produktech. Není zde ale prostředí, které by umožnilo efektivní realizaci investic.

Fialové krávy tak nadále budou pro investory připomínkou toho, že od akcií nelze dlouhodobě čekat velmi mnoho. Tak si občas vytvoříme nějakou bublinu. 

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Index filadelfského Fedu
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
    16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m