Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Analytik: Po hypotékách mohou způsobit problémy úvěry

Analytik: Po hypotékách mohou způsobit problémy úvěry

10.11.2008 18:09
Autor: ČTK

Praha/New York (ČTK) - Po hypoteční krizi by podle analytika společnosti Patria Finance Davida Marka mohla přijít krize související s úvěry, například s kreditními kartami. Problémy by mohly způsobit i spotřební úvěry či půjčky na automobily. Objem těchto úvěrů je ale menší než v případě hypotečního dluhu, a proto by ztráty dosáhly nižšího řádu, sdělil Marek ČTK. Například v USA by podle něj nicméně mohlo jít o ztráty v řádu desítek miliard dolarů.

Právě ve Spojených státech se v posledních týdnech stále častěji diskutuje o tom, že další tikající bombou na finančních trzích jsou nesplácené dluhy na kreditních kartách, jimiž řada lidí řeší současnou tíživou situaci. Nebezpečí takzvané bubliny kreditních karet je reálné i podle lucemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera. "Mohla by prasknout. Pokud by měla prasknout, naše problémy by nebyly menší, ale znatelně větší. Myslím, že rizika související s kreditními kartami musíme brát velmi vážně, zejména ve Spojených státech," řekl Juncker tento týden v Bruselu po zasedání zemí eurozóny, kterým předsedá.

Populární americký analytik Jim Cramer, bývalý manažer hedgeového fondu a současná hvězda pořadu Mad Money na televizi CNBC, má za to, že v případě kreditních karet budou klíčové údaje o nezaměstnanosti. Jeho úvaha je jednoduchá - dokud budou mít lidé práci, budou moci splácet své dluhy. Pokud o ni přijdou a bude jich hodně najednou, začnou nesplácené dluhy ohrožovat kreditní společnosti a banky.

"Pokud nezaměstnanost nebude dvojciferná, problémy nenastanou, pokud ale vzroste do této výše, budou obrovské," řekl Cramer v rozhovoru pro server TheStreet.com. V říjnu se nezaměstnanost ve Spojených státech ocitla na čtrnáctiletém maximu, když vzrostla na 6,5 procenta.

Podle Marka by případná rizika mohlo zmírnit to, že znepokojený trh v současné době nutí banky, aby si na opravné položky vyčleňovaly více peněz než v minulosti. Pokud by tedy v budoucnosti čelily dalším problémům, měly by na to být připravenější než na hypoteční krizi.

Řada z nich zároveň v poslední době obdržela státní pomoc, která by spolu s vyššími opravnými položkami mohla fungovat jako polštář, jenž ztlumí dopady případných potíží.

Obavy z další krize na finančních trzích ale již dnes komplikují situaci americkým spotřebitelům. Pro ty představují kreditní karty samozřejmou součást životního stylu, na rozdíl například od Česka, kde jsou výrazně běžnější karty debetní. Jak nedávno poznamenal deník New York Times, výrazně se zpřísnily podmínky pro vydávání kreditních karet. Zejména pak v oblastech Spojených států, jež těžce zasáhly problémy na hypotečním trhu. Lidé, kteří nemají na splátky hypoték, totiž často svou situaci řeší tím, že je financují z kreditních karet a dále se zadlužují.

Společnosti, které vydávají kreditní karty, zároveň podle deníku zvyšují sankce za nesplácení dluhu na kartě a úroky, jež člověk platí, pokud překročí stanovenou lhůtu, kdy je půjčka na kartu neúročená. Problém nesplácených úvěrů je přitom stále vážnější. Jen v první polovině roku kvůli nim musely americké kreditní společnosti odepsat 21 miliard dolarů. Během příštího roku a půl by podle New York Times pak ztráta odvětví mohla činit dalších 55 miliard dolarů. Celkem Američané na kreditních kartách dluží okolo 900 miliard dolarů.

Problémy již také mají společnosti, které kreditní karty vydávají. Například firma American Express nedávno oznámila, že propustí 7000 zaměstnanců, což odpovídá asi deseti procentům celkové pracovní síly společnosti. Rozhodnutí je součástí plánu na snížení nákladů v příštím roce o 1,8 miliardy dolarů (35,4 miliardy Kč) v důsledku finanční krize. American Express rovněž minulý měsíc oznámila, že její zisk ve třetím čtvrtletí klesl o 24 procent na 815 milionů dolarů, protože majitelé karet vlivem krize omezili své útraty a stále více jich není schopno dostát svým závazkům.


Váš názor
  • pravda napůl
    11.11.2008 8:16

    Mohla by nastat úvěrová krize, z poskytování úvěrů,protože Američané nemají nemají na splácení úvěrů,nejsou solventní,jen ti bohatí. S kreditními kartami to nemá nic co do činění,je to zavádějící názor Patrie.
    Ivana
    • Re: pravda napůl
      11.11.2008 15:05

      V Evropě mají kreditní karty především ti solventní klienti, navíc je mnohdy nevyužívají, pouze je mají k dispozici. USA žily a lidé tam dodnes žijí nadluh, ti bohatí kreditky mají taky možná jen demonstrativně, ale kreditku tam měl zřejmě kdekdo, kdo měl práci. Je to obdobný problém, jako u spotřebních úvěrů - pokud úroková marže RPSN pokryje nesplácené úvěry, nic moc se neděje. Pokud RPSN nebudou klesat v závislosti na snižování úrokových sazeb, buď si akcionář zvyšuje marži, nebo kompenzuje rostoucí podíl nesplácených úvěrů. Toto by teoreticky mělo platit pro případ, že poskytovatel RPSN úvěrů nepracuje s konečnou cenou nakupovaného produktu. (Např.marketinkově ve spolupráci s prodejcem na konkrétním výrobku.) Za snižováním mzdových nákladů již dnes jde hodně subjektů, takže kompenzaci nesplácených úvěrů může poskytovatel dávno provádět, aniž to lze statisticky sledovat. Pokud tedy někdo uvažuje o dvojciferné nezaměstnanosti, tak je to moudré, obzvlášť pokud má krizovou křivku od nějakého analytika. PROTOŽE právě od nezaměstnanosti se všechno bude odvíjet. Nejprve menší výdělky výměnou za uhájení zaměstnanosti, později méně zaměstnanců výměnou za přežití a je otázkou, zda-li budeme radši za zdravé banky s netenšícími se úsporami a propadem výdajů nebo za sice tenčící se úspory v bankách, ale s neklesající zaměstnaností díky rostoucí spotřebě. Trend poklesu poptávky po zboží je celosvětový a dramatický a obrat může nastat teprve v okamžiku, kdy se rodinné rozpočty začnou zlepšovat nebo alespoň opadnou obavy ze ztráty zaměstnání. Anylytici mohou zohlednit šedou ekonomiku - s poklesem zakázek klesnou zisky a subjekty zjistí, že je lepší daně platiti než o úvěr zcela přijíti. Analytici mohou přizvat sociology (což se snad děje, když volby se bez nich neobejdou) a můžeme se každý měsíc bavit nad třemi křivkami : průměrná, optimistická, pesimistická. Vždy sice budeme minimálně měsíc ve skluzu se zjištěním, co se vlastně děje a jak rychle, ale možná si za dva měsíce oddechneme, že na vánočních nákupech se obavy z recese zatím neprojevily, nebo aspoň někde že to nebylo horší. Všechno souvisí se vším, pokud jde o peníze. Nic zavádějícího v tom nevidím, snad jen trošku izolované od ostatních proměnných.
      Mudrc
Aktuální komentáře
25.04.2024
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.