Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak se stal Ronald Reagan prognostikem …

Jak se stal Ronald Reagan prognostikem …

12.01.2009 11:47
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Milý čtenáři, jsou tomu necelé čtyři roky, kdy se na tomto místě objevil můj poslední sloupek. Život tomu chtěl, aby mi bylo umožněno v této tradici pokračovat. Příjemné čtení.

V knížce „Alenka v zemi za zrcadlem“ od Lewise Carolla Bílá královna přiznává, že někdy musela uvěřit až šesti zcela nemožným věcem již u snídaně. Současné kapitálové trhy by pro ní musely být něco jako ráj. Minulý týden se na americký Kongres obrátili králové amerického pornoprůmyslu – Larry Flynt a Joe Francis – s požadavkem na státní pomoc ve výši 5 miliard dolarů, tak nějak v souladu s nedávnými požadavky bank a automobilek. Joe Francis přímo řekl – „Dokud vláda rozdává peníze, rádi bychom si na nějaké sáhli taky“. Jeho logice se rozhodně nelze divit. Nestoudnost a samolibost této výzvy oba pány nepochybně kvalifikuje jako ideální zaměstnance pro Wall Street …

Historie také ukazuje, že Ronald Reagan pronesl – zcela neúmyslně – pravděpodobně ty nejlepší citace, popisující současný stav ekonomik a trhů. Již v roce 1976 jsme od něho slyšeli, že „Recese je, když Váš soused přijde o práci. Deprese je, když o ni přijdete Vy. A oživení nastává v okamžiku, kdy o ní příjde Jimmy Carter.“ Na politika velmi vtipně také poznamenal, že nejnebezpečnější slovní spojení v kterémkoliv jazyce je „Dobrý den, přicházím jménem státu a jsem zde, abych Vám pomohl.“ Současná situace by se dala totiž jednoduše popsat jako pochybná snaha veřejného sektoru o záchranu přehnaně chamtivého sektoru soukromého. Minulost ukazuje, že tato relativně neřízená aktivita nikdy nedopadne dobře. Vydáváte-li peníze, lze tak učinit jednou ze třech cest – můžete je utratit sám, můžete je utratit na někom jiném nebo můžete utratit peníze někoho jiného na někom jiném. Poslední zmíněná cesta definuje vládní výdaje.

I proto by pro úspěšnou navigaci nestabilními vodami trhů v roce 2009 stačilo správně odpovědět pouze na jednu otázku – inflace, deflace nebo obojí? A když, tak kdy? Bohužel pro všechny z nás je budoucnost více než nejasná, zejména proto, že si nikdo z nás podobnou situaci jako nyní ještě neprožil. Pro variantu deflace hraje historicky největší expanze dostupného kreditu – přesně ta, která se nyní přehoupla do jeho nedostatku. Pro variantu inflace naopak hovoří zdánlivě nekonečný vládní penězovod, který sprchuje penězi daňových poplatníků téměř každého, kdo se přihlásí. Kdo ví, nakonec i ten Larry Flynt možná něco dostane.

Existuje zde však také třetí cesta. Teď, když západní vlády efektivně zničily hotovost jako racionální investovatelné aktivum, se jednookou mezi slepými stává kombinace „blue-chip“ akcií a vysoce kvalitních dluhopisů. Zdánlivě jedinou cestou, jak proplout nejistými vodami příštích měsíců, je udržovat pozice v obou třídách aktiv. Kvalitní akcie představují určitou formu zajištění proti inflaci tím, že jsou expozicí vůči reálné ekonomice. Naopak kvalitní firemní dluhopisy (vs. státní bondy, které nyní spolehlivě vykazují všechny znaky „přehřátí“) nabízí skutečné zajištění proti deflaci. Jedinou podmínkou pro obě varianty je obezřetnost a pečlivost při výběru.

Trik roku 2009 bude uvažovat i o akciích jako o dluhopisech a brát je jako aktivum primárně zaměřené na vytváření predikovatelného příjmu. Pokud tedy akcie ve Vašem portfoliu neslibují udržení minulého dividendového výnosu, případně žádnou dividendu nevyplácí, bud’te ve střehu. Doby prostého pronásledování kapitálového zisku jsou za námi – současné prostředí vyžaduje soutředění na „zachování kapitálu“.

Zdroje: Tim Price, Union Banque Privée, Londýn


Váš názor
  • S rezervou
    13.01.2009 9:25

    Pan Ronald Reagan taktéž opakovaně veřejně prohlašoval, že se za 2. světové války osobně účastnil osvobození Osvětimi. Jeho poradci mu poté museli vysvětlovat, že pouze hrál ve sci-fi filmu, kde američtí vojáci osvobozují Osvětim. Z tohoto i jiných důvodů bych si proto všem soudným lidem dovolil doporučit brát výroky pana Ronalda Reagana s určitou rezervou.
    Detective
Aktuální komentáře
23.04.2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    9:30DE - PMI v průmyslu
    10:00EMU - PMI v průmyslu
    14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
    16:00USA - Prodeje nových domů