Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Štát časť šrotovného presunie na predajcov

Štát časť šrotovného presunie na predajcov

01.04.2009 15:03
Autor: SITA

BRATISLAVA 1. apríla (SITA) - Štát časť šrotovného presunie na plecia predajcov. Vláda rozhodla, že Ministerstvo hospodárstva SR (MH) poskytne tzv. šrotovné pri kúpe nového motorového vozidla len vo výške 1 000 eur za podmienky, že predajca tiež poskytne zľavu najmenej 1 000 eur. V prvej vlne poskytovania šrotovného pritom štát poskytol šrotovné na jedno motorové vozidlo až vo výške 1 500 eur za predpokladu, že predajca dal na šrotovné ďalších 500 eur. "Šrotovné ukázalo predajcom určitý návod, ako sa dá aj v čase krízy zabezpečiť predaj dostatočného množstva vozidiel. Myslíme si, že je teraz na predajcoch a na trhovom prostredí, aby sa vysporiadali s novými podmienkami, a po skončení šrotovného majú návod akým spôsobom si môžu zabezpečiť predaj nových vozidiel za súčasného vyraďovania starých vozidiel, ktoré sú v kvázi konkurenciou pre tento predaj," vysvetlil na stredajšej tlačovej besede po rokovaní vlády minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Nový výnos MH pre poskytovanie šrotovného by mal začať platiť od pondelka, 6. apríla. "Predpokladáme, že šrotovné by malo naštartovať v pondelok," povedal Jahnátek. Ministerstvo financií by malo na druhú vlnu šrotovného vyčleniť 22,1 mil. eur, pričom v prvej vlne to bolo 33,2 mil. eur. "Vyčlením nových prostriedkov by sa mal podporiť nákup zhruba 20 600 vozidiel, čo znamená, že vláda si po zrátaní prvého a druhého kola naplnila tú svoju pôvodnú ambíciu, podporiť nákup približne 40 tis. vozidiel," dodal Jahnátek. Maximálna kúpna cena motorového vozidla, pri ktorej si kupujúci môže uplatniť šrotovné, sa nemení, zostáva na úrovni 25 tis. eur. Takisto sa nemení vek vozidla, ktoré musí byť staršie ako 10 rokov.

Podľa ministra Jahnátka druhé kolo šrotovného nemusí byť posledné, ako to uviedol po utorkovom rokovaní Rady pre hospodársku krízu premiér Robert Fico. "Podarilo sa mi dosiahnuť, že v uznesení vlády nie je stanovisko, že druhé kolo šrotovného bude posledné. Neviem predikovať budúcnosť, ale myslím si, že uvidíme ako pôjde druhé kolo. V tomto momente sme nechceli dať definitívnu bodku, ale to ešte neznamená, že bude tretie, štvrté alebo ôsme kolo šrotovného," uviedol Jahnátek. Ako na záver dodal minister, o šrotovnom na iné produkty vláda neuvažuje.

Prvá vlna poskytovania šrotovného sa ukončila minulý týždeň v stredu 25. marca. MH však garantuje, že vyplatí dotáciu na kúpu nového motorového vozidla aj tým zákazníkom, ktorí dali svoje staré vozidlo zošrotovať vo štvrtok (26 .marca) resp. ktorí sa zapísali do poradovníka. Tých je podľa ministra Jahnátka zhruba 3 tisíc. "Títo občania budú uprednostnení pri poskytnutí dotácie z novej vládou schválenej sumy," uvádza MH.

Podľa analýzy MH k 25. marcu bolo celkom odovzdaných na spracovanie 22 100 kusov vozidiel. K tomuto dátumu boli vyfakturované nové motorové vozidlá v počte 10 266 kusov a v hodnote 92,062 mil. eur, čo predstavuje výber DPH vo výške 17,15 mil. eur. Na tieto vozidlá bude použitá dotácia v celkovej výške 15,352 mil. eur. Rozdiel medzi výberom DPH a poskytnutou dotáciou tak predstavuje čiastku 1,797 mil. eur. "Pri predpokladanom zachovaní vývoja rozdielu medzi vyplatenou dotáciou a výškou prijatej DPH, možno pri predaji 22 100 vozidiel očakávať prínos pre štátny rozpočet vo výške zhruba 3,3 mil. eur a očakávaný výber správnych poplatkov by mal dosiahnuť čiastku približne 1,5 mil. eur. Celkový prínos pre štátny rozpočet tak môže dosiahnuť až 4,8 mil. eur," konštatovalo MH.

Podľa odhadov rezortu hospodárstva pri neposkytnutí dotácie na predaj vozidla by sa predaje vozidiel po mesiacoch od januára pohybovali na úrovni od 1 700 do 2 500 kusov za mesiac. Súbežne s predajom "dotovaných" vozidiel prebiehal aj predaj "nedotovaných" v cenách nad 25 tis. Eur, a to v počte 1 100 kusov.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m