Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Delaigue: Hospodářská krize je už více evropská; politická debata v EU je surrealistická

Delaigue: Hospodářská krize je už více evropská; politická debata v EU je surrealistická

14.05.2009 15:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Profesor ekonomie Alexandre Delaigue v Libération oceňuje Evropskou unii jako projekt, ale uvádí, že občas je zneklidněný jejím fungováním a vývojem. Současná debata doprovázející volby do evropského parlamentu je podle něho pak až neuvěřitelná díky tomu, nakolik je odpojená od současné vážné situace. Uvádí, že hospodářská krize je dnes více evropská, než americká. Evropské ekonomiky jí jsou v průměru více dotčené, než ekonomiky americké. Podle MMF je veliká část špatných aktiv držena v evropských bankách, které teprve začínají mít potíže. Krize zde přichází do mnohem složitějšího kontextu než v USA. Evropské banky jsou nejen příliš velké na to, aby je vlády mohly nechat padnout, ale především příliš velké, aby vlády zvládly najít dostatečné zdroje na jejich záchranu. Země eurozóny nedisponují monetární politikou, která by zeslabila následky krize. Navíc evropské banky jsou ve značné míře vystaveny novým trhům východní Evropy a Latinské Ameriky, dvěma regionům současnou krizí velmi dotčeným.

Vzhledem k tomuto kontextu, k tomu jak EU oznamuje miliony dalších nezaměstnaných, tomu, že nás čekají možná roky stagnace, což možná dokonce ohrožuje existenci eura, byly vládní odpovědi podle profesora doposud dramaticky nedostačující. Různé plány na národní hospodářské oživení mají jen ochránit několik odvětví na úkor zahraničních konkurentů. A vzhledem k situaci národních bank vlády tajně doufají, že to budou jejich banky, které přežijí krizi nejlépe a stanou se zítřejšími šampióny. Je paradoxní, že jediná evropská a navíc nepolitická instituce, která, zdá se, v tomto kontextu funguje, je ECB. Všechny politické instituce, počínaje Evropskou komisí, buď byly během krize mimo události, nebo byly nepotřebné. Delaigue by očekával, že v této souvislosti Komise zorganizuje ekonomickou spolupráci mezi různými zeměmi; že vzhledem k naléhavosti situace se zmírní kritéria přijetí do eurozóny v zemích tam, kde by to pomohlo; či že se aplikují mechanismy podpory v nejvíce poznamenaných evropských zemích. Nic z toho se však nestalo, spíš naopak.

Mohli bychom tedy očekávat, že se evropská debata bude vést kolem těchto ekonomických otázek s cílem zlepšit koordinaci politik a zavést preventivní opatření vzhledem k aktuální krizi. Že když komise nedělá svou práci, strany kandidující do evropských voleb toho využijí a budou vyjadřovat připomínky. To se však podle Delaigua absolutně neděje. Pokud se týče hospodářských politik, nacházíme jen vágní zaříkávadla proti hedge fondům a fiskálním rájům a poptávce po „větší finanční regulaci“. Ale ať už si myslíme o hedge fondech a fiskálních rájích cokoliv, nejsou příčinou krize. Jakým zázrakem by mechanismy-regulace, které krizi vyprodukovaly, mohly být v budoucnosti účinnější? Mohou pomoci vyhnout se krizím příštím, ale nemohou nabídnout nic krizi současné. Žádná z politických stran nemá podle autora co nabídnout, kromě čekání a doufání, že snahy oživení ekonomiky v USA a v Číně udělají své.


Váš názor
  • titulek staci...
    14.05.2009 19:06

    ani jsem to necet, pockam si, az dalsi zvatlove oznaci debatu v EU za impresionistickou, kubistickou, barokni nebo treba socialisticky realistickou... pak to bude teprve zajimavy gulas.
    hm
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data