Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zkouška z dospělosti

Zkouška z dospělosti

23.02.2010 10:44

Již staří dialektici věděli, že se svět pohybuje ve stoupající spirále. Několikrát za život se, ať dobrovolně, či nedobrovolně, vrátíme zpět do bodu, z něhož jsme před nějakou dobou vyšli, trochu změněni, trochu zkušenější, přesně v duchu herakleitovského, dvakrát nevstoupíš do téže řeky. Všichni podvědomě tušíme, že to tak musí být, ale někdy se této nevyhnutelnosti zuby nehty bráníme.

Přechod od rovnostářské komunistické společnosti do kapitalismu je pro všechny jeho účastníky něčím jako velkým třeskem. Stejná startovací čára umožňuje vyniknout individualitám a přeje nejagresivnějším hráčům. Přesvědčili jsme se o tom na vlastní kůži na začátku devadesátých let. Všudypřítomná nenasycenost trhu znamená, že jakýkoliv nový business je odsouzen k úspěchu. To všechny zúčastněné naplňuje neodbytným pocitem opojení a výjmečnosti. Svět je jednoduše krásný, všichni bohatneme, čekají nás světlé zítřky. Nikdo si nedokáže připustit, že by se cokoliv mohlo změnit. Situace je o to horší, že komunistická klec nás zbavila pudu sebezáchovy a historické paměti. Nejsme proto schopni sebereflexe a úder krize přijde jako blesk z čistého nebe. V českém kontextu se tak stalo poměrně záhy v letech 1997-8.

Obávám se, že čínská společnost je v obdobné situaci, v jaké jsme byli zde v české kotlině v devadesátých letech minulého století. Všechno má samozřejmě jiné měřítko. Čínský boom trvá již téměř třicet let, postavili nejdelší rychlodráhu na světě, nejvyšší mrakodrap na světě, nashromáždili nejvyšší devizové rezervy a kdoví co ještě. Něco jim však chybí podobně, jako to chybělo tenkrát nám, a tím je jistá mentální tržněekonomická zralost. Na Číňany proto nepochybně čeká zkouška z dospělosti, kterou má již většina světa za sebou. Je potřeba si uvědomit, že bez maturity vás nepustí na vysokou a můžete u ní i propadnout.

Někdo jistě namítne, že to co popisuji, není ekonomická záležitost. Bude mít do značné míry pravdu. Na druhou stranu žádná mně známá ekonomická teorie nevysvětluje dostatečně věrohodně, proč vlastně ekonomické krize s takovou železnou pravidelností vznikají a vzdorují jakékoliv snaze lidí o jejich eliminaci. Přikláním se proto k těm škarohlídům, kteří predikují Číně jisté problémy. Otázkou zůstává jejich načasování.


Váš názor
  •  
    23.02.2010 14:54

    No, ten pocit opojnosti a optimismu bez strachu o budoucnost, o kterém tady čtu, si spíše spojuji s jinou zemí a to USA. Tam věří, že se vše zázrakem změní k lepšímu, ačkoliv to není jednoduše možné. Akorát nevím, na co to svedete tam? Že by komunisty? No i to by mě v české kotlině nepřekvapilo.Už je trochu únavný ten novodobý hon na čarodějnice, když i za déšt za tisíc let budou moci komunisti. Každého věc ale věřím, že pro každého je nejlepší se podívat na věci bez ideologických brýlí. Hodnotit univerzální lidské slabosti podle ideologického přesvědčení mi připomíná poznámku mého rozvádějícího se otce. "já vím po mámě máš všechny dobré vlastnosti a po mně ty špatné". Pro dvojbarevně a primitivně smýšlející možná uspokojující ale pokud nechci být zaskočen, měl bych počítat se složitějším obrazem reality.
    ignác
    •  
      23.02.2010 15:42

      Omlouvám se, pokud jsem se Vás dotknul, ale na komunisty nic nesvádím. Pouze se snažím pochopit, co se v současné době dějě v Číně. Analogie s vývojem v bývalém Československu mi nepřišla až tak úplně od věci. Přes všechny kulturní a historické rozdíly mezi těmito dvěma zeměmi mi připadá, že určité shodné rysy by zde mohly být. Co se týče opojného pocitu, ten je vlastní všem bublinám, ať se vytvoří kdekoliv na světě i USA.
      Dušan Vaškovic
      • Trochu bolsevicke legrace hned po ranu
        01.03.2010 8:56

        No je od autora hezke, ze se soudruhovi omluvil. Nicmene jsou to prave soudruzi, ktery svet vidi dvoubarevne a jejich starosti o budoucnost USA pusobi opravdu smesne vzhledem k tomu k jakemu ubohemu stavu jimi ovladane (spise terorizovane)spolecnost skoncily. Ale je to prave uzasna schopnost Ameriky se dynamickty menit a preknavat krize, ktera z ni cini supervelmoc. A ty nejlepsi a nejtvorivejsi mozky z celeho sveta porad miri prave tam. A v historickem kontextu je soucasna krize jenom mirna. Takze kdo je chytry, nakoupil si americke akcie, kdo je hloupy, vede hloupe reci. A na hloupe reci byli vzdy komunisti prebornici. Jinak cesky tisk ma jednu uzasnou vlastnost - vsechno je v nem obracene. Neboli, kdyz radi prodavat, kupujte a naopak. Je to extremne vynosne.
        Dan
  •  
    23.02.2010 14:36

    Tak, tak. Koupit i prodat umí (do jisté míry ;-) každý. Timing, that's the question. Ostatně o to má autor strach. Nezdá se, že by mu šlo tak moc o Číňany...
    Kalka.
  • krize
    23.02.2010 13:24

    Krize naprosto jasně vzniká proto, že současný (kapitalistický) systém vytváří podstatně více hodnot než umožňuje rozdělovat. Nerozdělené hodnoty se v různých formách hromadí až blokují chod systému. Tyto hodnoty musí být spotřebovány nebo zničeny, aby systém mohl dále dobře (po nějakou dobu) znovu fungovat. Na tom není nic složitého.
    • Re: krize
      23.02.2010 14:06

      zcela souhlasim. napriklad hodnotu chudobu je treba znicit. ovsem nejdrive je treba se o ni rozdelit.
      Azb
      •  
        23.02.2010 14:23

        Chudoba není v žádném případě hodnota. Také se rozhodně nedá zničit ale jen odstranit a to ještě jen velmi těžko. Dělit bych se však o ní v žádném případě nechtěl, to ale nebude potřeba, možná přijde sama a bude ji dost pro všechny....:o))))
        Krizek
  •  
    23.02.2010 13:21

    Je zaujímavé, že autor vyzdvihuje "zralost" ostaného sveta pred Čínou, napriek momentálnym neutíchajúcim problémom, ktoré začali v USA a prenášajú sa celým svetom. V skutku, čínska ekonomika je špecifikom a momentálne sa javí ako prehrievajúca, ale nazvať ostatný svet dospelým mi príde ... ako nesprávne.
    tomstein
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university