Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
WSJ: Řecko své problémy řeší, Německo však tápe

WSJ: Řecko své problémy řeší, Německo však tápe

16.03.2010 18:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Řekové v současnosti vědí, co budoucnost přinese. Víceméně se budou držet svých úsporných opatření. Lze očekávat větší množství pouličních demonstrací, které by mohly vyžadovat o něco více úprav tu a tam, ale nic zásadního. Trhy poskytnou finanční prostředky, i když s velkou prémií ve srovnání se zeměmi, které se nijak výrazně nesnažily znásilnit účetní principy či dosahovat mimořádně vysokých rozpočtových deficitů. A dojde-li na nejhorší, Řecko se může spolehnout na implicitní záruku, o které se ale nikdo neodváží mluvit, že její bohatší a šetrnější spoluobčané z eurozóny jeho pád nedovolí.

Naopak země Angely Merkelové své problémy neřeší a při formulování budoucnosti tápe. Finančně zaměření němečtí představitelé vědí, že mohou nechat Řecko padnout pouze tehdy, pokud se rozhodnou obětovat projekt evropské integrace. Zároveň však vědí, že němečtí voliči nebudou tolerovat pomoc zemi, která podle nich neprošla bolestí restrukturalizace, která v Německu stlačila platy dolů, ale díky níž je německé zboží na světových trzích konkurenceschopné. A ani nedokázala udržet svůj rozpočtový deficit pod 3 %, které stanovil Pakt stability a růstu, na němž stojí smlouva o vytvoření společné měny. Z důvodu uklidnění voličů se od Merkelové ozývají výkřiky typu „žádnou pomoc“, zatímco její kolegové se snaží vymyslet, jak pomoci pod jiným názvem.

Nový způsob pomoci by mohl být potřeba spíše dříve než později, protože je obtížné odhadnout, zdali - nebo kdy - by se trhy dluhopisů mohly obrátit proti Portugalsku či Španělsku, dvěma nejpravděpodobnějším kandidátům na negativní reakci ohledně vlastní fiskální kondice.

Tohle však není jediný neřešený problém Německa. Musí také rozhodnout o míře, s jakou na jednotlivé členy eurozóny uvalí disciplínu založenou v Bruselu. Současná diskuse se plně soustředí na kontrolu marnotratných politik periferních zemí. Ovšem díky novým pravomocím by se bruselští byrokrati mohli obrátit na země, které podle nich neposkytují dostatečný stimul eurozóně. To znamená, že by se mohli pokusit říci Berlínu, aby navýšil svůj deficit a zajistil tak růst celé stagnující oblasti. Německo se svou ostražitostí k inflaci proto musí najít způsob, jak u případů fiskální rozmařilosti umožnit intervenci, aniž by ji ovšem povolila v záležitostech fiskální opatrnosti.

To není všechno. Řecko nemůže vyřešit své problémy, pokud kromě srovnání svých fiskálních záležitostí také nerozvine obory, které by byly konkurenceschopné na světových trzích. Nemá tolik oliv, aby mohlo zaplatit za všechny ty mercedesy a jiné německé zboží, které Řekové dovážejí. V Řecku, Španělsku a jiných „bublinových“ zemích jsou mzdy příliš vysoko a produktivita zase příliš nízko, aby tyto země mohly rozšířit své exporty směrem k hlavním zemím EU i k dalším zemím.

Ve starých dobrých časech drachmy, pesety a liry mohly tyto nekonkurenceschopné země devalvovat své měny, tak jako to udělali Britové (nutno poznamenat, že doposud jen s malým efektem). Ovšem s úrokovými sazbami stanovenými ECB na základě „jedna velikost pro všechny“, Německem dominujícím trhům eurozóny a s eurem, které si i přes malý pokles v nedávných měsících drží svou sílu, je tato cesta uzavřena. Dokonce navrhovaný prodej státem vlastněných aktiv – ne, nejedná se o ostrovy, ani o Akropolis – by situaci zmírnil pouze dočasně.

Problém zhoršuje nechuť německých spotřebitelů utrácet. Pokud se domácí poptávka nezvedne, závisí oživení německé ekonomiky z loňského 5% poklesu HDP především na schopnosti země ještě více zvýšit exporty a obchodní přebytek (největší v Evropě a v porovnání s přebytkem druhého Nizozemí třikrát tak velký) ve výši téměř 140 miliard euro ještě výše. Pro země s obchodními deficity - všechny ty, které se momentálně potýkají s problémy - to jsou špatné zprávy.

Zde je odhad, jak se Německo nakonec postaví k problematice vytvořené vlastní potřebou dostat se z recese vyššími exporty, zatímco umožní problémovým ekonomikám zůstat v eurozóně: Jakoukoliv pomoc zamaskuje udělením záruk německým bankám, které nakoupí řecký a jiný dluh, pokud trhy stanoví nemožně vysoké úrokové sazby; sjedná mechanismus pro přísnější dohled nad zadluženými zeměmi a vyhne se jakékoliv politice, která by vyústila ve znovuotevření Lisabonské smlouvy, jako např. evropská verze MMF, nebo by ohrozila německý exportní stroj.

Autorem článku je Irwin Stelzer, poradce a ředitel ekonomicko-politických studií na Hudson Institute.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.