Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Španělsko za méně 5letých dluhopisů zaplatilo nejvíce od května 2008. Výnos v české aukci klesl, eurodluhopisy až za příznivých podmínek

Španělsko za méně 5letých dluhopisů zaplatilo nejvíce od května 2008. Výnos v české aukci klesl, eurodluhopisy až za příznivých podmínek

06.05.2010 11:56
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (12:30) Na rozšiřování řecké krize na další slabší země eurozóny doplatila dnešní sledovaná aukce španělských státních dluhopisů s pětiletou splatností. V ní země plánovala umístit celkem 3 miliardy eur dluhopisů, přičemž průměrný výnos v aukci byl konsensuálním odhadem Bloomberg odhadován na 3,34 procenta, když ještě v aukci 3. března země za dluhopisy se shodnou splatností platila 2,84 procenta. Španělé se v aukci vzhledem k podmínkám rozhodli upsat 2,3 miliardy eur, když si investoři řekli o výnos 3,532 procent. Poptávka v aukci dosáhla 2,35násobku upsaného objemu.

Investoři si tak v aukci vyžádali největší přirážku vůči německým státním dluhopisům od počátku existence eura a výnos v aukci pětiletých dluhopisů země je nejvyšší od května 2008. Před aukcí spread dosahoval 1,39 procenta, po ní se zúžil o 20 bps na 1,37 procenta. Menším akceptovaným objemem Španělsko dosáhlo příznivější reakce na trhu. "Při vydání menšího objemu byla reakce trhu přijatelná a země vyslala signál, že je schopna tržní cestou získávat další finanční zdroje," uvedl měnový analytik Credit Agricole v Londýně Peter Chatwell.

Ratingová agentury Moody’s snížila 28. dubna hodnocení země o jeden stupeň na úroveň „AA“ s výhledem negativním a avizovala tak další možné snížení v případě, že „rozpočtová pozice země se shorší více, než kolik je zakalkulováno v očekávání agentury“. Španělsko, které má v rámci eurozóny třetí největší rozpočtový schodek, jej chce z aktuálních 11,2 procenta snížit do roku 2013 pod 3% limit EU.

„Drahá“ aukce španělských dluhopisů následuje včerejší emisi Portugalců, kteří na trhu umístili šestiměsíční poukázky v objemu 500 milionů eur s výnosem 2,955 procenta, když ještě 3. března si země půjčila se stejnou splatností jen na výnosu 0,739 procenta.

Lidové noviny uvedly vyjádření ministra financí ČR Eduarda Janoty, které Janota následně popřel, podle kterého by kvůli nepříznivému vývoji na finančních trzích spojeného s řeckou krizí mohlo MF ČR snížit podíl emise eurodluhopisů na celkovém objemu dluhopisových emisí, které jsou v letošním roce plánovány na 280 miliard korun. „Původně jsme plánovali letos emitovat dluhopisy v celkovém objemu 280 miliard korun, přičemž zhruba polovina měla být v euru. Pod vlivem nepříznivé situace na trzích ale pravděpodobně snížíme podíl eurobondů až ke 28 procentům,“ citovaly Lidové noviny ministra Janotu.

Ministr Janota tuto zprávu následně dementoval. Ve vyjádření pro Patria Online ministerstvo financí uvedlo, že situace na trzích je komlikovaná, ale že se necítí pod žádným tlakem. MF monitoruje finanční trhy jak v zahraničí tak v tuzemsku a k emisím přikročí návazně na to, které trhy nabídnou výhodnější podmínky a celkově, pokud podmínky na trhu budou příznivé. MF ČR se drží své strategie, podle které v letošním roce plánuje skrze emise v zahraničí získat nula až polovinu z celkově plánovaných 280 miliard korun. „Trhy jsou nyní velmi volatilní kvůli řecké krizi a situace komplikovaná. Emise by zřejmě v tomto momentě nebyla proveditelná,“ řekl v reakci Janota.

Dnes ČR umístila 182denní poukázky v objemu 6,98 miliardy korun proti původně v aukci plánovaným 6 miliardám korun. Průměrný výnos v aukci dosáhl 1,12 procenta při poptávce 10,61 miliardy korun. Průměrná cena dosáhla 99,43697 procenta. Výnos v holadské aukci tak poklesl proti v únorové aukci dosaženým 1,19 procenta.

(Zdroj: Bloomberg, MF ČR, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university