Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Atlantida?

Atlantida?

07.05.2010 12:35

Sleduje v podvečer dokumentární pořad o leteckých katastrofách, nemohl jsem se ubránit nutkavé myšlence, že podobně jako moře vydává své mrtvé až po určité době, chová se ekonomika stejně k obětem ekonomických krizí. Jedná se o krkolomné přirovnání, ale eskalace řeckého dluhu více než rok po hlavních událostech vedoucích k finanční krizi je tak trochu jeho potvrzením. Moře se rychle zavřelo nad vrakem hypoteční bubliny a na chvíli se zdálo, že droga v podobě nulových úrokových sazeb nás ochrání od nepříjemných následků. Opak je však pravdou. První zemřelý řecké národnosti se tiše vyhoupnul na hladinu a my (bohužel asi marně) doufáme, že bude i posledním. Přírodní zákony nelze oklamat a trosky rozbitého letadla musí někdo posbírat a uklidit.

Posledních dvacet let bylo úrokové prostředí v celosvětovém měřítku velmi stabilní. Úroveň sazeb, až na několik málo vyjímek, trvale klesala téměř v celém rozvinutém světě a její změny jsme si zvykli počítat na bázické a ne procentní body. Na výši úrokových sazeb závisí profitabilita výrobního podniku, cena akcií na burze, schopnost státu (aspoň teoreticky) splácet své dluhy, deficitnost či přebytkovost penzijních plánů, síla a slabost měny a mnoho dalších důležitých věcí. Řecké události nám pomalu a jistě naznačují, že se tento „easy going“ svět začíná pomalu hroutit.

Platí-li Řecko za své půjčky dvouciferný úrok, dá se předpokládat, že lokální firma, jejíž činnost nepřesahuje hranice země, nemůže u své financující banky dosáhnout výrazně lepších podmínek. Plošně vyšší úrokové náklady znamenají nižší profity, vyšší nezaměstnanost, nižší ekonomický růst. Pokud k takové změně dojde skokově, způsobí ekonomický šok nevídaných rozměrů. Ostatní země postižené nákazou (Portugalsko, Španělsko…) se zatím tváří neutrálně, ale pokud by se nárůst jejich CDS měl projevit zdražením úvěrů uvnitř jejich ekonomik, vedlo by to minimálně ke zpomalení růstu nebo i k recesi a nevratným změnám. Pro systém adaptovaný na nulovouí úrokovou míru je totiž nárůst sazby v řádu procentních bodů brutální změnou. Zatím se zdražování úvěrů nejspíš nekoná. Pokud by však k němu mělo dojít, nemusí být imunní ani země typu Velké Británie a Francie a z okrajového jevu by se mohl stát celoevropský problém.

Recese je hůře zvratitelný proces než nárůst cen CDS. Zdá se, že pokud by evropští politici lépe pochopili závažnost situace, jednali by s větší naléhavostí od samého počátku. Na druhou stranu můžeme jen stěží očekávat, že politik, i sebeosvícenější, překročí stín svého mandátu a půjde proti zájmům voličů.

Vrátím-li se zpět ke úvodnímu přirovnání s leteckou katastrofou, nemohu se ubránit dojmu, že ve světové ekonomice přichází období nepříjemného úklidu trosek. Záměrně říkám světové, jelikož je možno předpokládat širší konsekvence evropských problémů, jak naznačuje i včerejší mimořádný propad na amerických burzách. Je však jenom na nás, jestli naše zemřelé roztrhají pomyslní žraloci, k čemuž směřujeme v případě Řecka, nebo jejich památku náležitě uctíme.


Váš názor
  • Ach ty prechodniky...
    07.05.2010 18:41

    Pane Vaskovici, prosim Vas, bud se ty prechodniky naucte, nebo si prestante hrat na intelektuala, ktery je pouziva. Ti co je zvladaji, musi mit nyni zasadni pochybnosti nejen o Vasem pohlavi.
    Skeptik
    • Re: Ach ty prechodniky...
      14.05.2010 11:44

      Dobrý den, děkujeme za upozornění a omlouváme se autorovi i čtenářům za nesprávný tvar přechodníku. Odpovědnost za gramatickou korekci článků na Patria.cz má Patria Online.
      Patria Online
    • Re: Ach ty prechodniky...
      07.05.2010 20:49

      Díky za upozornění. Je mi trapně, vždycky mi něco uteče, ať se snažím jak chci. Slibuju, že si příště dám pozor.
      Dušan Vaškovic
      • pane Vaškovici
        07.05.2010 23:55

        asi také nejsem intelektuál, protože jsem neobjevil Skeptikův problém s Vaším pohlavím (doufám, že problém nevidí v my, myslíc tím ženy, s tvrdým jsme totiž i my muži-alespoň v češtině - i proto, že sledujíc považuji zá méně archaické, než sledujíce bez ohledu na pohlaví sledujícího. Klidně pište dál a příště šetřete omluvami. Pokud p. Skeptik touží po lepší češtině nechť si čte na stránkách Ústavu pro jazyk český.
        lime
        • Re: pane Vaškovici
          08.05.2010 17:36

          Pane lime, sledujic opravdu neni vice archaicke nez sledujice, jedna se o ruzne tvary pro ruzne rody a cislo. V teto souvislosti neni, bohuzel, nikterak prekvapujici, ze jste problem na rozdil od pana Vaskovice neobjevil. Co se tyce pana Skeptika, tak ten touzi po tom, aby se cestina skvela v cele sve krase vsude (nikoliv jen na strankach nejakeho ustavu) a kdyz uz se nekdo rozhodne pozivat starsich forem, aby to delal spravne. Tuto, byt znacne posetilou, touhu nastesti nelze v demokraticke spolecnosti nikomu uprit.
          Skeptik
        • Re: pane Vaškovici
          08.05.2010 11:41

          Přesně tak, doporučuji panovi Vaškovicovi prostudovat si tuto poučku o přechodnících. Mimo jiné se tam dočte, že přechodníky se na Patrii zrovna moc nehodí. Doufám, že to ocení, když už jsem si s tím dal takovou práci. Mimochodem je to dobrá příručka pro český pravopis. Nikdo není dokonalý: http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=590
          chamtil
          • pane Skeptiku
            10.05.2010 12:36

            věcně máte pravdu. Nevadila mi Vaše touha po kráse českého jazyka ale způsob, jakým jste to dal najevo. Váš příspěvek jsem vnímal jako snahu urazit a zesměšnit, jedno koho, nikoliv jako touhu po čistotě češtiny. V tomto ohledu je příspěvek pana Chamtila podle mého gusta. Neznaje přchodníky češtinu miluji i když je mým rodným jazykem pouze z 50%.
            lime
      •  
        07.05.2010 23:22

        O.K. Beru Vas za slovo. Jinak clanek je pekny a zajimavy, to jen pro uplnost.
        Skeptik
  •  
    07.05.2010 17:39

    "Na druhou stranu můžeme jen stěží očekávat, že politik, i sebeosvícenější, překročí stín svého mandátu a půjde proti zájmům voličů." Je naprosto v pořádku, když politik nejde proti zájmům voličů. Neměl jste na mysli spíš to, že zájmy voličů jsou u většiny politiků až na druhém místě za jejich vlastními zájmy?
    stenolez
    •  
      07.05.2010 19:40

      Jde o to, zda si volič uvědomuje, co je v jeho nejlepším zájmu. Je v jeho zájmu půjčit si peníze na vyplacení 13. důchodu, či není?
      Karotka
      •  
        07.05.2010 23:16

        No, prijde na to. Pokud je Vam 92 let, nemate deti ani vnoucata nebo na ne kaslete, pak je jiste ve Vasem zajmu a zcela racionalni pujcit si na 13. duchod, protoze placeni dluhu Vas nepochybne nepostihne.
        Skeptik
  • Přestaneme
    07.05.2010 13:24

    se už strašit a začneme volit komunisty???Proč musím pořád číst články tohoto tpu, proč někdo už konečně nenapíše, jak tedy posbírat bordel po letecké havárii a krajinu po ní pořádně a luxusně vyčistit??Šlo by to??
    ZUZKA
    • Re: Přestaneme
      07.05.2010 23:20

      Cist clanky tohoto typu rozhodne nemusite. Dokonce ani cteni jakychkoliv jinych clanku neni v tomto state povinne, zatim...
      Skeptik
    • Re: Přestaneme
      07.05.2010 14:30

      Strašit se ještě nějakou dobu nepřestaneme. Současný typ ekonomiky (rozvinutý kapitalismus) neumí a nemůže bez dluhů fungovat. A nic nového a lepšího zatím nikdo nevymyslel. Tak zatím můžeme jen flikovat díry a čekat že snad něco někdo vymyslí. Nebo že snad bude fungovat čínský model?
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.