Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krachující centrální banky

Krachující centrální banky

10.05.2010 18:26

Kvůli tomu, co se děje v Řecku a jiných státech Evropy, nyní ECB poskytuje půjčky proti kolaterálu – tedy vládním dluhopisům, jehož kvalita z hlediska rizika určitě není taková, s jakou se původně počítalo. Bezesporu přitom platí, že čím rizikovější se stává moje rozvaha, tím relevantnější jsou úvahy i o mém riziku a případném krachu. Centrální banky z této úvahy ani přes jejich specifickou pozici nelze vyjmout a jak již bylo naznačeno, nebavíme v současné situaci o Zimbabwe, ale o Fedu, BoE, či zmiňované ECB.

První co nás asi napadne je to, že pokud centrální banka realizuje velkou ztrátu, dotiskne si potřebné peníze a vše jede dál. Rychle a nevyhnutelně se tak ale dostáváme k diskusi o tom, zda by v případě velkých ztrát realizovaných centrálními bankami padly hlavní a základní principy jejich fungování – tedy zejména udržování cenové stability. Teoreticky si lze představit spirálu anarchie (bez přehánění), kdy by postupně banky, či vlády „restrukturalizovaly“ své dluhy (za jedno zapůjčené euro/dolar/korunu ... by platily jen zlomek hodnoty), centrální banky by realizovaly ztráty, tiskly by nové peníze na svou rekapitalizaci a obratem by za ně přijímaly/nakupovaly nové vládní dluhopisy; to vše bez ohledu na inflační očekávaní. V takovém scénáři, který je i přes některé mediálně profláknuté věrozvěsty zkázy stále velice nepravděpodobný (neříkám, že nemožný), ale většinu populace již detaily jako je rekapitalizace centrálních bank a stav vládních financí stejně nebudou dlouho zajímat. Centrem jejích aktivit se stane (sebe)zajištění základních životních potřeb – vody, potravin, úkrytu, ohně a bezpečnosti.

Zpět k centrálním bankám. V případě velkých ztrát je druhou a jedinou smysluplnou alternativou rekapitalizace centrální banky ze strany státní pokladny. Samozřejmě zde ihned do očí udeří paradox – subjekt, který by centrální banky do problémů pravděpodobně přímo, či nepřímo přivedl a sám by byl na mizině, by je měl zachraňovat. Pokud zůstaneme u technické stránky věci, stojí za povšimnutí, že v eurozóně je v tomto ohledu situace komplikovaná díky tomu, že neexistuje nastavená vazba mezi jednotlivými zeměmi (jejich ministerstvy financí) a ECB, která by tak v případě rekapitalizace měla asi problémy i technického rázu. Na to nyní poukazuje několik ekonomů (například Willem Buiter, či Richard Baldwin) s tím, že absence jasné rekapitalizační vazby u ECB vede k větší váhavosti ohledně přijímání rizikovějšího kolaterálu a následně k méně efektivnímu kvantitativnímu uvolnění.

Na problém se ale dá dívat přesně opačně. ECB má těžší pozici ohledně případné rekapitalizace, je proto váhavější v přijímání braku do své rozvahy. Dojde proto k menší penetraci tohoto braku do systému, který se tak od něj rychleji vyčistí. Nebo ho naopak do své rozvahy bude stejně ochotně přijímat a nemožnost rekapitalizace ji pak donutí tisknout ještě více. V našich úvahách se tak i zde můžeme pouštět od konzervativního a pohodlného „to se přece nemůže stát“, až po bombastické „já vím, že to krachne“. A nejlepším stále zůstává ono „nečekej nic a buď připraven na vše“.


Váš názor
  • Default politiků
    12.05.2010 9:48

    Lepší by bylo nechat zkrachovat příslušnou vládu, či politickou stranu. Proč jejich průsery a debilní ekonomickou politiku musí odes..t soukromý sektor a daňoví poplatníci? Věčná sláva doktoru Altnerovi a hodně štestí, amen.
    DeGuise
  • Zestátnění FEDu
    11.05.2010 9:06

    Plán je myslím zcela zřejmý. Ve stylu BoE po II. sv. válce. Miliardové průšvihy komerčních bank se hodily na tehdy privátní BoE a poté je bylo nutné hodit na lidi. A nejlepším způsobem bylo zestátnit BoE. Plán B pro FED je analogický: 2.000 miliard USD pro vyvolené komerční banky, poté krach FEDu a poté zestátnění - srozumitelně: převedení 2.000 miliard USD dluhů na prosté Gringos. Banksteři opět zvítězí. Přijdou o privátní vlastnictví FEDu, což ovšem v dané situaci bude pro ně požehnání. Má někdo z přítomných lepší plán ?
    Detective
  • A co ČNB?
    10.05.2010 19:35

    Svého času měla obrovské účetní ztráty způsobené znehodnocením devizových rezerv v důsledku posilující koruny, dokonce tuším i záporné vlastní jmění a nikomu to moc nevadilo...
    Skeptik
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university