Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Banky rozvíjejících se ekonomik – dilema vítězů

Banky rozvíjejících se ekonomik – dilema vítězů

14.05.2010 17:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Mezi nejpovýšenější ukázky údajné domnělé nadřazenosti západních finančních institucí patřilo uvedení akcií čínských velkých bank na trh v letech 2005 a 2006. Prospekty byly v angličtině a obsahovaly mnoho frází o hodnotě pro akcionáře. Akcie byly upisovány širokým spektrem západních investičních bank a mezi první investory patřily velké americké a evropské investiční společnosti. Rozvíjející se ekonomiky se možná staly továrnou světa a fungují jako jeho back office, ale zdálo se, že globalizace financí bude probíhat podle západních pravidel.

Dnes věci vypadají velmi rozdílně. Některé ze západních bank si způsobily ostudu, jiné bylo nutné zachraňovat, nebo došlo na obojí, ale čínské banky jsou největší na světě a své dřívější ochránce zastiňují. Podle většiny měřítek představují banky v rozvíjejících se zemích v souhrnu čtvrtinu až polovinu celého odvětví. Ale nejde jen o známý posun těžiště ekonomické aktivity. Finanční systém rozvíjejících se ekonomik, který byl dlouho považován za jejich Achillovu patu, si vedl mnohem lépe než západní model, který měly podle rad ostatních napodobovat.

Banky v rozvíjejících se zemích pochází ze staré školy. Mají pobočky, zisky, nízké platy a vysoký objem kapitálu. Po desetiletích krizí jsou silně regulované: Indičtí bankéři vtipkují, že jejich byrokracii jim dnes závidí regulátoři po celém světě. Díky svým spořivým klientům mají tyto banky obvykle velmi dobrý přístup k penězům, jejich vklady převažují objem úvěrů a oproti bankám v bohatých zemích tak nemusí spoléhat na vrtkavé mezinárodní trhy s půjčkami. Stát hraje v sektoru stále aktivnější roli, vlastní banky v Číně, Indii, Rusku a stále více i v Brazílii. V rámci boje s ekonomickým oslabením vlády nutily banky k vyšším půjčkám, což platilo zejména v Číně. Ve velkých rozvíjejících se ekonomikách je ideálem smíšený systém, ve kterém hraje významnou úlohu stát, funguje tam několik agresivních bank a několik bank zahraničních, které nutí domácí banky k poctivosti.

Měl by tedy svět kopírovat Peking spíše než Wall Street nebo Londýn? Banky rozvíjejícího se světa prošly krizí dobře, jejich test ale ještě přijde. Tyto ekonomiky čelí paradoxu. Potřebují pevný bankovní systém, který bude podporovat růst, rychlý růst, ale bezpečnost bank sníží. Kvůli vyšším výdajům spotřebitelů jejich vklady klesnou, podniky budou získávat více kapitálu z trhů a donutí banky orientovat se na rizikovější investiční bankovnictví. A většina z těchto bank by se chtěla uplatnit na mezinárodním poli, jsou si ale vědomy strašných chyb, které v zahraničí způsobily západní a japonské společnosti.

Nejdůležitější je skutečnost, že rychlý růst je spojen s prudkým růstem objemu úvěrů. To nevyhnutelně přináší riziko špatných úvěrů. Účast vlády na alokaci úvěrů zase zvyšuje možnost chyb a bratříčkování. Pro banky rozvíjejících se ekonomik tak bude velmi těžké uspokojit vysoká očekávání společnosti ohledně ekonomického růstu bez toho, aby ohrozily svou čerstvě získanou reputaci uvážlivosti.

(Zdroj: The Economist)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data