Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Temelín a povolenky. ČEZ na mimořádných objemech ztratil půdu pod nohama…(-5,6 %)

Týden na pražské burze: Temelín a povolenky. ČEZ na mimořádných objemech ztratil půdu pod nohama…(-5,6 %)

15.10.2010 18:07
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Emisní povolenky zaplatit místo zdarma, Temelín o několik let později, než v roce 2020. To jsou dvě klíčové informace, které v uplynulém obchodním týdnu otřásly pražskou burzou a zejména stabilitou energetického titulu ČEZ , který přišel o pevnou půdu pod nohama a sesunul se z úrovní nad 820 korunami až na minima pod 770 za akcii. Celý trh vyjádření indexem PX po volatilitě řádově mezi 1140 a 1150 body uzavírá tam, kde týden zahájil – na 1142 bodech. Střídání tento týden bylo pravidelné – pondělní růst vystřídal úterní pokles, následovaný středečním růstem, který utnul čtvrteční pokles spojený s tlakem na ČEZu, aby se v pátek burza o žádném směru nerozhodla a uzavřela na nule.

ČEZu se v tomto týdnu dotkly především dvě negativní informace – k povolenkám a odkladu dostavby JETE, proloženy vícero vyjádřeními politiků a členů dozorčí rady. Patria odhaduje dodatečné náklady pro ČEZ v rozsahu 33 miliard korun, pokud vláda rozhodne o zpoplatnění povolenek, které firma měla v letech 2013 až 2020 obdržet zdarma (výměnou za investice do „čistoty“ produkce). Zdroje chce vláda využít nyní na řešení fotovoltaického problému, který způsobí růst cen elektřiny v příštím roce, a dále především na penzijní reformu. Ministr průmyslu a obchodu Kocourek uvedl, že vládu nic, zejména výhled poptávky po elektřině, nenutí k dostavět Temelín do roku 2020 v souladu s původním plánem. Navíc řekl, že lze letos očekávat nominálně nižší zisk i dividendu energetiky při zachování výplatního poměru mezi 50 a 60 %. Odklad JETE dle něho dosáhne až několika let. Nynější člen dozorčí rady ČEZ Eduard Janota uvedl, že do příštího roku se odkládá předložení zadávací dokumentace zájemcům o projekt rozšíření JETE. Pro akcie ČEZu tyto zprávy znamenaly ztrátu padesátikoruny, zejména při čtvrtečním dvoumiliardovém objemu – rekordním za poslední rok, a lze očekávat budoucí reakce analytiků v podobě snižování cílových cen. Na 22. listopadu je na žádost MF ČR svolána mimořádná valná hromada, která bude řešit složení dozorčí rady a výboru pro audit. Martin Roman se v rozhovoru nechal slyšet, že JETE zůstává klíčovým projektem ČEZu, za účelem jeho financování se firma stáhla z další akviziční činnosti v zahraničí a že se včasnou změnou strategie připravuje na změnu podmínek na trhu. Celotýdenní bilance pro ČEZ znamená odečet 5,6 % na 770 a post neztrátovějšího titulu týdne ve SPADu.

V JETE byl v úvodu týdne po výměně paliva znovu uveden do provozu první blok, naopak 3měsíční odstávka byla zahájena na 4. bloku Dukovan rovněž kvůli výměně (zde části) paliva.

Na CETV pokračoval ruch kolem přípravy emise dluhopisů CET 21 v objemu 170 mil. eur. Konečný výnos dosáhl 9,00 %, hodnocení Moody’s je „Ba3“, Standard & Poor’s „B“ s tím, že druhá jmenovaná ale kvůli nárůstu celkového dluhu snížila rating předchozím emisím dluhopisů. CETV rovněž potvrdila celoroční výhled tržeb na 710-725 mil. USD a OIBDA na 100 – 115 mil. USD. Tržby ve 3Q10 čeká shodné s 3Q09, OIBDA o 3-6 mil. USD nižší. K CETV přišla ještě zpráva o jejím údajném zájmu o celá či částečná aktiva turecké vedoucí mediální skupiny Dogan. Její hodnota je odhadována na 2 mld. USD. CETV v rámci týdne získala takřka to, co ČEZ ztratil, končí výše o 5,4 % na 453 Kč/akcie.

Nervozita od počátku týdne panovala na ECM , které „dlužilo“ zápis z VH držitelů eurových dluhopisů. Ti se nevyslovili pro předčasné splacení dluhopisů a posvětili Ernst&Young v roli poradce pro restrukturalizaci společnosti. Vzhledem k té firma již odložila splátku kupónu jak u korunových tak i eurových dluhopisů, tam v objemu 4,7 milionu eur. Developer končí týden na 134 (-0,7 %).

Šéf pojišťovací skupiny VIG Geyer poskytl výhled na rok 2011, podle kterého bude rok těžký, ale skupina bude opět usilovat o 10% růst zisku před zdaněním. Geyer uvedl, že na konci roku 2011 nejspíše oznámí rezignaci z čele firmy a do roku 2013 (platnost jeho smlouvy) bude působit v rakouské části VIG. Ukázal na nástupce, kterého by si přál – jeho zástupce a šéfa aktivit ve východní Evropě Petera Hagena. VIG odepsal v týdnu 1,5 % na 977,7 Kč/akcie.

NWR na 24. listopadu svolala mimořádnou VH kvůli snaze o převzetí polské Bogdanky – černouhelného dolu. NWR nabídla 100,75 PLN/akcie, hlavním akcionářům – polským fondům – se to ale zdá málo. NWR přitom nabídku podmínila získáním 75 % akcií. NWR za tímto účelem připustilo emisi nových akcií (vlastními zdroji chce financovat 300-400 z celkem 857 mil. eur nabídky). V OKK Koksovny NWR instalovala novou koksárenskou baterii, která má po uvedení do provozu v 1Q11 snížit výrobní náklady na tunu koksu na 55 EUR proti 67 EUR v 1. polovině roku 2010. KBC aktualizovala své doporučení na NWR, ve kterém titul radí koupit, čeká dividendy a uvedla, že nabídka na Bogdanku se může navýšit řádově o 10 %. V týdnu si NWR připsala 1,6 % na 220 Kč/akcie.

Pro NWR může být relevantní a pozitivní také informace ArcelorMittal , která chce v Ostravě vybudovat novou ocelárnu za 5 mld. . Investice je podle šéfa AMO Kochuparampila připravena a probíhá několikakolové chvalování. Ocelárna AMO by se modernizací stala jednou z nejvíce konkurenceschopných v Evropě.

Z KIT digital přišla informace o možnosti vydat nově akcie v objemu až 250 milionů USD. Titul propadl o 7 %, než trh přebral podstatu zprávy, že jde o oprávnění pro management, které firma dle mluvčího Davise nemá nyní v plánu využít. Jde o opatření, které dovolí v průběhu dalšího růstu financovat akvizice. Nyní má ale KITD dle analytika Patria Finance Tomáše Tomčányho dostatek hotovosti i na případné další akvizice. CEO Isaza Tuzman následně uvedl, že vidí podmínky pro zajímavé převzetí jednoho či dvou hlavních konkurentů a proto KITD potřebuje možnost získat kapitál efektivně a rychle. KITD je tento týden nejrůstovějším titulem SPADu se ziskem 6,6 % na 215,8 Kč/akcie.

Na Orku došlo k „zajímavosti“ ve středu, kdy bylo na celý den zastaveno obchodování v Paříži poté, co burza Euronext oznámila, že část dat se na trh dostala jiným kanálem než měla a v zájmu zachování fair play a rovnosti přístupu k informacím pro všechny účastníky bude obchodování obnoveno ve čtvrtek. Orco odchází z týdne o 4,57 % slabší (druhá nejsilnější ztráta), když v pátek v průběhu seance odepisovalo až 3 %. Významnou korporátní zprávu neregistrujeme.

Na tabákové akcie Philip Morris ČR vydala nové doporučení Komerční banka . Zvýšila cílovou cenu na 11 tisíc korun a radí titul koupit díky nižším nákladům a nižšímu zvýšení spotřebních daní v roce 2012 a tím zajímavějšímu očekávání zisku a dividend. PM ČR ztratil 1,95 % na 9205 Kč/akcie.

Do tuzemského bankovního sektoru dorazilo potvrzení ratingu od Fitch pro Českou spořitelnu a Komerční banku s „A“ a výhledem stabilním a ČSOB s „A-„ a výhledem stabilním. Fitch ocenila kapitálovou vybavenost, likviditu i jádrovou ziskovost bank, vyslovila přesvědčení o jejich zajištění matkami v případě náhlých problémů, avšak celkově ocenila tuzemský bankovní sektor za stabilitu a relativně nízký podíl špatných úvěrů, který dle přesvědčení Fitch sníží dobré růstové výhledy ekonomiky ČR (v letech 2010 až 2012 o 1,6 %, 2,7 % a 3,5 %). Obě obchodované banky končí týden v kladném pásmu, se ziskem 2,8 % na 781,2 Kč/akcie na Erste a 1,42 % na 3925 Kč/akcie na Komerční bance.

K Unipetrolu se negativně vyslovila KBC Securities, podle které Česká rafinérská za prvních devět měsíců zaostává v produkci za očekáváním analytiků o 5 % kvůli krizi a vyšší spotřební dani, která omezuje poptávku. „Kvůli spotřební dani jsou paliva v ČR nejdražší v celém regionu CEE,“ uvedl ředitel Ivan Souček. Unipetrol nicméně týden uzavřel o procento výše na 203 Kč/akcie.

Fortuna v pondělí 11. října odstartovala úpis akcií na pražské a varšavské burze. Skrze IPO chce získat až 81,9 milionu eur (dvě miliardy korun). Firma uvedla, že cena akcie pro drobného investora nepřesáhne 4,5 EUR, nabídková cena a alokace by měly být zveřejněny 22. října, obchodování v Praze zahájeno 27. října (Fortuna bude žádat o výjimku od 22. 10.) a ve Varšavě od 28. října.

Přehled jednotlivých zpráv k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie ČR - ZDE, stejně tak přehled krátkých (horkých) zpráv.


Růsty % změna Závěr SPAD (Kč) Poklesy % změna Závěr SPAD (Kč)
KITD 6,57 215,8 ČEZ -5,64 770
CETV 5,37 453,1 Orco -4,57 190
Erste 2,79 781,2 Pegas -1,98 440
Tel O2 2,11 387 PM ČR -1,95 9205
NWR 1,62 220 VIG -1,54 977,7
KB 1,42 3925 ECM -0,74 134
Unipetrol 1,05 203  
AAA 0,11 17,64      


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
07.05.2024
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)