Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koblic (BCPP) na Patria.cz: K prodloužení doby obchodování v Praze dojde do dvou let

Koblic (BCPP) na Patria.cz: K prodloužení doby obchodování v Praze dojde do dvou let

11.11.2010 17:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Přechod pražské burzy na nový obchodní systém Xetra, k němuž dojde během dalších dvou let v rámci začlenění Prahy do koncernu s burzami ve Vídni, Budapešti a Lublaně s sebou přinese prodloužení doby obchodování, řekl dnes šéf Burzy cenných papírů Praha v rozhovoru pro server Patria.cz. Investoři volají po posunutí závěru obchodování na českém trhu poblíž k západním evropským burzám, které končí až v 17:30, aby tak obchodníci mohli déle reagovat na dění na druhé straně Atlantiku. Ohledně dřívějšího vyslyšení přání investorů Koblic uvedl, že z debat mezi burzou a tvůrci trhu vyplývá, že dle většiny převažují pozitiva prodlouženého obchodování nad negativy a „je proto možné, že celý trh třeba překvapíme pozitivním rozhodnutím v tomto směru“.

Samozřejmě se zavedením nového obchodního systému dojde k určitým změnám, uvedl Petr Koblic v online rozhovoru. Celkově se však drobní investoři přechodu pražské burzy na nový obchodní systém obávat nemusejí. „Přímé změny pro drobného investora budou marginální,“ ujistil šéf pražské burzy a dodal, že ani s Xetrou burza nechce zcela opustit model s funkcí tvůrců trhu.

Pražská burza se v poslední době potýká s úbytkem likvidity a větší zotavení nepřinesla ani první nová emise, kterou se po vrcholu globální ekonomické krize stala primární emise akcií Fortuny. „Při a po každé krizi dochází ke změně pohledu na riziko a úpravám investičních strategií směrem k tradičnějším aktivům,“ uvedl k současné situaci Petr Koblic. Česká burza podle něj v posledních deseti letech sehrávala roli zajímavého středně velkého rozvíjejícího se trhu, ale o tuto úlohu již přichází. „Nyní jsou emerging market číslo jedna trhy Číny, Indie, Brazílie, Ruska (BRIC) a Turecko. Střední Evropa se dostává na okraj zájmu...“ Atraktivitě a zájmu o český trh podle šéfa pražské burzy nepomáhá ani evropská legislativa MiFID. „Ve zkratce se dá říci, že posílila velké a že posílila tzv. "cherry picking" - obchodují se pouze největší emise. Dále třeba dovolila masivní obchody mimo burzu, takže kolem 30% obchodů s našimi papíry se děje mimo burzu, netransparentně v Londýně, a profitují z toho globální investiční banky,“ upozornil Koblic.

Z rozhovoru dále vyplynulo, že s ohledem na odlišné cesty, jimiž se po pádu komunismu odvíjela správa státního majetku v České republice a v Polsku není na místě přímé srovnávání pražské a polské burzy. Zatímco Česká republika privatizovala většinu firem již v devadesátých letech v rámci kuponové privatizace, polský stát jejich postupnou privatizací formou přeměny na akciovou společnost a prodejem přes burzu nyní živí tamní trh. „Privatizace jsou v Polsku naprosto specifickou věcí a uznávám, že to, jak byl trojúhelník privatizace - penzijní reforma - kapitálový trh v Polsku v průběhu 90tých let nastaven, je unikátní a obdivuhodné. U nás penzijní reforma neproběhla, 99% firem bylo privatizováno v kuponovce a dohled nad trhem v 90tých letech způsobil totální marasmus důvěry v kapitálový trh. Takže za nesrovnatelných podmínek dosahujeme, relativně, opakuji relativně, solidních úspěchů,“ řekl k tématu Koblic s tím, že pokud by ve Varšavě chyběly privatizační IPO, nebylo by nových titulů srovnatelných s emisemi Fortuny či AAA více než dvě nebo tři do roka.

Pražská burza cenných papírů by se podle spekulací trhu mohla v brzké době dočkat dalších primárních úpisů akcií – mluví se například o akciích ČSOB nebo CS Cargo. „Oba zmiňovaní emitenti jistě mají emisi velmi vysoko ve svém uvažovaní,“ potvrdil Koblic, ale dodal, že u soukromých emisí vlastník do posledního okamžiku zvažuje různé cesty a jejich výhodnost pro společnost. „V praxi to může znamenat, že emise může být odložena nebo zrušena pouze několik hodin před její realizací. Máme příklad z roku 2005, kdy velká emise byla zrušena v noci před začátkem úpisu. Byla dobře utajena a vlastně se o ní ani neví,“ prozradil Koblic.

Kompletní přepis dnešního online rozhovoru naleznete ZDE.


Váš názor
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data