Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínské IPO na amerických burzách: Dobrá příležitost?

Čínské IPO na amerických burzách: Dobrá příležitost?

23.12.2010 12:37
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Vzestup Číny byl letos tématem v každém trhu, sektoru, nebo třídě aktiv. Ani příští rok by se v tomto ohledu neměl lišit. Zatímco Spojené státy se stále snaží nastartovat oživení, které by vydrželo bez finančních injekcí Fedu, a Evropu svírají dluhové křeče, Čína kupuje doly, přístavy i dluhopisy po celém světě. Stejný apetit jeví i tamní soukromý sektor, který se stále častěji uchází o přízeň investorů na amerických burzách.

Množství dravých čínských firem, které letos nabídly své akcie v rámci IPO na trzích ve Spojených státech, letos dosáhlo rekordních rozměrů. To však neznamená, že sázka na každou veřejně obchodovatelnou společnost ze Země středu musí vyjít. Jak uvádějí analytici Standard & Poor’s Valuation and Risk Strategies Group, víc než 18 čínských IPO, které proběhly v USA ve 4Q, se momentálně obchoduje pod upisovací cenou. Od začátku října se přitom jenom šesti čínským emisím podařilo zaznamenat dvouciferných růst, přičemž v případě amerických IPO to bylo 13 společností.

Gratulovat si tak mohou investoři, kteří vsadili například na domácí Vera Bradley Designs (+ 50 %) nebo Tower International (+ 35 %). General Motors, největší IPO v historii za 23,1 mld. USD, si zatím připisuje zisk 2 %. U některých ostře sledovaných IPO, jako třeba největší čínské internetové knihkupectví Dangdang, které se z maxim na 33 dolarech za kus svezlo během pár dní na 23 dolarů za akcii, se zas mohli lidé pěkně spálit. Jen za první den obchodování přitom Dangdang vyskočil o 77 % na 28 dolarů.

Povzbudivějším příkladem je společnost Youku, která v Číně provozuje obdobu oblíbeného videoserveru Youtube, a která si nedávným vstupem na newyorskou burzu vydělala 203 milionů dolarů. Její akcie během prvního dne obchodování vzrostly o 160 procent. Postarala se tak o nejúspěšnější primární úpis akcií (IPO) ve Spojených státech za poslední tři roky. Investoři se na firmu vrhli hlavně díky obrovskému potenciálu, které společnosti působící na internetu v rychle rostoucí Číně mají. Jedna akcie se tak prodávala až za 31,55 dolaru, ačkoli se původně počítalo s cenou mezi 9 a 11 dolary. Včera akcie Youku uzavíraly na 23,60 dolarech za kus. Kromě Youku se na newyorskou burzu chystá i její největší domácí konkurent, společnost Tudou. Přesné datum vstupu na burzu ale zatím nebylo stanoveno.

Co se objemů týče, došlo letos k posunu. „Čínský drak letos zaburácel a odvál Spojené státy z pozice světové jedničky v IPO,“ napsal Paul Bard z Renaissance Capital ve zprávě pro investory. Podle něj však rostoucí počet čínských primárních emisí Spojeným státům neškodí, jelikož mnoho společností je kotovaných na newyorských burzách. Ještě v roce 2008 se čínské emise podílely na celkovém zobchodovaném objemu v USA 13 %, letos už jejich podíl dosáhl 27 %. Také celková bilance letošních IPO vyznívá ve prospěch Číny: na Wall Street letos vstoupilo již 34 čínských firem, které přidaly 31 procent, zatímco akcie 39 amerických nováčků vzrostly letos v průměru o 17 procent. Je však třeba dobře vybírat.

(Zdroj: FT, Forbes, YahooFinance)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university