Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EPH vydělal na růstu ceny elektřiny kvůli situaci v Japonsku přes 290 mil. Kč, chce koupit Plzeňskou teplárenskou

EPH vydělal na růstu ceny elektřiny kvůli situaci v Japonsku přes 290 mil. Kč, chce koupit Plzeňskou teplárenskou

22.03.2011 9:04, aktualizováno: 22.3. 9:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Energetický a průmyslový holding (EPH) vydělal na náhlém zvýšení cen elektřiny o pětinu v důsledku událostí v Japonsku 12 milionů eur (asi 293 mil. Kč). Uvedl to dnes šéf EPH Daniel Křetínský v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Křetínský dále uvedl, že by EPH rád koupil Plzeňskou teplárenskou. Plzeňská teplárenská by podle něj potom měla být propojena s Plzeňskou energetikou, kterou holding vlastní.

"V průběhu minulého úterý a středy jsme prodali poměrně významné objemy na příští rok a na zbytek tohoto roku," uvedl Křetínský. Cena elektřiny po tragickém víkendu v Japonsku stoupla podle šéfa EPH řádově o 20 procent. Dodal, že "situace v Japonsku člověka nemůže těšit, ale obchodně na ni musí reagovat."

Ceny elektřiny minulý týden vystoupaly na nejvyšší úroveň od srpna 2009. Německo se minulý týden rozhodlo dočasně uzavřít jaderné reaktory starší roku 1980. Jde o celkem sedm reaktorů z celkových 17 v zemi. Elektrárny zůstanou uzavřeny nejméně po dobu platnosti tříměsíčního moratoria na prodloužení životnosti jaderných zdrojů v Německu (schváleného loni), během kterého komise prověří bezpečnost všech jaderných zdrojů v zemi. Jednoletý kontrakt na dodávku elektřiny na německé burze v reakci vystoupal až na 58,7 EUR/MWh. 

Růst cen uvítala i tuzemská energetická jednička ČEZ. Její obchodní ředitel Alan Svoboda minulý týden v reakci na růst cen uvedl, že ČEZ toho využije k zvýšení ziskovosti. ČEZ má podle posledních dostupných údajů předprodáno na rok 2012 celkem 65 procent elektřiny na průměrné ceně 51,50 EUR/MWh a 18 % na rok 2013 s cenou 53 EUR/MWh. Akcie ČEZ dnes po úvodních ztrátách přidaly téměř 2 %.

K možnému převzetí Plzeňské teplárenské pod křídla Energetického průmyslového holdingu Daniel Křetínský v rozhovoru pro HN uvedl: "Dávalo by to pro nás smysl spojit energetiku a teplo do jednoho a vytvořit společný systém Plzeňské teplárenské a Plzeňské energetiky. To je nabídka, kterou posíláme do Plzně."

Generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela připustil, že je teplárna na prodej. Důvodem je nedostatek uhlí, se kterým se firma potýká od roku 2009, kdy jí skončil kontrakt na dodávky uhlí za Sokolovské uhelné. "Brzy akcionářům doporučím, aby se naše společnost připojila k velkému hráči na trhu, který disponuje uhlím," řekl HN Drápela, který odhadl cenu teplárny na tři miliardy korun. Vedle EPH se podle listu mezi zájemce o podnik řadí také Czech Coal a francouzská společnost Dalkia.

EPH si krizovou situaci v Plzni uvědomuje a chtěl by ji zachránit i za cenu ekonomických ztrát. "Použili bychom část našich uhelných kvót, které bychom přesunuli do Plzně za cenu ekonomických ztrát na úrovni holdingu. Jinými slovy bychom omezili spotřebu ve svých zdrojích, které dodáme Plzni," řekl v rozhovoru Křetínský.

Plzeňská teplárenská nyní funguje na roční kontrakty se Sokolovskou uhelnou. V zimě se ale, podle HN, teplárna ocitla v krizi a měla uhlí jen na jeden den.

Hlavní aktuální problém na trhu s uhlím je podle Daniela Křetínského neochota Czech Coalu uzavírat kontrakty pro období po roce 2012. „To je objektivní fakt, který mohu doložit. V Česku se bude letos těžit zhruba 46 milionů tun hnědého uhlí, z nichž je veškeré uhlí ze Severočeských dolů a Sokolovské uhelné dlouhodobě kontrahováno. Takže otázka volného uhlí se týká pouze Czech Coalu. Tato společnost dnes těží 14,5 milionu tun a v případě neprolomení limitů sníží těžbu na zhruba jedenáct milionů tun. Po roce 2012 má však kontrahováno jen 2,4 milionu tun a po roce 2015 už jen 0,6 milionu tun,“ vypočítává šéf EPH a dodává, že je to „psychologická válka, protože stejně jako zákazníci potřebují Czech Coal, tak Czech Coal potřebuje zákazníky.“

Výsadní postavení mezi zákazníky Czech Coalu má ovšem podle šéfa EPH energetický gigant ČEZ. „Pokud nebude ČEZ vůči Czech Coalu dobrovolně vstřícný, bude mít Czech Coal obrovský problém,“ uvedl Křetínský. Czech Coal prý odmítl respektovat dlouhodobou smlouvu, kterou má uzavřenou s ČEZ do konce příštího roku, takže poté mezi nimi neexistuje žádný smluvní vztah. „Přitom Czech Coal nemá absolutně žádnou alternativu, kam uhlí v takovém objemu umístit v případě, že by ČEZ jejich uhlí neodebíral,“ upozornil generální ředitel Energetického průmyslového holdingu. Podle Křetínského může také celý postup ze strany Czech Coalu být jen taktikou, kdy chce tvrzením o ceně sedmdesát korun za gigajoule jen vytvářet tlak a potom udělat kompromis na úrovni 45 korun, "což by pro ně byl i tak mimořádný úspěch".

(Zdroj: HN, ČTK, ČEZ)


Váš názor
  • PT
    22.03.2011 14:21

    Plzeňská teplárenská by byla dobrá akvizice i pro ČEZ, ale EPH nejspíš dostane přednost a ČEZ do toho nepůjde. Proč? Protože EPH je "firma" s trochu jinou vlastnickou strukturou než je na první pohled patrné. A proč by šli Roman a spol. sami proti sobě?
    First Knight
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university