Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hušák: V Sazce se hraje o to, kdo z věřitelů prodělá

Hušák: V Sazce se hraje o to, kdo z věřitelů prodělá

28.03.2011 8:36
Autor: ČTK

Generální ředitel a předseda představenstva loterijní společnosti Sazka Aleš Hušák podal v pátek vlastní insolvenční návrh na Sazku, protože už nemohl udělat jiný krok. Boj o Sazku podle něj pokračuje, hraje se o to, jak se změní její vlastnická struktura a kdo z věřitelů prodělá. Hušák dál dává před konkurzem přednost reorganizaci firmy. Řekl to dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Hušákův páteční insolvenční návrh byl druhý za Sazku, první podal místopředseda představenstva Roman Ječmínek. Soud tak může o insolvenci firmy rozhodnout kdykoliv, podle zákona na to má 15 dnů. Další insolvenční návrhy na Sazku podali už dříve velcí věřitelé firmy, podnikatel Radovan Vítek prostřednictvím společností Moranda a Siderius a skupina KKCG podnikatele Karla Komárka. Morandu a Siderius převzala později od Vítka skupina PPF podnikatele Petra Kellnera.

"Z logiky věci vyplývalo, že jsme nemohli udělat jiný krok než tento, ale budeme dál bojovat," řekl ke svému insolvenčnímu návrhu Hušák v ČT. Insolvenční návrh prý podepisoval se slzami v očích. V boji o Sazku se nyní mimo jiné hraje o to, v jakém poměru a rozsahu se změní její vlastnická struktura, dodal. Představenstvo a vedení firmy bude podle Hušáka usilovat o to, aby sportovním svazům, které jsou akcionáři Sazky, zůstal ve firmě co největší podíl.

Ještě před 14 dny byla Sazka v situaci, kdy mohla své závazky vůči věřitelům uhradit, poznamenal dnes šéf loterijní firmy. Věřitelům Sazky však podle Hušáka nejde o uhrazení pohledávek, ale o průnik do firmy. Důkazem je prý schůzka, na které se zhruba před dvěma týdny sešel s jedním z "velkých hráčů" kolem Sazky. Zda to byl Komárek, nebo Vítek, ale Hušák neřekl. Šéf Sazky mu nabídl svůj odchod. Podmínkou bylo, že partnerům Sazky, tedy společnostem Penta a E-Invest, vyplatí 300 milionů korun a samotnému Hušákovi peníze, které mu náleží ze smlouvy. To celé však Hušák podmínil tím, že věřitelé Sazku nepošlou do insolvence. V současnosti už ale o odchodu z čela Sazky neuvažuje, uvedl Hušák v televizi. O jeho osudu prý rozhodnou akcionáři.

Vedení Sazky si slibovalo pomoc se splacením závazků od firmy Gladiolus, kterou založili společnosti Penta a E-Invest. Návrhy smluv s Gladiolem počítaly s tím, že Sazka od nich dostane úvěr 2,5 miliardy korun. Zárukou měl být majetek Sazky.

Městský soud v Praze v pátek o návrzích smluv s firmou Gladiolus nerozhodl a jmenoval prozatímní věřitelský výbor Sazky, jehož hlavním úkolem bude posoudit právě úvěrové smlouvy s Gladiolem. Členy výboru jsou společnost Moranda, firma Siderius, společnost KKCG Structured Finance, GTECH Corporation a Česká spořitelna.

Hušák se dnes podivoval nad tím, že spojení s Pentou nyní někomu vadí. "Od léta 2010 byli naši akcionáři, ale i vedení pod silným tlakem některých politiků, kteří říkali, domluvte se s Pentou, když se domluvíte s Pentou, bude všechno fungovat," uvedl šéf Sazky. Podobný postoj prý zastávali i někteří akcionáři, kteří však nyní "přeskočili na druhou stranu".

Kvůli stížnostem na nevyplácení výher nedávno se Sazkou zahájilo ministerstvo financí (MF) správní řízení o dočasném zastavení provozování číselných loterií. Hušák dnes uvedl, že v pátek podepsal kontrolní protokoly, v pondělí by je měl dostat na stůl ředitel státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi MF Karel Korynta. Ten dnes v televizi řekl, že správní řízení se Sazkou bude pravděpodobně pokračovat.

Úředníci budou kontrolovat, jestli fungují všechny terminály, zda si sázející můžou vsadit nebo jestli Sazka vyplácí výhry. Ministerstvo podle Korynty v současnosti eviduje několik výherců, kterým Sazka dluží výhry v řádu milionů korun. Korynta dnes uvedl, že na výplatu výher by mohla být použita jistota 165 milionů korun, kterou má Sazka na účtu a může s ní nakládat jen se svolením MF.

Výhry podle Hušáka Sazka dál vyplácí. "Je tam jedna výhra, která se splácí, ale splacena bude," dodal bez bližších podrobností. V médiích se dříve objevily informace, že Sazka nemá peníze na vyplacení rekordního jackpotu ve Sportce ve výši 103,4 milionu korun, který padl letos 6. ledna.

Po rozhodnutí o případné insolvenci Sazky bude soud rozhodovat právě o způsobu, jak se Sazka s dluhy vypořádá. Všeobecně se očekává, že povolí reorganizaci firmy. Společnost by tak nadále fungovala podle soudem schváleného plánu, na jehož vypracování se obvykle podílejí věřitelé, dlužník i insolvenční správce. Reorganizační plán například ruší původní pohledávky a jejich rozsah a obsah nově vymezuje.

Druhou možností by byl konkurz, který by znamenal konec firmy. Tato varianta se nyní jeví jako nepravděpodobná. Sazka podle informací insolvenčního rejstříku dlužila k 10. březnu 26 různým věřitelům 1,37 miliardy korun po lhůtě splatnosti.

Za převzetím Vítkových společností Moranda a Siderius skupinou PPF Petra Kellnera je dohoda o výměně za nemovitosti, uvedl dnes Týden. Pohledávky vůči Sazce podle informovaných zdrojů webu vyměnil realitní magnát Vítek za několik nemovitostí, ve kterých sídlí pobočky České pojišťovny. Tu PPF vlastní společně s italskou pojišťovnou Assicurazioni Generali.

Vítek skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun, získal také zhruba čtvrtinu jejích dluhopisů. Pohledávka KKCG činí 408,8 milionu korun.


Váš názor
  •  
    28.03.2011 23:44

    Tak to udělejte po americku, tak, jak to udělala automobilka General Motors. Jako nová Sazka pak můžete jít třeba na burzu. Když tu může být Fortuna, nevidím důvod, proč by tu nemohla být i Sazka. Ta nejistota pro sázející není dobrá. Čím dříve se to vyřeší, tím lépe pro všechny. Ve hře je hodně potenciálních peněz, které nebyly vsazeny, a teď nemůžou někomu přinést užitek.
    Zdravý rozum
  •  
    28.03.2011 9:18

    Tak si představuju jak by asi před rokem dopadlo Orko ,kdyby bylo registrováno v česku.Už chápu proč naše firmy kotuji všude jinde jen né v knedlolandu.
    Homo
  •  
    28.03.2011 9:13

    ZAVŘEL BYCH CELOU TU PARTU AKCIONÁŘŮ VČ.HUŠÁKA AŽ BY ZČERNALI,ROZKRADLI CO MOHLI A TEĎ SE TŘESOU A KOPAJ!!!
    BOB
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data