Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Padnou trhy, až začne exit Fedu?

Padnou trhy, až začne exit Fedu?

31.03.2011 15:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Mnozí investoři se obávají, že blížící se exit Fedu z QE2 bude mít na finanční trhy ničivý efekt. Zda se tak skutečně stane, záleží na tom, jak exit proběhne a jaký bude mít vliv na výnosy dluhopisů. Ukončení nákupu dluhopisů nedoprovázené růstem krátkodobých sazeb sám o sobě pravděpodobně velký pokles na trhu dluhopisů a akcií nezpůsobí. Daleko větší hrozbou by bylo ukončení slibů, že sazby zůstanou nízko „po delší dobu“. Nečekám ale, že se tak stane v brzké době.

Fed poslední dobou nakupoval asi 60 – 70 % všech dluhopisů, které financují rozpočtový deficit USA. Podle některých vlivných analytiků, včetně Billa Grosse z Pimca, výnosy po odchodu Fedu z dluhopisového trhu prudce vzrostou. Stejně tak se ale objevují silné protiargumenty. Sám Ben Bernanke v únoru před Kongresem prohlásil, že nečeká „velký vliv“ ukončení nákupu dluhopisů na výnosy.

Až bude QE ukončeno, nákupy ze strany Fedu klesnou na nulu, jejich objem v rozvaze Fedu zůstane na přibližně stejné úrovni. Pokud má QE na trh vliv zejména kvůli omezení celkového objemu dluhopisů na trhu, jak se domnívá Fed, ukončení nákupů by nemělo mít na výnosy velký efekt. Tato teorie je založena na teorii portfolia, jejíž počátky pramení v 50. letech v práci Jamese Tobina. Ta hovoří o tom, že investoři požadují kompenzaci za riziko spojené s držením dlouhodobých dluhopisů. Tato kompenzace má formu výnosové prémie, která se zvyšuje s tím, jak roste celkový objem dluhopisů držených veřejností, protože pro jejich držení musí být přesvědčeno více lidí. Pokud tedy Fed část dluhopisů nakoupí, omezí jejich celkový objem na trhu a prémie klesne.

Tyto argumenty mohou znít složitě, pro odhad výhledu jsou ale klíčové. Data vesměs tuto teorii podporují více než alternativy, které se zaměřují na rovnováhu toků na dluhopisovém trhu. Například Brian Sack z New York Fed udává, že výnosy dluhopisů při každém nákupu dluhopisů odpovídajícím 1 % HDP klesnou o 4,4 bazického bodu. Celkový program QE tak podle tohoto odhadu snížil výnosy asi o 70 bazických bodů. Sven Jari Stehn z Goldman Sachs také tvrdí, že portfolio efekt je mnohem větší, než rovnováha toků na dluhopisovém trhu.

Následující graf ukazuje aktiva v rozvaze Fedu (červeně celkem, modře cenné papíry a zeleně dluhopisy) a výnosy desetiletých dluhopisů:

exit

Zdroj: Blog FT – Gavyn Davies

Ať již nákupy definujeme jakkoliv, nezdá se, že by zde mezi nimi (jako tokem) a výnosy existoval nějaký konzistentní vztah. Na konci roku 2008 sice došlo ke kolapsu výnosů v době, kdy Fed systému poskytoval likviditu. Pokles výnosů v prvním a třetím čtvrtletí roku 2010 se však objevil poté, co Fed s nákupy přestal. A pak začaly výnosy růst, když na konci roku 2010 Fed s nákupy opět začal.

Závěrem tak je, že tok nákupů dluhopisů ze strany Fedu neměl na výnosy žádný viditelný efekt. Větší vliv měla změna ekonomické aktivity a očekávání týkající se krátkodobých sazeb. Až Fed ukončí ujišťování, že sazby budou nízko „po delší dobu“, dluhopisový trh by se do problémů mohl dostat. Není ale pravděpodobné, že se tak stane okamžitě po ukončení QE2. To by samo o sobě nemělo mít velký vliv na výnosy.

(Zdroj: Blog FT – Gavyn Davies)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.