Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecký premiér: Vývoj dluhopisů je neslučitelný s měnovou unií. Na pád sází 85 % globálních investorů

Řecký premiér: Vývoj dluhopisů je neslučitelný s měnovou unií. Na pád sází 85 % globálních investorů

13.05.2011 13:11
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Spready, kterých dosahují řecké dluhopisy vůči dluhopisům silnějších zemí, zejména pak benchmarku v podobě německých bundů, je neudržitelný v rámci měnové unie. „Jsme součástí neúplné…hospodářské unie, která nedisponuje všemi potřebnými nástroji na to, aby si poradila s širšími úkoly včetně tohoto,“ uvedl ve vystoupení pro středolevé politiky ve Švédsku řecký premiér George Papandreu. „Spready jsou jedním z těch nejzřetelnějších a nejjasnějších úkolů,“ uvedl šéf řecké vlády. „Takové rozpětí výpůjčních nákladů v rámci jedné měnové unie je prostě neudržitelné,“ zaznělo z jeho úst.

George Papandreu dnes znovu zopakoval, že cestou, po které by se eurozóna měla vydat v boji s fiskální krizí, je vydání společných dluhopisů. „Evropa by měla přestat hrát falešnou hru a konečně se pohnout kupředu,“ uvedl řecký premiér v Oslu. Společné bondy jsou podle něho „jedním z řešení“. To má ale kromě několika dalších především jednoho silného oponenta – Německo. Bojí se o další nezodpovědnost „problémových“ zemí a o svůj vlastní rating „AAA“, kromě předem jasného zhoršení postavení vlastních dluhopisů, pokud by se začalo s vydáváním společných s příspěvkem Německa jako zdravého sousta společného nahnilého jablka, zrozeného i ze zkažené ekonomiky jinak krásné země.

Řecké 10leté dluhopisy nesou o plných 12,3 % vyšší výnos proti stejné splatnosti německých bundů. Proti době před rokem, kdy země žádala o první balík pomoci, je to dvojnásobek. CDS na zajištění proti nesplácení řeckého dluhu ukazují na více než 50% pravděpodobnost (očekávanou trhem a jeho účastníky, kteří kontrakty platí), že držitelé dluhopisů ztratí své investice před rokem 2013, kdy vstoupí v platnost nový mechanismus EU (a vstoupí?). „Jsme ve velmi obtížné roli, nechte nás v míru činit to, co je potřeba. My to děláme,“ vyslovil se řecký premiér. Trh má jiný, nemilosrdný názor a je nutno dodat, že jej vysílá s vytrvale rostoucím akcentem. Po slovech Evalda Nowotneho (ECB) jej zřejmě potvrdí i mise EU a MMF v zemi, která rozhodne o (ne)poskytnutí další tranše finanční pomoci.

Čerstvý globální průzkum Bloomberg mezi mezinárodními investory ukazuje, že 85 procent z nich je přesvědčeno, že Řecko není schopno dostát svým závazkům při splácení dluhu. Výsledek průzkumu mezi 1263 nadnárodními investory ukázal na růst tohoto očekávání u Řecka o 11 % proti lednu, 12 % proti loňskému červnu (po rozhodnutí o balíku pomoci EU/MMF). U Portugalska očekává potřebu nového projednání svého dluhu 59 % oslovených investorů (z méně jak poloviny v lednu a méně jak třetiny v polovině loňského roku) a u Irska 55 % (z 53 % v lednu a 17 % v červnu 2010).

„Všechny tři země půjdou po linii dalších a dalších nucených půjček a ta bude v jednom bodě v budoucnu přerušena a rozhodnuto o začlenění spoluúčasti soukromých věřitelů do dalšího řešení tohoto marasmu,“ uvedl hlavní ekonom Westpac Banking v Londýně James Shugg, který byl jedním z oslovených. U Řecka se opírá o základní a již známé faktory – tři roky recese, vysoké zápůjční náklady a slabé daňové příjmy, navíc dluh dosahující 143 % HDP a odhadovaných 159 % na konci roku letošního.

EU zvažuje další pomoc Řecku v rozsahu 27 mld. EUR pro příští rok, která by pomohla srazit výnosy na řeckých dluhopisech. Pomohla ale ta minulá? 10letý dluhopis nese úrok nad 15 %, na dvojnásobku toho, co nesl po loňském balíku peněz. Řecká dluhová agentura dnes oznámila, že 17. května si znovu zkusí dojít na trh pro 1,25 mld. EUR proti vydání tříměsíčních poukázek. Aukce by mohla být jedním ze střípků materiálu pro jednání ministrů financí eurozóny o tom, co dále s Řeckem, které se odehraje právě 16.-17. května. Trochou čerstvého vzduchu jsou dnes publikovaná data o výkonu řecké ekonomiky v prvním čtvrtletí roku. Ta po výše zmíněných třech letech recese vykázala 0,8% mezikvartální růst, souběžně ale byl její výkon za 4Q10 zpětně revidován na -2,8 % z dosud uváděných -1,4 %. K výstupu z recese technicky potřebuje ještě jedno kladné číslo. To dnes nepřišlo u ekonomiky „sousedního“ Portugalska a ta se zmítá po -0,7 % v 1Q a revidovaných -0,6 % ve 4Q zpět v recesi.

(Zdroj: Bloomberg, AP, CNBC, FT)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university