Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Internetové tituly všech barev na Wall Street propadají. Co přinese IPO Groupon?

Internetové tituly všech barev na Wall Street propadají. Co přinese IPO Groupon?

08.06.2011 15:02
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Akcie společností zaměřujících se e-commerce či sociální sítě, které v posledních měsících vyvolaly nadšený zájem amerických investorů, nezažívají právě nejúspěšnější týdny. Zejména čínské internetové firmy dostávají řádně na frak; i kvůli tomu, že na trh nyní přichází akcie manažerů a hlavních vlastníků, s nimiž se hned po IPO nesmělo obchodovat.

Za názorný příklad může posloužit Dangdang, čínská obdoba Amazonu, u něhož se free float v současnosti pohybuje kolem 19 mil. kusů tzv. amerických depozitních akcií (ADS). K nim má nyní přibýt dalších 58 mil. kusů a internetový maloobchodník to snáší velmi těžce. Od fanfaronského IPO v prosinci loňského roku se jeho akcie propadly o 45 % a uvolnění dalších ADS do oběhu pravděpodobně prodejní tlak jen zvýší.

To samé platí pro internetový videoportál Youku, jehož koncept kopíruje YouTube a jenž na newyorskou burzu vstoupil současně s Dangdang. Jeho akcie sice od té doby dokázaly vyšplhat až na dvojnásobek oproti závěrečnému kurzu z prvního obchodního dne, avšak za poslední dva měsíce téměř všechny své zisky odevzdaly a nyní jsou 10 % nad prvním dnem. Na trh má teď přijít dalších 20 mil. kusů akcií, přičemž současný free float činí 30 mil. kusů.

Hlavní příčinou propadu čínských technologických titulů jsou obavy z velmi konkurenčního prostředí na domácím trhu. Dangdang v poslední době zklamal jak tržbami, tak čistým ziskem. Analytici nicméně odhadují, že další vlna výprodejů, tentokrát ze strany vlastníků a managementu, by kvůli současným nepříznivým cenovým podmínkám neměla hrozit.

V posledních dnech se nedařilo i dalším zaručeným internetovým trhákům letošní IPO sezóny. LinkedIn, sociální síť zaměřující se profesní kontakty, jen za včerejšek odepsala skoro 7 %. První den obchodování končila na 95 dolarech, včerejší závěrečná cena přitom ležela o dvacet dolarů níže. Podobně vypadá vývoj na ruském vyhledávači Yandex, který se z počátečních téměř 40 dolarů svezl hned několik dnů po IPO o čtvrtinu níže.

Záplava nových technologických titulů na Wall Streetu přitom nekončí. Pozornost se nyní soustředí na Groupon, americkou verzi Slevomatu nabízející nejrůznější zboží a služby s výraznými slevami. K dispozici je už i 280tistránkový prospekt k emisi a podle mnohých nevěstí nic dobrého.

Společnost, založená v listopadu 2008, už stihla nashromáždit 522 mil. USD ztrát. Disponuje sice 83 miliony uživatelů, ale méně než pětina si jich na portálu někdy něco koupila. Počet zaregistrovaných účtů roste, jenže poměr obchodů na ně zase klesá. V roce 2009 firma prodala 69 nabídek na 100 uživatelů, vloni to bylo 60 a letos v 1Q jen 34. Společnost se pyšní mezinárodní expanzí, ale za hranicemi USA jsou její poměry ještě horší. V Berlíně její služby využilo 18 % zaregistrovaných uživatelů, v Londýně 9 %.

Největším problémem Grouponu jsou, překvapivě, astronomické marže a velké ztráty. Sice to zní jako protimluv, ale není. V minulém roce se společnost pyšnila 45% hrubou marží, což znamená, že z každého voucheru na jídlo v restauraci v hodnotě 20 USD jí 9 dolarů zbylo v kapse a 11 dolarů inkasovala restaurace. Takto vysoké marže jsou podle analytiků těžko dlouhodobě udržitelné. Groupon má výhodu v tom, že je v segmentu průkopník a před konkurencí má náskok, ale konkurence nikdy nespí. Letos v 1Q už mu hrubá marže klesla na 42 %.

Ani závratná marže ale Groupon neuchránila od ztrát, jelikož marketing zaměřený na expanzi a zatlačení konkurence spolykal všechny příjmy. Ty za poslední čtyři čtvrtletí sice vzrostly 14krát, ale náklady na reklamu vystřelily 50tinásobně. Společnost tak v tomto období utržila 645 mil. USD, čistý výsledek však skončil ztrátou 146 mil. USD.

Nacenění emise ještě známo není, ale pro účely ohodnocení opcí na nákup akcií pro management byla stanovena částka 15,80 USD za kus. Celý Groupon by tak měl hodnotu 5 mld. USD. Na začínající firmu s 500 mil. USD ztrát to není špatné.

(Zdroj: MarketWatch, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data