Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Souboj o ředitele MMF se přiostřuje. BRIC nechce podpořit Lagardeovou ani hlavního protikandidáta

Souboj o ředitele MMF se přiostřuje. BRIC nechce podpořit Lagardeovou ani hlavního protikandidáta

09.06.2011 14:31
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Francouzská ministryně financí Christine Lagardeová pokračuje v celosvětovém turné, při kterém se snaží získat podporu rozvíjejících se ekonomik pro svou kandidaturu na post šéfky Mezinárodního měnového fondu (MMF). Po úterním setkání s indickým premiérem včera dorazila na jednání do Pekingu. Vlády zemí skupiny BRIC (Brazílie, Indie, Číny a Ruska) ji však v čele fondu nechtějí a protestují proti nepsanému pravidlu, podle něhož patří křeslo ředitele MMF Evropanům. Zároveň se však ani jedna země BRIC nepostavila za hlavního protikandidáta Lagardeové Augustina Carstense, guvernéra mexické centrální banky.

Čekání na společného kandidáta BRIC je ale podle všeho marné. Každý ze čtyř zmíněných států má totiž v bitvě o křeslo ředitele MMF trochu jiné zájmy. Je jasné, že nikdo z nich nebude chtít podporovat Mexičana Carstense, když by třeba Čína mohla protlačit Žu Mina, který je nyní de facto zástupce ředitele MMF. Brazílie by v čele fondu ekonoma z Latinské Ameriky chtěla, ale otevřeně se ke Carstenstovi nevyjádřila. Podle některých BRIC jen čeká, až se handlování dostane do varu, aby se mohl rozhodujícím způsobem postavit za Lagardeovou, čímž by bylo Evropě pro příště dáno najevo, čí hlas váží nejvíc.

Důležitým faktorem při volbě je i měnová politika, kde se pozice jednotlivých zemí bloků mohou výrazně rozcházet, zejména v přístupu k čínské měně. Indie a Brazílie během měnové války mezi USA a Čínou tratily nejvíc. Obzvlášť Brazílie čelí od spuštění druhého kola kvantitativního uvolňování v Americe velkému tlaku na posílení realu. Čína kapitálové toky výrazně omezuje, a tak se investoři snaží natisknuté dolary uložit v dalších rychle rostoucích ekonomikách a Brazílie je díky své velikosti i napojení na Čínu ideálním kandidátem.

Brazilští představitelé několikrát zdůraznili, že MMF by měl být při posuzování měnové politiky a vlivu měnových intervencí daleko přísnější. K otevřené kritice Číny se kvůli vzájemným obchodním vazbám ale neodvážili a spoléhali, že tuto černou práci za ně udělá americký ministr financí Timothy Geithner. Jenže zatímco čínský jüan vůči dolaru za poslední rok znatelně posílil, v relaci k euru došlo k pravému opaku, což jistě nepotěší evropské exportéry. Pro Lagardeovou, která patří spíše k protekcionistickému jižnímu křídlu EU, bude toto téma jistě dost atraktivní, což by Brazílii a Indii vyhovovalo.

Země BRIC se navíc nemusí shodnout ani v tak základní otázce, jakou představují hlasovací práva ve fondu. Všechny rychle se rozvíjející ekonomiky požadují reformu stávajících kvót, aby rozložení hlasů odpovídalo jejich posílenému hospodářskému postavení. Jenže záleží na tom, kdo kolik dostane. Jakýkoli paušální zisk pro Indii by znamenal ještě víc hlasů pro Čínu, jejíž ekonomika je větší. Lagardeová tak při jednání v Novém Dillí mohla Indy navnadit vidinou reformy založené na vzorci, který by zvýhodňoval Indii na úkor Číny.

Snahy Lagardeové ale stěžují její nevyřešené domácí resty. Francouzská justice totiž nestačí včas uzavřít případ odškodnění pro podnikatele Bernarda Tapieho, v němž je Lagardeová podezřelá ze zneužití vlastního postavení. Původně se očekávalo, že do té doby francouzská justice stačí celý případ uzavřít a Lagardeová se zbaví stínu podezření. Ten spočívá v tom, že ministryně nechala vytvořit speciální soudní tribunál, který nakonec Tapiemu, jenž byl sám bývalým ministrem a je osobním přítelem současného prezidenta Nicolase Sarkozyho, přiřkl v roce 2008 odškodnění ve výši 200 milionů eur.

Lagardeová přitom již v pátek musí podat oficiální kandidaturu na post výkonné ředitelky MMF. Podle Le Monde justice rozhodne o dalším postupu až v červenci. To znamená, že by Francouzka teoreticky mohla čelit trestnímu stíhání v době, kdy již bude šéfkou měnového fondu.

(Zdroj: ČTK, Economist)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.