Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sázet na další oslabování eura?

Sázet na další oslabování eura?

04.10.2011 10:22
Autor: Redakce, Patria.cz

Americká ekonomika pravděpodobně zpomalí, do recese se ale nepropadne. Potvrzují to poslední data, z nichž je například patrné, že situace na trhu s nemovitostmi se do určité míry stabilizuje. Ke konci roku se dá dokonce čekat oživení, protože plně pomine vliv přechodných negativních faktorů, jako bylo zemětřesení v Japonsku. Pro Bloomberg to uvedl Kelvin Tay, hlavní investiční stratég v UBS Wealth Management.

Dobrou výchozí pozici do dalších měsíců má podle Taye euro. ECB totiž nedisponuje velkým prostorem pro snižování sazeb, ty klesnou maximálně o 25 bazických bodů. Alternativou k euru není švýcarský frank, protože SNB stanovily strop pro jeho posilování. A není jím ani japonský jen, jehož kurz již leží „velmi vysoko“. Tento „nedostatek alternativ“ by tak měl euru v následujících 6 – 12 měsících pomáhat.

Pokud ale bude na trzích přetrvávat vysoká averze k riziku, euro bude k dolaru oslabovat podobně jako všechny další významné měny. V delším období ale není riziko poklesu kurzu eura k dolaru tak vysoké, jak se trh nyní domnívá, uvedl stratég. Zároveň věří, že Řecko bude muset přistoupit k defaultu a pokles hodnoty jeho závazků bude významný. Je ale pravděpodobné, že se podaří zastavit šíření nákazy a v takovém případě by trhy mohly reagovat pozitivně.

S ne zrovna optimistickou předpovědí přišla v pátek banka Goldman Sachs. Podle ní momentálně panuje 40 – 50% riziko propadu sedmnácti zemí eurozóny do recese již ke konci tohoto roku. V nejlepším případě bude oživení evropské ekonomiky slabé a pomalé. V projekcích na rok 2012 se hovoří o růstu ve výši 1,3 %, na počátku roku přitom banka odhadovala 2% růst. Pravděpodobnost recese zvýšila „eskalace dluhové krize spojená s šoky prvního pololetí v podobě růstu cen ropy a japonského zemětřesení“. Negativní výhled potvrzují i průzkumy podnikatelské důvěry, vývoj v bankovním systému a riziko recese v USA.

Negativní názor na vývoj v Evropě zastává i Mitul Kotecha, který stojí v čele FX strategií v Crédit Agricole. Euro je podle něho stále „velmi zranitelné“, podpora navýšení zdrojů EFSF Bundestagem nebyla žádným překvapením, i když ukázala trochu větší jednotu vlády. Společná měna doposud vykazuje „překvapivou míru odolnosti“; ta ale není založena na realitě a spíše na víře, že se v následujících týdnech objeví nějaký konkrétní plán. Tato víra ale pravděpodobně není opodstatněná, trhy budou zklamány a kurz eura k dolaru se ke konci roku propadne na 1,33. Přispěje k tomu i vývoj v USA, kde „výrazně vzrostla pravděpodobnost recese“. Z toho plynoucí averze k riziku bude „perverzním způsobem“ podporovat dolar.

A Alan Ruskin z Deutsche Bank dává investorům konkrétní návod jak obchodovat euro. Poukazuje na 84% korelaci mezi tříměsíční mírou růstu konsolidované rozvahy Eurosystému a páru euro-dolar. Jak ukazuje graf, pokus se rozvaha zvyšuje, euro oslabuje a naopak:

eur

Pokud tedy bude evropská dluhová krize řešena zvětšováním rozvahy Eurosystému, lze uvedený vztah podle Ruskina použít pro obchodní strategii. Většina pokusů o řešení problémů přitom podle něho k nárůstu objemu této rozvahy vede.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Váš názor
  • Co když euro opustí Německo?
    04.10.2011 13:14

    Je to moc přitažené za vlasy??..............Na čtvrtek 6. října jsou do Berlína svolány měnové rozhovory ministrů financí Německa, Francie, dále předsedů Mezinárodního měnového fondu, Světové banky a Evropské centrální banky a OECD. Něco velkého je asi ve vzduchu. Nemohou to být změny v eurozóně? Mohou. .......Německo pomalu, ale jistě, vysílá signály, že by k něčemu takovému mohlo dojít........... Sepsal jsem se je ve včerejší analýze. Snad mi patria odpustí uvedení odkazu....... http://proinvestory.cz/euro-marka
    Jan Dvořák
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.