Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Začaly americké banky konečně více půjčovat?

Začaly americké banky konečně více půjčovat?

18.10.2011 18:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Americké banky začínají přehodnocovat svůj podezíravý postoj k půjčkám a začínají poskytovat více úvěrů. Zatím na ně ale dosáhnou převážně nejzdravější firmy a spotřebitelé. Po několika čtvrtletích, kdy půjčování po nedávné finanční krizi klesalo či stagnovalo, nicméně i tak hned několik bank oznámilo růst úvěrových portfolií, shrnuje nejen úvod finanční výsledkové sezóny v USA ist The New York Times (NYT).

V pondělích výsledcích jsme se dozvěděli od americké banky Citigroup, že ta ve třetím čtvrtletí meziročně poskytla větší objem půjček téměř ve všech svých divizích a téměř v každé části světa. Banka Wells Fargo pak oznámila meziroční růst úvěrů malým firmám o osm procent. U velkých podniků jí pak tento ukazatel roste již 14 měsíců v řadě.

Odborníci zároveň očekávají, že před koncem roku začnou růst i půjčky prostřednictvím kreditních karet. "Příběh o tom, že banky nepůjčují, není správný," uvedl hlavní finanční ředitel Wells Fargo Timothy Sloan. "Úvěrová aktivita je silná a podle toho, co vidíme, dále poroste," dodal.

Podle deníku The New York Times nová čísla o úvěrech naznačují, že i když je americká ekonomika extrémně nestabilní, může být důvěra spotřebitelů a firem mnohem pevnější, než si mnoho expertů myslí. "Sice doopravdy neposílila, ale vypadá, jako kdyby hospodářské oživení stále trvalo," uvedl šéf banky JPMorgan Chase Jamie Dimon.
Podle NYT má růst půjček nesčetně vysvětlení. Jedním z nich je, že spotřebitelé využívají výjimečně nízkých úrokových sazeb a dlužníci potřebují další peníze na uhrazení předchozích úvěrů. Podle jiných názorů úvěrová aktivita svědčí o tom, že pesimistické titulky z minulých týdnů byly přehnané. Půjček by možná bylo ještě více, kdyby zmizela mračna nedůvěry nad Evropou a Spojenými státy.

Achillovou patou finančního průmyslu v USA ale i přes nedávné oživení úvěrů stále jsou hypotéky. Hypoteční úvěry jsou stále více než šest procent pod vrcholem z přelomu let 2007 a 2008. Většina bank také zpřísnila kritéria pro poskytování nových úvěrů zvláště na trzích na západním a východním pobřeží USA, kde na realitní trh tvrdě dopadla recese.

Ve všech ostatních sektorech ale objem úvěrů roste. Půjčování firmám vzrostlo o 7,2 procenta poté, co v říjnu 2010 dosáhlo dna. Úvěry spotřebitelů s výjimkou půjček na bydlení se ve druhém čtvrtletí letošního roku přehouply do kladných čísel a od té doby podle údajů bank neustále rostou.

"Banky chtějí půjčovat," podotýká Gerard Cassidy, který pracuje jako bankovní analytik ve společnosti RBC Capital Markets. Dodal, že konec konců z této aktivity plyne 70 procent příjmů finanční ústavů. Americká centrální banka tak nedávno zveřejnila průzkum, podle něhož tak banky postupně uvolňují podmínky pro poskytnutí půjčky.

Podle některých názorů jsou ale finanční ústavy stále příliš skoupé. Aby bylo hospodářské oživení širší, musely by prý úvěry zpřístupnit více malým firmám, ale i spotřebitelům s horším úvěrovým hodnocením. "Myslím si, že ochota půjčovat stále neodpovídá úrovni, kterou potřebujete pro růst ekonomiky a firem a pokles míry nezaměstnanosti," míní Bernard Baumohl ze společnosti Economic Outlook Group.

(Zdroj: NYT, CNBC, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university