Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozmazlení Francouzi a americké NINJA hypotéky. Kořeny krize podle experta

Rozmazlení Francouzi a americké NINJA hypotéky. Kořeny krize podle experta

16.11.2011 16:14
Autor: IHNED.cz

Mladí chtějí do třiceti studovat a v šedesáti odejít do důchodu. Na to Evropa nemá, říká šéf Centra pro evropskou politiku v Bruselu Hans Martens. Spojené státy velmi riskují, když při financování státního dluhu spoléhají na Čínu, myslí si expert.

Krizi růstu prožívá celý západní svět. I když dluhové problémy USA jsou nyní vážnější než ty Evropské unie, Evropu do budoucna ohrožuje především stárnutí populace a lpění na sociálním státu. Tvrdí to ekonom Hans Martens, šéf Centra pro evropskou politiku v Bruselu.

Zatímco evropské země do velké míry dluží sobě navzájem a mohou se situaci snažit řešit jednáním uvnitř EU a vzájemnou solidaritou, Spojené státy jsou při financování svého dluhu velmi závislé na Číně, od níž žádnou solidaritu očekávat nemohou. Vztah ekonomik USA a Číny spočívá v tom, že se "vzájemně drží, slušně řečeno… pod krkem", komentuje Martens.

"Z Číny v poslední době přicházejí samé špatné zprávy. O finanční stabilitě země nevíme nic. Stát se může cokoli," upozorňuje ekonom na neprůhlednost komunisty řízené ekonomiky. Často se zmiňuje například skrytá realitní bublina a další rizika doposud úžasného ekonomického růstu asijské velmoci.

Euro poprvé razantně posílilo vůči dolaru už v březnu 2002, kdy Bushova administrativa začala prudce zvyšovat státní dluh kvůli financování války proti terorismu v Iráku a Afghánistánu po 11. září 2001.

Prezident Bush si ale nepřál, aby válka tvrdě dopadla na americké občany, vláda proto tiše podporovala banky v uvolňování kreditní politiky, vysvětluje Hans Martens. Šlo především o takzvané NINJA úvěry a hypotéky. NINJA je slangová bankovní zkratka v angličtině pro No Income No Job No Assets, šlo tedy o úvěry poskytované bez potvrzení o příjmu, zaměstnání či jiných aktivech, kterými by šlo ručit.

Tyto riskantní úvěry byly hromadně pojišťované hypotečnímu ústavy Freddie Mac a Fannie Mae, které nakonec musel zachraňovat stát, a byly jedním z kořenů hypoteční krizi v USA, která v roce 2008 spustila celosvětovou krizi finanční.

Evropské potíže podle Martense způsobili politici, kteří v honbě za volebními hlasy slibovali nesplnitelné. Zavedení eura usnadnilo státům jako Řecko, Portugalsko či Itálie financování, země je místo ke snížení dluhů využily k dalšímu zadlužení.

Zatímco by stárnoucí Evropa měla raději vytvářet rezervy, Evropané si na výhody sociálního státu zvykli a považují ho za nedotknutelný. To nyní dokazují mimořádně silné demonstrace dokonce v takových zemích, jako je Velká Británie, komentuje expert.

"Proti zvyšování odchodu do důchodu demonstrují i mladí Francouzi, což dost dobře nechápu. Oni chtějí do třiceti studovat, poté od třiceti do šedesáti pracovat a od šedesáti do devadesáti užívat důchod. Každému je asi jasné, že to nemůže fungovat," dodává Hans Martens.

iHNed

Související články na IHNED.cz

Utahování opasků v krizi nezabírá, tvrdí nositel Nobelovy ceny Paul Krugman

Evropská unie se musí změnit ve federaci, jinak se rozpadne, tvrdí expert

Polední siesta je ve Španělsku v ohrožení. Podle ekonomů může za krizi


Váš názor
  • Subprime lending
    17.11.2011 15:55

    Ještě bych chtěla připomenout, že hypoteční smlouvy v Amíkově vypadají jinak než v Evropě. Tam je majitelem objektu až do splacení banka...
    Kalka.
  • Fredie a Fannie
    17.11.2011 13:09

    ovšem byly ještě velmi konzervativní v poskytování úvěrů. Prováděly screening uchazečů a ninjy nevedly. Právě proto se vyrojilo množství "predatory lending" společností, poskytujících tzv. subprime úvěry (např. Countrywide, New Century Financial a mnoho dalších, zapomněla jsem a teď se mi to nechce hledat - zkrachovaly), které klidně vypisovaly smlouvy i s desetitisíci nelegálními přistěhovalci.
    Kalka.
  •  
    17.11.2011 8:16

    Myslím, že v Evropě by šlo tolerovat studium do 25let a důchod od 65let. Co s populačním úbytkem- to je horší. osobně bych navrhoval podporovat domácí porodnost a to jěště odstupňovaně v závislosti, zda oba rodiče pracují, dle jejich vzdělání. příklad: nikdy jsi nepracoval ? tak rodičovská aporodné jen poloviční. Neposíláš dítě do školky ? tak o 10% vyšší daně. Atd. Je to ale jen příklad. Zkrátka musí být výhodné mít děti, výhodné se jim věnovat a dohlídnout na jejich socializaci a vzdělání. Co se týká hypoték, dobře jim tak! Jak mohlo v USA- baště kapitalizmu- půjčovat lidem bez práce a bez prostředků ?? No promiňte , ale taková blbost by nenapadla ani mne , a to jsem žil 20 let v socialismu :-D
    občan
    • Tak to nevím
      18.11.2011 15:14

      Moc často na příspěvky nereaguji a nic proti tobě osobně nemám , ale ty navrhuješ podporu lidem, kteří se nechají zotročit. Matka nemá čas vychovávat své dítě, protože je třeba pracovat. A tak ho dá do školky, za což ji otrokářský korporační systém podporovaný státem zaplatí příspěvek. Lidé, kteří svoji bitvu za osobní svobodu prohráli, půjdou do důchodu, když už jsou úplně nepoužitelní. Pro koho je takový systém dobrý? Pro lidi určitě ne. Už tak je většina beznadějnými otroky a ještě je vice bičovat je trošku nelidské. Vím, že jsi to tak nemyslel , ale navrhuješ to.
      Nero
    • Blbost?
      17.11.2011 11:26

      No tahle "blbost" samozřejmě napadla chytrou finanční oligarchii. Stejně jako se vnucovaly úvěry řeckému státu (prakticky finanční anexe), hledaly se v Americe už několik let před vypuknutím hypoteční krize (podzim 2007) způsoby, jak udržovat perpetuum mobile oněch nových finančních instrumentů (CDO, CDS) v chodu. Vznikaly nové firmy, které dodávaly investičním bankám (samozřejmě za tučnou provizi) nové a nové úvěrové smlouvy. Tyto firmy nabíraly jako 'credit officers' třeba i taxíkáře, prodavače pizzy, které po krátkém vyškolení vysílali do stále chudších lokalit (bohatší docházely), aby třeba i v kostelích nabízeli smlouvy. Jejich argument pro "ninjy" byl prostý. " Podívejte se, jak každý rok stoupají ceny nemovitostí. Dopomůžeme (Bůh vám pomůže!) konečně k výdělku. Vy s námi uzavřete smlouvu, pořídíte si dům s bazénem. Ten bude mít příští rok o několik (desítek) procent vyšší cenu, vy ho 'předlužíte', z přebytku zaplatíte splátku za letošek a ještě vám zbude dost na živobytí. Další rok to uděláte stejně. Pár let to takhle fungovalo, investiční banky nakupovaly smlouvy od těhle firem, balili je do oněch 'balíčků' a nechávaly si je (samozřejmě za úplatu) oštemplovat od jedné ze tří ratingových agentur na AAA. To nemuselo být nutně kriminální, protože konstrukce těchto CDO byla velmi rafinovaná (úvěry ninjů byly namixovány s úvěry solventních, takže na ně měla při defaultu přijít řada až daleko později - nejspíš nikdy...). Takováto praxe pomáhala celé společnosti - stavební boom, chudí měli z 'refinancingu' peníze na konsum atd.atd. CDO se prodávaly hodně v Evropě a hlavně v Asii, kde byla velká poptávka po investičních příležitostech. Ale ještě nebylo vymyšleno žádné perpetuum mobile. V Asii bylo čím dál víc investičních příležitostí a tak se začaly CDO na trhu daleko víc prodávat...
      Kalka.
    • Problém je trochu širší
      17.11.2011 10:05

      spousta lidí děti mít nemůže...a platí spoustu peněz za to, aby je mít mohli :) Dříve nebo později se zavedou něco jako teletníky a poslední žijící chovní jedinci budou dodávat vajíčka a sperma pro tvorbu nových dětí, na které se bude chodit tak nějak jako třeba do OBI.. :)
      josef_spejbl
      • Re: Problém je trochu širší
        17.11.2011 10:08

        jinými slovy - pokud existuje jakákoli klinika reprodukční medicíny, která má obchodovatelné akcie, sem s ní. Tohle je zlatý důl na roky dopředu.....krize nekrize
        josef_spejbl
  •  
    16.11.2011 16:20

    Hlavní důvod je, že Maďar Šarkozi a Obama před zapnutýma mikrofonama pomlouvá své kamarády v jiných spulkách.
    Homo
  • Naprostý souhlas
    16.11.2011 16:16

    To je asi nejlepší hodnocení dnešní situace a příčin. Ostatní jsou plky :-)
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data