Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Německý recept bez mimozemšťanů nefunkční, USA hůř než Japonsko

Krugman: Německý recept bez mimozemšťanů nefunkční, USA hůř než Japonsko

11.01.2012 7:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Vývoj nezaměstnanosti v USA vypadá momentálně lépe než dřív. Pokud ale poslední data považujeme za dobré zprávy, ukazují jenom to, na jak hluboké dno jsme klesli. Podívejme se na hrubou demonstraci toho, jak velmi nedostatečná je tvorba 200.000 nových pracovních míst měsíčně.

V americké ekonomice se ve srovnání s rokem 2007 stále nachází o 6 milionů pracovních míst méně. K tomu by se při běžném vývoji přidalo za čtyři roky asi 5 milionů míst, takže celkový deficit představuje 11 milionů pracovních míst. Pro pouhé udržení tempa s růstem populace lidí v produktivním věku je přitom třeba měsíčně vytvářet 100.000 pracovních míst. Celkově to znamená, že při současném růstu by návrat k plné zaměstnanosti trval 9 až 10 let.

Za Clintona ekonomika v průměru vytvářela 230.000 nových pracovních míst za měsíc. Za 8 let tak nezaměstnanost klesla asi o 3,5 procentního bodu, což je asi stejný pokles, jaký by byl pro návrat k plné zaměstnanosti potřeba dnes. I to ukazuje, že se díváme na návrat k plnému oživení, který bude trvat tak deset let, míní Paul Krugman. Na svém blogu se pak věnuje i porovnání vývoje v USA a v Japonsku:

Když někdo tvrdí, že Spojené státy mohou svou ekonomickou politikou reagovat na vývoj stejně špatně jako Japonsko, pak se mýlí. Ve skutečnosti si vedou mnohem hůř. Japonsko totiž prošlo ztracenou dekádou bez náznaku utrpení, kterým prochází USA.

Skutečným problémem Japonska je to, že jeho pomalý růst odráží z velké části demografický vývoj. Podle OECD žilo v roce 1990 v Japonsku 86 milionů obyvatel ve stáří 15 – 64 let, v roce 2007 pouze 83 milionů. V USA ale došlo k nárůstu ze 164 milionů na 202 milionů. Pokud se namísto HDP na hlavu podíváme na vývoj HDP na obyvatele v produktivním věku v Japonsku, pak relativně k tomuto ukazateli v USA uvidíme následující obrázek:

cougar1

Mezi roky 1990 – 2000 je vidět skutečná ztracená dekáda – japonský produkt na obyvatele v produktivním věku relativně k USA klesl. Předtím naopak docházelo k jeho růstu. Po roce 2000 ale Japonsko velkou část ztráty vyrovnalo. Země si tedy mohla vést lépe; data ale nepodporují široce rozšířený obrázek dlouhodobého úpadku japonské ekonomiky.

Nakonec se ekonom věnuje politice fiskálního utahování v eurozóně: Německo nadále pevně zastává názor, že fiskální utahování se ukáže být pro ekonomiku stimulační. Nic na tom nemění ani to, že za poslední rok a půl se objevily jasné empirické důkazy neplatnosti této hypotézy. Němci se totiž stále domnívají, že jejich zkušenost správně ukazuje, jak utahování funguje. Sami si prošli těžkými časy, utáhli si opasky a vše nakonec dobře skončilo. Stojí za to si ale uvědomit, že tuto zkušenost lze zobecnit pouze tehdy, pokud najdeme nějaké mimozemšťany, se kterými budeme moci obchodovat. A to rychle.

Důvodem je to, že pro vývoj v Německu byl klíčový masivní posun od deficitů běžného účtu k jejich přebytkům – graf ukazuje vývoj běžného účtu a nezaměstnanosti:

cougar2


Další země eurozóny by mohly kopírovat německou strategii v případě, pokud by samotné Německo bylo ochotné vzdát se svých přebytků běžného účtu. A to samozřejmě není.

(Zdroj: Blog Paula Krugmana)


Váš názor
  • Recept
    11.01.2012 9:06

    Pak tedy existuje jediný recept, že uznáme své zchudnutí všichni. I Němci. Snížení vlastního jmění o opravnou položku závazků je běžnou operací.
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data