Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA: Růst aktivity sektoru služeb překvapivě zrychlil, tovární zakázky klesly nejvíce za 15 měsíců

USA: Růst aktivity sektoru služeb překvapivě zrychlil, tovární zakázky klesly nejvíce za 15 měsíců

05.03.2012 17:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Tempo růstu aktivity sektoru služeb Spojených států bylo v únoru nejrychlejší za poslední rok díky stoupajícím zakázkám i zaměstnanosti. Vyplývá to z dnešních údajů Institutu nákupních manažerů (ISM). Analytici přitom počítali se zpomalením růstu. Další z dnes oznámených amerických makrodat ukázalo, že americké podniky kvůli ukončení daňových výhod výrazně omezily nové objednávky strojů a dalšího důležitého kapitálového zboží

Index aktivity sektoru služeb v únoru stoupl na 57,3 bodu z 56,8 bodu v předchozím měsíci. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od loňského února. Analytici podle průzkumu agentury Bloomberg očekávali pokles indexu na 56,2 bodu. Pokud se index nachází nad padesátibodovou hranicí, signalizuje to růst aktivity v daném sektoru. Služby přitom zajišťují více než dvě třetiny celkové ekonomické aktivity USA.

„Oživení, které jsme začaly v americké ekonomice sledovat, nabírá na šíři. V druhé polovině roku budeme svědky silnějšího ekonomického růstu spolu s tím, jak silněji poroste tvorba nových pracovních míst,“ hodnotí současné podmínky v americké ekonomice Robert Dye, hlavní ekonom Comerica.

Dílčí index ISM popisující vývoj nových zakázek se vyšplhal také na roční maximum. Index zaměstnanosti sice klesl, ale zůstal na úrovni, která naznačuje, že řada firem pokračuje v přijímání nových pracovníků. Americké ministerstvo obchodu minulý týden oznámilo, že ekonomika Spojených států v loňském čtvrtém čtvrtletí stoupla o tři procenta, tedy nejprudším tempem od poloviny roku 2010. V letošním prvním čtvrtletí očekávají analytici nárůst o zhruba dvě procenta.

Tovární zakázky v USA se v lednu snížily o jedno procento, což byl nejvýraznější pokles za 15 měsíců. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu. Navzdory poklesu však hodnota objednávek zůstává blízko úrovně před recesí. Celková hodnota činila 462,6 miliardy USD, což je o 4,6 procenta méně než v červnu 2008, kdy byly zakázky na svém vrcholu. Proti minimu z období recese v březnu 2009 je tento údaj vyšší o 37,7 procenta.

Pokles byl rovněž nižší než odhady analytiků. "Lednový pokles továrních zakázek o jedno procento byl lepší než 1,5 procenta očekávaných trhem," uvedl ekonom společnosti IFR Economics David Sloan. Prosincový růst se navíc dočkal revize na 1,4 procenta z původně oznámeného 1,1% tempa. Určité obavy sice podle Sloana způsobuje pokles zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby, upozornil však, že tento údaj je velmi nestabilní a celkový trend ukazuje, že pokles by mohl být pouze dočasný.

Vysoká poptávka po automobilech a zvyšující se investice firem do strojů a dalšího vybavení pomohly udržet výrobu v továrnách a podpořily ekonomický růst. Aktivita v továrnách od konce recese před dvěma a půl lety stabilně roste. Zpracovatelský sektor se na celkové zaměstnanosti v zemi podílí devíti procenty a loni se počet pracovních míst v továrnách zvýšil o 13 procent.

(Zdroj: ČTK, Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data