Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pražské VV chtějí odchod Johna. Teď řeším vládu, vzkázal

Pražské VV chtějí odchod Johna. Teď řeším vládu, vzkázal

06.04.2012 15:19
Autor: ČTK

Pražské organizace Věcí veřejných vyzvaly předsedu strany Radka Johna, aby rezignoval. Měl by podle nich vyvodit odpovědnost za současnou situaci strany. Naopak ministři za VV by podle pražských VV neměli odcházet z vlády. Pražské kluby strany, tedy místní sdružení z pražských městských částí, to uvedly ve společném prohlášení. ČTK o obsahu výzvy informoval zástupce VV z Prahy 3 Pavel Křeček.

Situací ve straně a požadavky krajů se na konci příštího týdne bude zabývat grémium strany. Nejen z Prahy, ale i z některých dalších krajů přitom zaznívají hlasy volající po změně vedení strany.

John v tiskovém prohlášení odpověděl, že se podobnými apely nebude zabývat, dokud neskončí jednání o budoucnosti VV ve vládě. Výzvy k jeho odchodu prý stranu při jednání s koaličními partnery oslabují. Oprávněnost kritiky se podle Johna ukáže až podle výsledku jednání o vládě.

Johnův postoj podpořila i místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová. "Usnesení, jako to, které vzešlo z jednání pražských klubů, vážně ohrožuje výsledek vyjednávání, neboť ohrožuje pozici VV," uvedla Klasnová v prohlášení na webu VV.

Místopředsedkyně VV Karolína Peake uvedla, že podněty místních organizací se má na konci příštího týdne zabývat grémium strany, které vyhodnotí jednání celého vedení strany. Podle informací ČTK zasedne grémium v pátek.

I další krajské organizace vyjadřují nespokojenost s vedením strany. O jeho širší obměně by mohla rozhodnout celostátní konference strany. Některé kraje si přitom přejí, aby se konala co nejdříve. Z pražské organizace VV pocházejí všichni nynější ministři strany - Karolína Peake, Kamil Jankovský i Pavel Dobeš.

"Vyzýváme předsedu strany VV Radka Johna, aby vyvodil svou politickou odpovědnost za současnou situaci strany VV a jejího propadu u voličů a rezignoval na funkci předsedy strany VV," uvedli zástupci pražských organizací VV v prohlášení. Ministři za Věci veřejné by podle nich demisi podávat neměli, protože by to vedlo k rozpadu vládní koalice a zřejmě i vypsání předčasných voleb. Volby nového vedení strany by se podle pražských klubů měly konat nejpozději do konce května.

Výměnu vedení strany podporuje frýdecko-místecká organizace VV. Sdružení dnes zaslalo dopis, v němž vyzvalo celorepublikové lídry strany, aby přestali "kazit dobré jméno řadových členů" VV. "Jedna z variant prohlášení byla, že jsme chtěli vyzvat celé vedení včetně předsedy, aby odstoupili a aby byla urychleně svolána celostátní konference," řekl ČTK předseda frýdecko-místeckých VV Jaromír Holub. Výzvu nakonec zformulovali jinak proto, že dění ve straně podle něj k tomuto cíli stejně směřuje.

"Dovedu si představit, že osobní zodpovědnost by za poslední dění ve VV měl skutečně někdo přijmout," řekl ČTK lídr Zlínského kraje Martin Vacek. "Kdyby se rozdiskutovala otázka toho, kdo má jakou vizi pro VV a kdo má jaký výsledek svých kroků za svoje období, tak si myslím, že by těch změn mělo být i víc," dodal poslanec. Vedení strany by podle něj mělo vysvětlit svoje nedávné "přešlapy". Jeho mandát by pak měla zvážit celostátní konference VV.

Předseda jihočeské organizace VV Jiří Lexa ČTK řekl, že krajská rada o svém postoji k pokračování VV ve vládě a situaci ve straně rozhodne v úterý. "V žádném případě ale nebudeme podporovat takové výzvy, jako udělali kolegové v Praze, k okamžitému odvolání předsedy Johna. Na to je konference, která by to měla řešit nejpozději v červnu," řekl.


Váš názor
  •  
    07.04.2012 10:29

    Dokážu si představit váženého Kalouska, jak s Rátem chodí na pivo, občas přiberou i Sobotku. Účel světí prostředky, to už finanční guru nekolikrát manifestoval.
    Homo
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university