Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pád komodit: Hedge fondy prudce ruší býčí sázky. Není to jen o dolaru, vzkazuje Citi

Pád komodit: Hedge fondy prudce ruší býčí sázky. Není to jen o dolaru, vzkazuje Citi

04.06.2012 18:21
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Třetím měsícem v řadě se v květnu velké hedgeové fondy prokazatelně stahovaly ze svých investic na poli komodit. Rýsují tak nejdelší sestupnou sérii od finanční krize roku 2008. Nejvíce medvědí nálada od počátku roku vládne na mědi, ropě, zlatu a stříbru, obilí i topném oleji, ukazují data Commodity Futures Trading Commision (CFTC), podle kterých fondy v posledním květnovém týdnu omezili své čisté pozice v komoditních futures a opcích o 8,1 procenta na 620.715 kontraktů a od počátku května kumulovaně o 26 procent. Euro proti americkému dolaru k počátku června padlo na 23měsíční minima, nezaměstnanost v eurozóně vylétla na 11 procent a nečekaný růst vykázala i ve Spojených státech. Je to jen o síle amerického dolaru? Ne zcela, snaží se svou analýzou ukázat Citi.

Spekulanti od února omezili své čisté pozice v komoditách o 47 procent, což založilo nejprudší pokles od října roku 2008, odkdy do ledna roku 2009 následoval sesun komodit o 61 procent. Komoditní benchmark S&P GSCI Index v posledním květnovém týdnu ztratil dalších více než 6 %, za květen odepsal přes 15 procent. Pro srovnání – týdenní ztráty na globálních akciích se pohybují kolem 3 %, zisky amerických Treasuries kolem 1,3 %, ropa spadla o více jak 8 %, bavlna je na 27měsíčním dně.

S ústupem hedge fondů rezonují data EPFR Global o přítoku investic do komoditních fondů, zejména zlata a stříbra. Ty si v posledním květnovém týdnu připsaly 510,2 milionů dolarů. Jak se s tím popasovat? Obvyklou poučkou, že kde zkušený investor odchází, drobný naskakuje? „Investoři jsou zoufalí a vyděšení, ztratili důvěru v akcie a cokoli nesoucí vyšší riziko, znovu shánějí relativně jisté investice a proto jejich peníze putují do zlata a stříbra,“ míní ředitel EPFR Brad Durham. „Komodity padají, protože mračna nad trhy a přicházející data bortí očekávání růstu,“ míní zase Mihir Worah, manažer komoditního fondu Commodity Real Return Strategy Fund ve společnosti PIMCO. „Ano, jde o strategii odvrácení rizika, boje s nejistotami v Evropě,“ dodal.

Americký dolar, tradiční inverzní partner komodit, si v bilanci celého května připsal největší posílení od května roku 2011 (všimněme si květen, květen - viz dále) a svým výkonem předčil benchmarky dluhopisů, komodit i akcií. Dolarový index (USD proti šesti nejvýznamnějším obchodním partnerům) posílil o 5,5 %, globální aktiva s fixním příjmem o 1,1 % (souhrnný index Bank of America), globální akciový benchmark MSCI All-Country index po započtení dividend ztratil 8,9 %, GSCI Total Return Index komodit (kovy, paliva, zemědělské komodity) odepsal 11 procent. 

Vývoj měnového páru USD/EUR za posledních šest měsíc, posilováno USD:


 
Všechno ale není jen o síle amerického dolaru, píší v analýze zamýšlející se nad propadem komodit v květnu analytici Citi. Z jejich srovnání od počátku roku 2012 vyplývá, že zatímco v sektoru energií je vítězem plyn proti zejména americké lehké ropě WTI, u zemědělských komodit je to zejména obilí a maso proti bavlně. Ztrátové jsou drahé i průmyslové kovy. 

Vývoj komodit v květnu - denominace v USD:
001
 
„Za propadem stojí úspory v Řecku, ale i Francii, rostoucí pravděpodobnost ‚Grexitu‘, zpomalující ekonomika Číny,“ míní analytici. Upozorňují ale také na to, že stejně negativní sentiment ovládal loňský květen. Snaží se i proto rozklíčovat, jak velkou měrou se na poklesu komodit podepisuje americký dolar a u kterých, jak velkou měrou jsou to případné další vlivy. 


Negativní tržní sentiment, květen 2011 versus květen 2012:
002
 
Citi odhaluje, že od roku 2004 postupně narůstá negativní korelace mezi vývojem amerického dolaru a komodit s jednou výjimkou – zlata. „Prohloubila se u tam různorodých komodit, jakou jsou obilí, ropa, měď, hliník. Zejména viditelná je na ropě. „Viditelně méně silný je negativní vztah zlata vůči USD. Oba instrumenty totiž figurují jako safe haven obrana investorů,“ poznamenává Citi k tomu, že začínají jít více bok po boku. 

Rozevírající se nůžky mezi vývojem komodit a USD, s výjimkou zlata:
003
 
Srovnání měnového vývoje od počátku roku ukazuje, že proti americkému dolaru za pět měsíců získal japonský jen (slabé desetiny procenta), nejvíce ztratily měny Švédska (SEK přes 6 %) a Austrálie (AUD přes 5 %), ale v závěsu s eurem, za kterým ještě registrují ztráty od 3 do 4 % CHF, CAD či GBP. „Pokud pohlédneme na vývoj komodit v květnu skrze přepočet na euro, vidíme výprodej na trhu přítomný, ale v menší míře. Ztráty se snížily, v plusu jsou nikl či hliník. Naopak jako skupina, která se z výrazných propadů nevymanila, se nám profiluje oblast energetických komodit, tedy ropa WTI a Brent, topný olej, paliva,“ poznamenává v analýze Citi, že je mnohem více než měna ovlivňuje vývoj rizika a fundamentu ekonomik. 

Výkon komodit v květnu - denominace v EUR:
004
 
Měnový tým Citi sází na další oslabování eura do rozmezí 1,15 až 1,20 k americkému dolaru. „Krátkodobým rizikem je střet úsporného pohledu Německa v čele s kancléřkou Merkelovou v kontrastu s prorůstová opatření akcentujícím novým prezidentem Francie Hollandem a novou vládou země. Druhým faktorem je „Grexit“, tedy odpadnutí Řecka z eurozóny. „Nastartovat komodity naopak může obnovení poptávky Číny, tedy fiskální stimulace v čele s investicemi do infrastruktury,“ vypichují ze svého pohledu nejvýraznější faktor analytici Citi.

(Zdroj: Bloomberg, Citi, EPFR, CNBC, Pimco)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university