Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čím je kryté zlato? A táhne jeho cenu dolů zemní plyn?

Čím je kryté zlato? A táhne jeho cenu dolů zemní plyn?

29.06.2012 18:33

Vývoj posledních let přinesl mnoho úvah o dosud nezpochybňovaných ekono-předpokladech a „jistotách“. To je bezpochyby namístě a mnohdy by nebylo na škodu, kdyby přišla razantní změna v systému. Příkladem za všechny jsou systematicky důležité finanční instituce a problém „příliš velké na bankrot“. Na druhou stranu snahou o vylévání vaničky i s dítětem jsou různé požadavky na opětovné zavedení zlatého standardu, či alespoň nějakých tvrdých peněz. V jejich jádru je, zdá se, pocit, že platit by se mělo něčím, co má nějakou hodnotu samo o sobě.

Na (v jádru nepřesnou) informaci, že současné peníze nejsou ničím kryté, reaguje většina lidí s překvapením, někdy až zděšením. Patrné jsou obavy z toho, že za těmi papírky a čísly v počítačích není něco hmatatelného. Zeptáme se ale někdy, čím je vlastně kryta alternativa - tedy zlato? Většina asi v takovém případě odpoví, že má onu hodnotu samo o sobě. Hádám, že tím má být hodnota výrobně – estetická. U estetičnosti ale dost možná jde jen o kruhovou referenci: líbí se nám to, protože to podle nás má hodnotu a tu to má z části proto, že se nám to líbí. Co se týče výroby - průmyslu, určité využití zlato má (hlavně elektrotechnika), ale rozhodující roli z hlediska jeho hodnoty asi tento faktor vlastně také nehraje. Dovoluji si tak tvrdit, že onou hodnotou „samo o sobě“ se vlastně myslí to, že zlatem se vždy platilo a fungovalo to i v dobách vyloženě zlých. Pak ale jde opět jen o kruhovou referenci – má hodnotu, protože jí vždycky mělo.

Mohli bychom si tak přiznat, že zlato možná často považujeme za lepší peníze jen proto, že více věříme tomu, že ho bude vždy možné vyměnit za skutečné výrobky, či služby. Pak je ale krytí zlata v principu stejné, jako krytí papírových peněz – je jím víra ve směnitelnost za to, co skutečně potřebujeme/poptáváme. Místo zlata bychom na nějakém ostrově mohli používat mušle a skončíme stejně. Máme zase aktivum, které má určitý prakticko-estetický aspekt, ale jako peníze se používá hlavně proto, že se na tom většina společnosti implicitně, či explicitně dohodla.

K této základní úvaze pak můžeme začít přidávat nadstavby. První z nich by asi hovořila o tom, že zlata je omezené množství a tudíž se s ním nedá lehce manipulovat. To je téma samo o sobě a po zkušenostech z minulých let je pochopitelné, že chceme něco nezneužitelného. Sám si problém rámuji následovně: Jde o volbu mezi rigiditou (nezneužitelnost ale také nemožnost reagovat) a flexibilitou (zneužitelnost ale také možnost reagovat). Pokud jsme na tom se zneužíváním flexibility současného systému tak špatně, že naděláme více škody než užitku, pak bychom měli zvážit krok zpět. I přes všechny pokuso-omyly a experimenty se ale domnívám, že historie je zatím pevně na straně současných peněz. Rozhodujícím faktorem je pro mne vývoj nezaměstnanosti - pohled na její vývoj v USA ukazuje, proč zlatu jako penězům nefandím:

zlato1

 

A na závěr si čtenář může vyzkoušet investiční kvíz: Co mohou mít společného následující dvě křivky? První z nich ukazuje cenu zlata, druhá zemního plynu:

zlato2

 

Jde o relativně kreativní úvahu (těch korektních a středněproudých je ale všude dost) a jejím základem jsou myšlenkové pochody analytiků z Natixis. Pojítkem mezi oběma grafy by mohl být dolar, ale ne přes nabízející se averzi k riziku:

Je jasné, že silnější americká měna má negativní dopad na cenu zlata. Současnou sílu dolaru přičítáme hlavně vývoji v eurozóně a dalšímu kolu ochlazení a averze k riziku v celé světové ekonomice. Možná, že pod povrchem se ale rozvíjí ještě jeden, důležitější příběh. Tím je rostoucí konkurenceschopnost americké ekonomiky (částečně viz i předchozí článek o uzavírající se mezeře mezi ULC v USA a Číně). Tato konkurenceschopnost, potenciální uzavírání obchodního deficitu a menší negativní tlak na dolar z „reálné“ části trhu by se odvíjela jednak od vývoje mezd a v neposlední řadě od cen energií. A jsme u té ceny plynu: levný plyn (a celkově levnější domácí energie) plus utlumený růst mezd = vyšší konkurenceschopnost = větší poptávka po dolarech = trendově silnější dolar = menší tlaky na růst (dolarových) cen zlata

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Další nesmysl....
    02.07.2012 11:27

    Budu reagovat pouze na jeden nesmysl z hromady výše uvedené. JS píše“ Pak je ale krytí zlata v principu stejné, jako krytí papírových peněz – je jím víra ve směnitelnost za to, co skutečně potřebujeme/poptáváme.„ Omyl, lidé používají tzv. papírové peníze tj. fiat měny, protože jim to nařizuje stát. Pro mnohé se to nazývá „zákon o zákonném platidle“. Více v knize „Peníze v rukou státu“ http://www.libinst.cz/etexts/rothbard_penize.pdf
  • Je tu podstatný rozdíl
    01.07.2012 17:51

    mezi náklady na výrobu zlata a náklady na výrobu papírových peněz ve stejné "hodnotě". Není pravda, že by výrobní cena nehrála podstatnou roli v tom, že zlato bylo vysoko ceněno vždy v historii. Právě v tom spočívá jeho fundamentální hodnota. Narozdíl od papírových peněz je jeho hodnota známa a v současné době roste jeho směnný poměr vůči virtuálním měnám proto, že investoři vlastně hodnotu světových měn neznají a zlato pro ně znamená jistotu. Nikdo neví, jako moc je která měna znehodnocena vůči jiné jak činností emisních bank, tak nutností řešit dluhové problémy. Na otázku, zda zlato jsou lepší a spolehlivější peníze, bych odpověděl jednoznačně ANO.
    VeleOp
    • Re: Je tu podstatný rozdíl
      02.07.2012 8:21

      Tak za 1 - zlato se nevyrábí:-) Zlato se těží a množství zlata na zemi je limitováno. 2 - peníze se musí obnovovat, protože se tento "výrobek" neustále znehodnocuje mechanickou manipulací, tedy se musí tisknout. btw: při neustálém růstu populace je též nutné z mnoha jiných prozaických důvodů (inflace, trh, měřitelná jednotka výkonu, produkce, výzkum atd...) znásobovat likviditu. Peníze i zlato získávají svou hodnotu na důvěře, ničem jiném. Proto se hodnoty vzájemně mění a tento cyklus není nic nepochopitelného. Takže jednoznačně neplatí NIC.
      Jesse
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data