Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
The Wall Street Journal: Aféra sazeb LIBOR je jen další politický cirkus

The Wall Street Journal: Aféra sazeb LIBOR je jen další politický cirkus

11.07.2012 14:38
Autor: ČTK

Aféra kolem mezibankovních sazeb LIBOR a britské banky Barclays (165,52 GBp, -0,90%) není žádná finanční krize, ale obyčejný politický cirkus a další záminka pro politiky a média ke sborovému odsuzování "chamtivých bankéřů". Relativní povahu povahu těchto sazeb a údajných manipulací s nimi v pondělí v parlamentu osvětlil viceguvernér britské centrální banky Paul Tucker, jehož demystifikační vystoupení ostře kontrastovalo s výbuchem "tržního purismu" v britském parlamentu a novinách, napsal dnes list The Wall Street Journal (WSJ). 

Kolem případu sazeb LIBOR vypukla v Británii až hysterická atmosféra. Britští novináři a politici kauzu sazeb vydávají za další důkaz "zločinnosti" "hniloby" "korupce" a "morální bažiny" bankovního sektoru a premiér David Cameron inicioval založení parlamentní komise, která případ prošetřuje. Kvůli případu odstoupilo minulý týden nejvyšší vedení Barclays a vyšetřována je další více než desítka světových bank. 

Podle WSJ Tucker ale komisi především připomněl, že LIBOR není nic, co by centrální banka či vláda jakkoli regulovaly či kontrolovaly, protože jde o průměrné sazby vypočítávané soukromou asociací britských bank BBA. Sazba vznikla v 80. letech jako ukazatel krátkodobých zápůjčních nákladů největších londýnských bank a díky tomu se stala postupně tržní referenční sazbou pro úvěry a další transakce po celém světě v objemu stovek miliard dolarů

Tucker také vysvětlil, že s nástupem finanční krize v roce 2007 se role sazby nezamýšleně změnila - "stala se měřítkem něčeho jiného", konkrétně obtíží, které měly banky se získáváním úvěrů na mezibankovním trhu, a napětí a nedůvěry v celém sektoru. Banky, které každodenně své sazby hlásily a BBA je zveřejňovala, tak začaly mít zájem na tom, aby demonstrovaly své zdraví tím, že budou udávat své sazby co nejníže. 

Právě v té době se také LIBOR dostal do centra pozornosti regulačních úřadů v USA a Británii, protože bylo zřejmé, že hlášené sazby často neodpovídají skutečnosti na trhu. Tucker však připomněl, že LIBOR není založen na skutečných transakcích, ale do značné míry se opírá o odhady bank, za jaké sazby by mohly úvěry dostat. 

Dnes, kdy už panika dávno přešla, je snadné odsuzovat manipulace se sazbami LIBOR, píše WSJ. Tehdy však chovaly regulační orgány velké obavy, nejen z vysokých sazeb, ale i z rozpětí mezi nimi. 

Na otázku jedné poslankyně, zda se sazby LIBOR zakládají na "reálných transakcích", dal Tucker najevo, že kdyby tomu tak bylo, pak by banky za eskalace krize na podzim 2008 řadu dní žádné sazby nehlásily a LIBOR by prostě neexistoval. Celé měsíce, řekl Tucker, byly téměř všechny hlášené sazby LIBOR jen "úsudky". 


 To je také podle WSJ základ Tuckerovy obrany jeho kontroverzního telefonátu šéfovi Barclays Bobu Diamondovi z konce října 2008. Tucker v něm dal podle Diamonda najevo, že "to nemusí být být tak", že budou hlásit sazby vysoko nad sazbami ostatních bank, jak banka tehdy v dobré víře dělala. Vedení banky to pochopilo jako náznak toho, aby se vrátilo do řady, a sazby Baclays se od té doby snížily. Tucker ale kategoricky popřel, že by tím chtěl se sazbami manipulovat. 

Tucker tím podle WSJ obecně řekl, že LIBOR vždy obsahoval prvek subjektivního úsudku a určitý stupeň fabulace, což platilo zejména pro krizové roky 2007 a 2008. Podle listu je ale osvěžující, jak se politici a média staví v této věci historicky snad poprvé na stranu "tržního purismu a hájí význam nezkreslovaných cenových signálů. "Kéž by titíž politici a novináři vždy projevovali takovou oddanost trhu," napsal list. 

Mnozí špičkoví investoři si stěžovali na nedokonalost a chatrnost sazeb LIBOR dávno předtím, než se z toho stal nástroj politického boje. I přesto ale sazbu dobrovolně používali v nesčetných kontraktech, protože většinou fungovala dobře. 

Zpráva o dohodě regulačních úřadů s Barclays na vysoké pokutě za manipulace neměla na fungování LIBOR žádný vliv, což ukazuje na to, že celý skandál je jen novou holí, s níž mohou politici mlátit do "chamtivách bankéřů", píše WSJ. 

List předpokládá, že během doby se stanovování sazeb LIBOR vylepší, nebo budou nahrazeny něčím , co je ověřitelné a založené na reálných transakcích. "K tomu ale stejně dojde a bude kolem toho mnohem méně povyku, než jaký způsobil současný politický cirkus," uvedl list.


Čtěte více:

Předseda představenstva britské banky Barclays odstoupil kvůli skandálu s LIBORem, židle se houpe i pod šéfem
02.07.2012 16:03
Předseda britské banky Barclays (168,85 GBp, 3,68%) Marcus Agius dnes ...
Skandál kolem LIBORu neustál ani ředitel Barclays, personální očista posiluje akcie, ale nezastavila kritiky
03.07.2012 9:56
Generální ředitel britské banky Barclays (170,23 GBp, 1,10%) Bob Diamo...
Skandál kolem manipulace se sazbou LIBOR může mít další aktéry. V hledáčku je nyní UBS
09.07.2012 8:52
Skandál kolem manipulace s klíčovou mezibankovní úrokovou sazbou Libo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení