Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Oživlá CETV (+16,5 %), zisková Erste i ČEZ, zpět držená KB

Týden na pražské burze: Oživlá CETV (+16,5 %), zisková Erste i ČEZ, zpět držená KB

14.12.2012 18:13
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Mezi ziskovější patřil právě uplynulý týden na pražské burze při zhodnocení indexu PX o 1,46 procenta na 1008,02 bodu. Od konce roku 2011 zhodnotil o 10,65 %, ze svého letošního dna dne prvního června na úrovni 859,2 bodu o 17,3 procenta.

Oživením v tomto týdnu procházejí akcie mediální skupiny CETV, které zhodnotily o 16,56 procenta na 104,9 bodu. Děje se tak bez výrazných korporátních zpráv, snad s výjimkou té, že zakladatel a současný šéf představenstva CETV Ronald S. Lauder požádal SEC o umožnění nezveřejňování některých důvěrných obchodních a finančních informací, což může budit spekulace.

Zhodnocující je v tomto týdnu naprostá většina titulů domácí burzy. Více než 3% zisky připisují akcie energetiky ČEZ, banky Erste Bank i autobazarů AAA Auto. Dařilo se také tabákovému titulu Philip Morris ČR se zhodnocením o 2,75 %.

Z měsíčních minim se postupně naopak zotavovaly akcie realitní skupiny Orco Property Group, k čemuž pomohla zpráva v závěru týdne o zajištěném financování od pětice německých bank pro klíčové portfolio GSG v Berlíně, za úrokových podmínek výhodnějších proti dosavadnímu úvěru. I tak je týdenní bilance -4,41 % a 65 korun za akcii. Pod tlakem jsou akcie Komerční banky, v týdnu o 2,12 % níže na úrovni 3920 . Další analytické zprávy zpochybňují udržení dividendy či pro celý sektor v CEE předpovídají pokles příjmů, marží a ziskovosti. 

Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
CETV 16,56 104,90 Orco -4,41 65,00
ČEZ 3,36 646,00 KB -2,12 3920,00
Erste 3,26 582,90
AAA Auto 3,25 25,45
PM ČR 2,75 10840,00
Unipetrol 2,40 171,00
Fortuna 1,55 85,00
NWR 1,35 86,05
Pegas 0,85 474,00
Telefónica CR 0,77 326,00
VIG 0,52 963,00

 

Úvod nového týdne zatížil pražskou burzu výběrem zisků, který se soustředil zejména na banky. Index PX ztratil procento a za objemu ve výši 717 milionů korun zakončil na 984bodové úrovni. Vedle bankovních zástupců si dalším poklesem prošel energetický titul ČEZ, pod tíhou cen elektřiny, Telefónica CR. Oba tituly tak navázaly na negativní vývoj z minulého týdne.

Po uzavření smluv o dodávkách uhlí s poslední z tepláren má prý společnost Czech Coal již vyprodanou téměř veškerou svou kapacitu uhlí a pro další prodeje by tak musela vládu donutit prolomit limity těžby uhlí. Smlouvy na další roky zatím společnost Pavla Tykače nepodepsala pouze se skupinou ČEZ a elektrárnou Opatovice patřící EPH. Czech Coal chce po skupině ČEZ, aby buďto podepsala dlouhodobou smlouvu na odběr uhlí pro Počerady, nebo elektrárnu prodala. Czech Coal původně podal nabídku na koupi elektráren Chvaletice a Počerady, a mluvilo se o ceně 15 mld. za obě. Nyní se ale spekuluje, že Czech Coal za Počerady nabízí 16,5 mld. , zatímco o Chvaletice již dále nebojuje.

Analytici Renaissance vydali negativní sektorové doporučení pro banky v CE3 regionu, tedy ČR, Polsku a Maďarsku s tím, že aktuální ocenění jsou příliš růžová vůči makrovýhledu, který se spolu s nastavením měnové politiky odrazí v úrokové marži, tržbách i ziskovosti a povede k promítnutí do dividend. Komerční banka byla analytiky sražena k doporučení „prodat“ z dosavadního „držet“. Zastaveno obchodování bylo na akciích matky tuzemské ČSOB, belgické skupiny KBC Groep poté, co oznámila splacení státní pomoci 3 mld. eur letos v prosinci, k němuž si pomůže emisí akcií a poukázek. Bez nových zpráv po delší době oživilo zámořské CETV, jež si připsalo 6,6% a končilo na denních maximech u 96 .

Z úterní seance si lokální index odnesl 0,7% zisk a z části tak smazal svůj pondělní pokles. Výrazně si dnes polepšily akcie ČEZu. Šéf albánského divize skupiny ČEZ, Jaroslav Macek, pro HN uvedl, že firma odchod z Albánie zvažuje, ale snaží se nadále o dosažení dohody. Jasno by, podle něho, mělo být do konce roku. Pokud albánské úřady nebudou schopny nastavit prostředí tak, aby ČEZ mohl generovat zisk, nemá pro společnost smysl investovat další peníze, řekl Macek.

Prodejní tlak dále pokračoval na akciích Telefóniky CR. Evropská komise odmítla návrh Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) na další snížení poplatků za ukončení volání. Tedy ceny, kterou si mezi sebou platí operátoři při volání do cizí sítě. Komisi se nelíbí, že některé ceny navržené ČTÚ jsou stále dvakrát vyšší než v jiných zemích EU.

Moody’s ocenila stabilitu českého bankovního sektoru a jeho mimořádnou odolnost za podmínek zátěžového scénáře, která je dle ratingové agentury stavebním kamenem ratingu vládních financí a likvidita bankovního systému pomáhá vládě k nižším výnosům na dluhopisech. České banky jsou dle Moody’s významným zdrojem poptávky po vládním dluhu a posilují fiskální pozici vlády. Páteční údaj o českém HDP ve 3Q12, ukázal na mezikvartální pokles o 0,3 % a meziroční o 1,3 % a ČNB konstatovala, že ekonomika se vyvíjí za její prognózou. ČNB opakovaně vysílá slovní intervence směrem k oslabení české koruny a dnes člen bankovní rady ČNB, ekonom Kamil Janáček uvedl, že se Česká národní banka nemá bát dále uvolnit měnovou politiku skrze prodeje české koruny, které jsou standardním měnově-politickým nástrojem v situaci, kdy si podporu centrální banky žádá vývoj ekonomiky.

Největší nárůst ve výši 6,7 % si připsalo zámořské CETV. Propadlíkem dne s 9% ztrátou byly akcie KIT digital. včera na Wall Street v poobchodní fázi propadly skoro o 12 procent poté, co společnost v noční zprávě oznámila, že obdržela od Nasdaq oznámení, že kvůli zpoždění zveřejnění výsledků za 3Q12, již déle nesplňuje podmínky pro kontinuální obchodování na burze Nasdaq . Společnost dostala od Nasdaq čas do příštího úterý (18. prosince), aby předestřela svůj plán, jak by společnost mohla uvést neshody v účetnictví do pořádku, a mohla by tak dál splňovat podmínky pro kontinuální obchodování. KIT digital hodlá ve stanoveném termínu plán předložit. V případě, že Nasdaq plán akceptuje, může společnosti udělit výjimku, čímž by společnost získala dodatečných až 180 kalendářních dnů na vypořádání účetních nesrovnalostí. Firma navíc oznámila odchod dvou vysoce postavených činitelů. Barak Bar-Cohen a Wayne Walker ukončili své působení v pozicích ředitele, resp. člena představenstva a auditního a mzdového výboru. Nově byli jmenováni Seth Hamot do auditního výboru a William Russell do mzdového výboru.

Nárůst cen polymerů se nepříznivě promítne do celoročního provozního výsledku hospodaření výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens, uvedl pro Patria.cz generální ředitel společnosti František Řezáč. Ten v rozhovoru mimo jiné uvedl, že odchod klíčového odběratele Kimberly-Clark z většiny evropských trhů může v konečném důsledku znamenat pro Pegas příležitost posílit svou pozici na trhu. Co se týče chystaného spuštění nové výrobní linky v Egyptě, Řezáč nadále předpokládá naplnění harmonogramu zahájení komerční výroby v průběhu třetího čtvrtletí 2013.

Třetí obchodní seance tohoto týdne přinesla na pražskou burzu pokračování růstu, index PX připsal zisk 0,9 procenta. ČEZ podporovala dvě zlepšená hodnocení analytiků. Analytici BoA/ML zvýšili doporučení na "koupit" z "neutral" a cílovou cenu na 885 z 810 již v úvodu týdne, přidali se analytici VTB Capital, kteří se slovy o „nedoceněných fundamentech“ zvýšili doporučení na "koupit" z "držet" a cílovou cenu ponechali beze změny na 730 . Akcie KIT digital byly opět propadákem dne.

Ve čtvrtek se na pražské burze po většinu dne vybíraly zisky, ale díky zelenému úvodu na Wall Street nakonec index PX zavřel s nízkým 0,06% ziskem a uhájil tak hranici 1000 bodů. Podporu trhům přinesla odpolední makrodata z USA, kde v listopadu došlo k mírnému nárůstu maloobchodních tržeb a v minulém týdnu k většímu než očekávanému propadu žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Po dvou dnech slušného růstu akcie ČEZu stagnovaly na včerejší zavírací úrovni 646 . ČEZ brzdí v růstu snížení cílové ceny od Nomury. Bankovní dům Nomura výrazně snížil cílovou cenu na titulu na 640 ze 780 , doporučení je na stupni „redukovat“. Nomura shledává evropský sektor energetik neatraktivní přes 7% diskont vůči širšímu trhu a očekává významné negativní riziko pro konsensy výsledků 2013/2014. Negativní výhled pro evropské producenty elektřiny jako sektor dodali také analytici Credit Suisse a ratingová agentura Fitch Ratings. Bez jasného směru se vyvíjely i akcie NWR, které se dnes opět zastavily poblíž dvouměsíčního maxima.

Poprvé po třech týdnech dokázaly podruhé za sebou posílit akcie Telefóniky CR, které tak pokračovaly v odrazu od čtyřletého minima. Na růstu indexu PX se podepsaly i akcie Erste Bank, které přidaly 0,6 %, zatímco akcie Komerční banky propadly o více než procento, když oslabily již počtvrté během posledních pěti dní. Bankovní sektor reaguje smíšeně na zprávy ohledně dohody na bankovním dohledu v EU. Dohled začne fungovat od března 2014, je základním stavebním kamenem bankovní unie. Kromě této události na Komerční bance analytici Ipopema zahájili pokrývání titulu s doporučením "koupit" a cílovou cenou 4910 .

Pro bankovní sektor a trhy celkově je zásadní také rozhodnutí amerického Fedu dále uvolnit měnovou politiku. Ke stávajícímu programu odkupu hypotečního dluhu v rozsahu 40 mld. USD měsíčně přibude program odkupu dluhopisů za 45 mld. USD měsíčně. Fed navíc historicky poprvé navázal ponechání sazeb u nuly na pokles míry nezaměstnanosti pod 6,5 procenta při hlídání cenové stability druhým kritériem, že by inflace neměla převýšit 2,5 %.

V pátek pražské akcie překonaly výkonnost většiny evropských burz. Hlavní index PX rostl o 0,6 %, zatímco panevropský Stoxx 600 zůstal beze změny. Informační živo na ČEZu vyvolal údajný plán na propojení ČEZ a ČD Cargo, dle médií z hlavy ministra průmyslu Kuby. Závěrečná aukce ale už skončila přesně stejným kurzem, jako tomu bylo ve čtvrtek, na ceně 646 CZK. Hvězdou obchodování jsou akcie CETV, posílily o 2,8 %.

Rakouské banky musejí pokračovat v navyšování kapitálu, kvalita úvěrů vykazuje zhoršování a v zátěžovém scénáři by vybavenost pětice největších bank v zemi nevyhověla minimálnímu kapitálovému požadavku na úrovni 8 % na konci roku 2013, uvedla dnes rakouská centrální banka. V základním scénáři zátěžových testů by na konci roku 2013 jádrový Tier 1 ukazatel dosahoval více než 10 procent, v zátěžovém scénáři by ale nedosahoval 8% úrovně, dodala. Erste Bank již v první polovině letošního roku splnila kapitálové požadavky dle EBA (9,9 % ke konci října proti požadovaným 9,0 %). Analytik Patria Direct Tomáš Tomčány kapitálovou pozici banky hodnotí jako dobrou ale nadále zranitelnou v případě výraznějšího zhoršení situaci na hlavních trzích, kde Erste působí. V základním scénáři očekávám další zlepšení kapitálové pozice díky zadrženým ziskům v příštích letech, splacení státní pomoci ve výši 1,74 mld. eur však v brzké době neočekává.

Realitní skupina Orco Property Group oznámila, že se dohodla s pěticí německých bank na novém úvěru pro rozsáhlé a na německém trhu klíčové portoflio Gewerbesiedlungs-Gesellschaft mbH (GSG) v Berlíně. Nová smlouva nahradí stávající úvěr s bankou Royal Bank of Scotland (RBS) a dle Orka přinese výhodnější úrokové podmínky i zadlužení. Akcie Orco reagují růstem až o více jak 2 % k 66 Kč/akcie, aktuálně nejvíce na domácím trhu, a oživují z hodnot nejnižších za poslední čtyři týdny.

Uhelná společnost NWR rostla dnes o 0,9 % na 86 CZK a její obchodování v Británii je opět ještě rostoucí po závěru Prahy. Cena uhlí dnes ale klesala o 0,4 %. Stále nejsou nové zprávy o společnosti KIT digital. Možné převzetí v rámci 1,35-1,7 USD zatím nebylo potvrzeno a na americké burze je přerušené obchodování s tímto titulem.


Od čtvrtka 27. prosince začíná platit periodická aktualizace báze pražského indexu PX , propočtená na základě dat k 30. listopadu tohoto roku - podrobnosti zde

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university