Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bulharsko čekají předčasné volby. Nové rozložení politických sil bude známé už na konci týdne

Bulharsko čekají předčasné volby. Nové rozložení politických sil bude známé už na konci týdne

09.05.2013 11:35
Autor: ČTK

Letos v únoru vypukly v Bulharsku masivní protesty kvůli vysokým účtům za elektřinu, které vystavily distribuční společnosti, včetně českých firem ČEZ (569,5 CZK, 0,09%) a Energo-Pro. Tyto demonstrace přerostly v protesty proti celkové chudobě a politickým poměrům v zemi a dramatický vývoj pak 20. února přinutil k demisi vládu předsedy strany Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) Bojka Borisovova. Žádná politická strana poté nechtěla sestavit nový kabinet a nadějí na zklidnění situace jsou nedělní předčasné parlamentní volby. 

Vítězem voleb by se podle posledních průzkumů mohla opět stát Borisovova strana GERB, která v roce 2009 drtivě vyhrála parlamentní volby se slibem vykořenit korupci. Vládu tehdy podpořila i extrémně pravicová strana Útok, pravicová Modré koalice (SDS-DSB) a populistická strana Řád, zákon, spravedlnost. Svůj slib GERB celkem úspěšně plnila, čímž si udržovala vysokou popularitu. Projevilo se to i v prezidentských volbách v roce 2011, které vyhrál jeden z nejoblíbenějších členů Borisovovy vlády Rosen Plevneliev. 

Letošní protesty, které provázely násilnosti, ale vláda neustála a podala demisi. Předsedou úřednické vlády se stal dosavadní bulharský velvyslanec ve Francii Marin Rajkov. 

Nespokojení Bulhaři svůj protest zaměřili nejen proti chudobě, ale i proti politickým skandálům, korupci a vysoké nezaměstnanosti. Ze 7,3 milionu obyvatel jich žije 1,5 milionu pod hranicí chudoby, kterou představuje měsíční příjem kolem 120 eur (přibližně 3100 korun). Průměrná penze přitom činí 180 dolarů (3500 korun) a průměrný plat 550 dolarů (10.700 korun), což je méně než polovina unijního průměru. 

Oficiální nezaměstnanost je téměř 12 procent, toto číslo ale nezahrnuje další tisíce lidí, kteří jsou bez práce již tak dlouho, že nepobírají žádnou podporu. Růst bulharské ekonomiky se loni zpomalil na 0,8 procenta z tempa 1,8 procenta v roce 2011 a dosahuje 45 procent unijního průměru, což je nejméně ze zemí Evropské unie. 

Poslední kapkou pro mnohé byly zimní účty za energie. Některé faktury za prosinec byly o více než polovinu vyšší než v jiných měsících a měsíční účty za elektřinu se vyšplhaly k polovině příjmu průměrné bulharské rodiny. Vyvrcholením veřejných protestů bylo několik pokusů o sebeupálení, z nichž některé skončily tragicky. Nejznámější obětí se stal šestatřicetiletý Plamen Goranov, kterého místní média označila za "bulharského Jana Palacha". Ve východobulharském městě Varna se v polovině února polil hořlavinou a zapálil. 

Podle analytiků se zahraniční energetické společnosti staly pouze spouštěčem hněvu namířeného proti celé bulharské politické elitě. ČEZ v Bulharsku působí od roku 2005, kdy nákupem distribučních firem zahájila zahraniční expanzi. Bulharské úřady v únoru spustily proces, který by mohl vést k odebrání licence ČEZ, k čemuž vyzýval i premiér Borisov. Česká strana se proti prohlášení bulharského premiéra ohradila, protože rozhodnutí o licenci může vynést pouze nezávislý regulační úřad. Ten začal v polovině dubna veřejně projednávat možnost odebrání licence ČEZ k distribuci elektřiny. Česká společnost ale opakovaně uvádí, že nijak neporušila bulharské ani evropské právní předpisy. 

Ke vstupu do jednokomorového 240členného Lidového shromáždění stačí v poměrném hlasování stranám zisk nejméně čtyř procent hlasů, u koalic je to osm procent. Jedenatřicet poslanců z 240 je voleno většinovým způsobem v jednomandátových obvodech. Kromě strany GERB mají největší šance dostat se do parlamentu Bulharská socialistická strana (BSP), Hnutí za práva a svobody (DPS), jež reprezentuje tureckou menšinu, a nacionalistické hnutí Ataka.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data