Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda chce strop pro příspěvek spotřebitelů na obnovitelné zdroje, kontrola může ušetřit 7 mld. Kč

Vláda chce strop pro příspěvek spotřebitelů na obnovitelné zdroje, kontrola může ušetřit 7 mld. Kč

23.05.2013 11:09, aktualizováno: 23.5. 11:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Vláda chce stanovit strop pro příspěvek na obnovitelné zdroje energie, který platí koneční spotřebitelé v ceně elektřiny, a přísněji kontrolovat příjemce dotací, řekl dnes premiér Petr Nečas po jednání s předsedkyní Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Letos jde na tuto podporu celkem 44,4 miliardy korun a tyto náklady v příštích letech ještě vzrostou. Částku nad stanovený strop by měla platit vláda ze státního rozpočtu. 

Spotřebitelé nyní platí v ceně elektřiny 583 korun z každé spotřebované megawatthodiny na podporu obnovitelných zdrojů. Částka dosud každoročně rostla. Podle Nečase je nutné stanovit maximální výši této částky, která bude platit po delší období, například pět let. Konkrétní výši stropu pro příspěvek na obnovitelné zdroje ale premiér nesdělil, bude ji podle něj třeba teprve propočítat. 

Na podporu obnovitelných zdrojů letos jde 44,4 miliardy korun. Z této částky platí 11,7 miliardy stát z rozpočtu, zbytek odvádějí spotřebitelé. Zástupci průmyslu si stěžují, že kvůli podpoře obnovitelných zdrojů příliš roste cena elektřiny, což ohrožuje konkurenceschopnost tuzemských podniků.

Kontrola projektů může ušetřit až 7 mld. Kč

Nečas dnes zároveň upozornil, že je nutné kontrolovat příjemce dotací na provoz obnovitelných zdrojů a potrestat nepoctivé vlastníky. Výplata podpory by také měla být podmíněna rozkrytím majetkové struktury společností. Podle Nečase by to mohlo přinést úspory až sedm miliard korun ročně. 

Premiér Nečas již minulý měsíc přislíbil prověření všech projekty, které byly zapojeny ve druhé polovině roku 2010. Tehdy byly poslední šance pro solární investory získat vládní záruky lepších podmínek a návratnosti investice. Dnes Nečas dodal, že vláda prověří 352 největších solárních projektů v zemi, zda nepostupovaly v rozporu se zákonem. "Český stát by mohl ušetřit až 7 miliard korun z podpory obnovitelných zdrojů energie," předeslal dnes Nečas možný výsledek šetření.

Již loni kriminalisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality kvůli podezření z podvodného jednání při získání licence na výrobu elektřiny z fotovoltaických zdrojů zahájili několik trestních stíhání.

Vláda podle měsíc starých slov jejího předsedy musí také provést revizi všech vyhlášek a nařízení od roku 2005 tak, aby byla zajištěna návratnost investic do elektráren za (investorům dříve garantovaných) 15 let, a ne dříve.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba také již dříve přišel s požadavkem na odhalení všech příjemců státní podpory na fotovoltaickou elektřinu. Podle Kuby se řada vlastníků skrývá za akciemi na majitele, ačkoliv by podniky, které dostávají jakoukoli formu podpory od státu, měly mít transparentní vlastnickou strukturu.

Bez dalších bloků Temelína to nepůjde

Nečas dnes dále uvedl, že česká energetika je bez nových jaderných reaktorů obtížně představitelná. "Do roku 2020 bude muset dojít k odstavení uhelných elektráren s celkovým výkonem 1800 megawattů. Je jasné, že v období po roce 2025 budou muset být spuštěny některé další dodatečné kapacity," řekl Nečas. Zdůraznil, že je nutné, aby nebyly diskriminovány žádné nízkoemisní zdroje elektřiny, mezi které podle něj patří i jaderné elektrárny. 

Elektřinu z Temelína podle Nečase bude česká ekonomika potřebovat, protože má silný průmyslový sektor, který se bez stabilních dodávek neobejde. Nečas připomněl, že průmysl se podílí na tvorbě českého HDP i na zaměstnanosti zhruba 40 procenty a že Česko patří spolu se Slovenskem mezi evropské země s největším podílem průmyslu. 

Premiér ale zároveň podotkl, že ještě není rozhodnuto o nastavení výkupních cen pro elektřinu z nových bloků Temelína, o kterém uvažuje polostátní energetická společnost ČEZ. V současnosti se podle Nečase propočítávají jednotlivé varianty a situace se hodnotí i z pohledu evropského práva.

(Zdroj: ČTK, HN)


Čtěte více:

ERÚ má podezření na nezákonný postup bývalých zaměstnanců se škodami až desítek miliard korun
04.02.2013 13:39
Energetický regulační úřad (ERÚ) má podezření, že jeho bývalí pracovní...
Plán MPO: Konec podpory u nových obnovitelných zdrojů, u starých po dosažení návratnosti
21.03.2013 15:34
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce novým zákonem o obnovitelný...
Vláda chystá šťáru mezi solárníky kvůli podezření z podvodů. Chce ukončit anonymitu vlastníků
12.04.2013 10:20
„Na dotace na fotovoltaiku jde 30 mld. Kč ročně. Není možné, abychom ...
Vitásková (ERÚ): Nynější podpora obnovitelných zdrojů je nad možnosti české ekonomiky
15.05.2013 13:34
Současný systém podpory obnovitelných zdrojů přináší náklady, které js...

Váš názor
  •  
    24.05.2013 10:16

    Ty zprávy jsou fakt mazec, tolik dezinformací o energetice co se teď objevuje je na 21 století až neuvěřitelné a jen to ukazuje jak média jen důkladně opisují nesmysly které jim někdo komu jsou "zavázáni" nadiktuje. Pánové vytunelovali fotovoltaiku jako moderní zdroj energie, úplně ji dnes kdy je její investiční náročnost na úrovni 20% roku 2008 zařízly a zakážou všem dát si to i na střechu pro vlastní potřebu jen aby se mohli nakrmit na Temelínu. O to větší je nasranost protože Temelín jim nevychází právě kvůli poklesu ceny energie díky OZE v Německu na polovinu. Myslím že dost hezky je to popsané v pořadu na ČT http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1095913550-nedej-se/213562248420007-hra-bilionu/
    Jirka
  •  
    23.05.2013 13:18

    Je mi velice líto, že tato slova musím použít v souvislosti s premiérem ČR, ale představa, že kontrola již zkontrolovaného nám muže přinést 7 mld. Kč ,je představa s vysokou mírou pravděpodobnosti hraničící s DEBILITOU. Oni se vám solárníci sami budou hlásit, že někoho podmázli a ti podplacení ůředníci jim to jistě ochotně dosvědší.
    fojta
    •  
      23.05.2013 13:25

      Jj, máš stejný slovník jako já, vidím :-)) Když jsem dnes poslouchal toho našeho přerostlého ratlíka, nevěděl jsem, jestli se mám smát a nebo brečet. Jakoby četl referát ze sjezdu SSM :-)))
      Jesse
      •  
        23.05.2013 14:06

        To já taky nevím, jestli se smát nebo brečet. Celý měsíce sedím na penězích a jsem nasranej jak všechno pořád roste. Včera, když Parta pustila slova Bena, že nic utahovat nehodlá, tak jsem se už nasral a vzal to skoro plnou parou do čezu. Takže zatím -3% a jsem zase nasranej, že jsem včera nešel na pivo(pršelo) a tudíž jsem měl čas si zaspekulovat. Takže za to nemůžu já , ale počasí. Začínám chápat Zuzku, kam vleze, tam dva roky zelená tráva neroste.
        fojta
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university