Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pojednání o růstu. Proč není dobrý…

Pojednání o růstu. Proč není dobrý…

19.06.2013 12:24
Autor: Anonymní Investor, ???

Už delší dobu o tom přemýšlím v souvislosti s obchodováním. Proč mám vždycky trochu divný pocit, když jdou moje pozice nahoru příliš rychle. Vždyť je to přece super, hrozně vydělávám! V hloubi duše ale cítím, že něco není dobře. A taky že většinou ano, po rychlém růstu přichází zpravidla rychlý pád. Pozici včas nezavřu, protože se z mého pohledu děje něco nečekaného, něco mimo plán. A to já nemám rád. Nerad zasahuji do svých pravidel, protože už jsem si dřív vyzkoušel, že je to začátek konce.

A teď jsem někde četl, že závidět Číně tempo růstu je příliš snadné. A já se naopak ptám – je Číně opravdu co závidět? Rychlý růst, který není postaven na fundamentálně správném základu? Podle mého to bude průšvih. A přijde dříve, než si myslíme.

Průšvih je totiž celé dnešní uvažování. Kritika neudržitelného růstu a spotřeby se ozývá stále silněji. Vždyť přeci i lidský život se pohybuje v sinusoidě a nic se s tím nedá dělat. Cílem je, aby trend byl rostoucí a výkyvy sinusoidy co nejmenší. A tak by to mělo být i s ekonomikou. A proto je rychlý růst špatný. Protože jakékoliv extrémy jsou špatné.

Problém s růstem má rovinu, o které se moc nemluví. Je to rovina způsobu života lidského druhu. Úsilí o maximální výkon a vzývání pracovitosti jako nového božstva. Nesmysl! Činnost a odpočinek by měly být jako noc a den, v souladu s přírodními zákony. Největší - s prominutím - kravina je maximalizovat výkon trávením většího množství času v zaměstnání. Trend, který je nastavený Amerikou, a který Čína napodobuje. Hybnou silou, která posunuje lidstvo vpřed, nejsou lidé trávící spoustu času v klimatizovaných kancelářích nebo v neklimatizovaných výrobních halách, ale zpravidla lidé, kteří mají čas přemýšlet a nejsou zavaleni rutinou dennodenní práce. Ostatně už si nevzpomínáte, kdo stvořil sametovou revoluci?

Tvrdím. Rychlý růst je špatný. Dobrý je dlouhotrvající pomalý růstový trend pečující o kvalitu. V případě lidstva o kvalitu života. Se zajímavým nápadem přišel Bhútán, země, kde se životní úroveň neměří pomocí hrubého domácího produktu, ale hrubým národním štěstím. Osvíceného panovníka zajímá spokojenost obyvatel a ne HDP. Bhútán je mj. zemí, která nezná tabák, kde se každé úterý nejezdí autem a všechny zemědělské výrobky jsou BIO. Ukazatel Gross National Happiness byl dokonce projednáván v roce 2011 v OSN. Jak říká Wikipedie GNH je založeno na podpoře udržitelného rozvoje, zachovávání a podpoře kulturních hodnot, přirozeného životního prostředí a na dobré vládě. Pravda, celé trochu zidealizované, ale proč nesnít. Ve světle všech těch Nagyových, Rittigů, Janoušků a spol., nám nezbývá nic jiného než hledat nové cesty.

Mimochodem podle dostupného žebříčku postaveného na podobném konceptu (byl sestaven v Británii a index štěstí je nazýván Happy Planet Index) jsou na tom nejlépe Kostarika, Vietnam a Kolumbie. Čína, které máme závidět je na šedesáté pozici a supervelmoc Spojené státy na stopátém místě ze stopadesáti hodnocených zemí. Česká republika je mimochodem devadesátá první.

Zachovejte si zdravý rozum a sněte! A vyprdněte se na závist vůči Číně, problémů mají víc než dost.


Váš názor
  • no konecne
    19.06.2013 14:34

    rozumny nazor na to svinstvo co se dejje na trzzích a nikdo to ze slavně patri nepojmenuje že zmrdi z us a londyna manipuluji trhy ,to má být trh ,to by musel se chovat uplně jinak a ne že je propad prodeje aut 20%!!!!! a nezaměstanaost nejvýš kdy byla ale trhy jupi jedem nahoru neb zmrd ben to chce
    XXX
Aktuální komentáře
17.05.2024
22:00S&P 500 si připsal již čtvrtý týdenní zisk v řadě  
17:45Americká ekonomika podle jednoduchého indexu celkového blahobytu
17:27Filla, Zrzavý či Toyen. V galerii KODL probíhá předaukční výstava a blíží se tradiční aukce 26. května na Žofíně
17:13TRHY: GameStop vypadá jako GameOver, zatímco zlato se vrací nad 2400 dolarů  
16:17Odbory Royal Mail hrozí stávkou, pokud Křetínský nesplní jejich požadavky
15:43CNBC: Žhavá rally drahých kovů může pokračovat, cíl pro zlato až u 2600 dolarů
14:04Ramsey: Tesla má u autonomního řízení specifickou strategii, nabíjecí stanice jsou jedním z nejhodnotnějších aktiv
12:50Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady
12:45Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu
12:24Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?
12:07Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl
11:46Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší
11:20Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila
11:09FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu
9:01Rozbřesk: Červnový pokles sazeb ECB potvrzen
8:44Colt CZ dokončil akvizici Sellier & Bellot, čínská ekonomika prochází nevyrovnaným oživením a futures jsou v červeném  
8:15UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Oznámení o uložení projektu fúze sloučení do sbírky listin
8:10Skupina Colt CZ dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot
6:41Yardeni: Býčí trend by měl i přes korekci pokračovat, zisky míří k novým rekordům

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data