Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlatá éra BRIC skončila. Tahounem růstu opět rozvinuté ekonomiky

Zlatá éra BRIC skončila. Tahounem růstu opět rozvinuté ekonomiky

12.08.2013 11:24
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Vzpomínáte na rok 2007? Čína zvládla růst děsivým kalupem 14,2 %, Indie se dostala těsně nad 10 %, ropou poháněné Rusko zvládlo 8,5 % a komoditním boomem nadopovaná Brazílie 6,1 %, podobně jako Česko. Kdeže loňské sněhy jsou. Podle posledního odhadu Mezinárodního měnového fondu (MMF) bude čínská ekonomika letos expandovat jen 7,8% tempem, Indie se bude muset spokojit s 5,6 % a Brazílie s Ruskem budou rády za 2,5 %, o Česku ani nemluvě. Zato Spojené státy po vymanění se z recese v letech 2007-2009 opět stabilně oscilují kolem 2 %, občas mírně nad, někdy trochu pod.

Uvedená čísla ilustrují nejen zpomalení globálního růstu jako takového, ale i posun v jeho skladbě: od rozvíjejících se trhů v čele se skupinou BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína), které táhly světovou ekonomiku od vypuknutí finanční krize, zpět k rozvinutým zemím v čele se Spojenými státy.

Podle analýzy investičního fondu Bridgewater skupina rozvinutých ekonomik Japonska, Spojených států, Evropy a dalších letos poprvé od poloviny roku 2007 přispívá k růstu světového HDP (74 bilionů USD) víc než rozvíjející se ekonomiky. Přepnutí výhybky se odehrává v roce, kdy podíl prvně jmenovaných na světovém hospodářském výstupu po dlouhých staletích zaostávání dosáhl 50 % (podle parity kupní síly). Před 20 lety to bylo 37 %.

Mezi hnací síly posunu patří probouzející se Japonsko, které se po letech trápení začíná vymaňovat ze zhoubného kolotoče deflace, slabé poptávky a nízké investiční aktivity. Třetí největší ekonomika světa ve 2Q13 rostla meziročním tempem 2,6 %, což sice zaostává za 3,8 % z prvního kvartálu, ale i tak jde o relativně slušné číslo. Také oživující americká ekonomika, které pomáhá revoluce v energetice a zlepšující se export, je schopná přispět ke globálnímu růstu slušným dílem. A eurozóna by mohla podle posledních odhadů konečně vybřednout z dlouhé recese a po šesti kvartálech vykázat alespoň minimální kladnou bilanci. Do toho přichází dramatické zpomalení BRIC a spol.

Podle prognózy MMF by měla světová ekonomika letos expandovat tempem 3,3 %, oproti 3,2 % v loňském roce a 4 % v roce 2011. Skutečnost, že větší část růstu poprvé za pět let odpracují bohaté země, bude mít velký dopad na soukromý sektor a jeho plány. Některé firmy už následky růstového posunu pocítily.

Globálně došlo k „mnohem většímu zpomalení, než jsme očekávali,“ tvrdí výkonný ředitel Flexible Steel Lacing Richard White. Jeho společnost, působící v 10 zemích, vyrábí díly pro pohyblivé pásy používané v průmyslu a důlní těžbě. Z původně odhadovaného růstu tržeb o 12 % meziročně (oproti 20% tempům z předchozích let) se letos vyklubala stagnace. Za hlavního viníka White považuje Čínu, jejíž klesající hlad po železné rudě, uhlí a mědi doléhá na těžaře v jižní Americe, Austrálii i v Africe.

Řada zemí z kategorie emerging markets stále vykazuje úctyhodná růstová tempa. Čína by při splnění cíle 7,5 % stále výrazně předstihla americkou ekonomiku, i když podle některých předpovědí by v následujících letech měla dál zpomalovat. V Indii, která méně závisí na světovém obchodu, bude záležet na odhodlání vlády prosadit další reformy. Po velkém deregulačním třesku z počátku 90. let, který pomohl nastartovat boom v dalším desetiletí, se zatím marně čeká na jeho opakování.

Pak jsou tu ekonomiky typu Mexika, Turecka či Indonésie, které banka Goldman Sachs před pár lety zařadila do slibné skupiny Next 11 (N11). Stále vykazují slušná tempa, avšak s minulými výkony BRIC v absolutním měřítku soupeřit nemohou. Celá skupina má zhruba 1,3 miliardy obyvatel, což není ani polovina počtu BRIC. Zadruhé jsou země N11 bohatší než BRIC na začátku hvězdné kariéry. Jejich „doháněcí“ potenciál je proto nižší.

Dalším faktorem omezujícím možnost zopakování výkonu BRIC z posledních let je samotný úspěch tohoto výkonu. Světová ekonomika vyjádřená v dolarech a očištěná o inflaci je podle údajů MMF dnes v porovnání s rokem 1992 dvakrát tak velká. To znamená, že emerging markets budou muset vykouzlit mnohem větší absolutní přírůstky, aby se dostaly na podobná percentuální tempa růstu jako před deseti lety.

Rozvíjejícím se ekonomikám příliš nepomáhá ani zrychlení bohatších konkurentů. Naznačují to například zhoršující se hodnoty indexů nákupních manažerů v emerging markets, které podle agregátního ukazatele konzultantské firmy Capital Economics klesly na nejnižší úroveň od roku 2009. Stejné indexy ve Spojených státech, Japonsku a v Evropě rostou.

V Evropě velmi křehké oživené zatím nevede k nárůstu importu z Asie. Ve Spojených státech, jejichž poslední dva expanzivní cykly táhla spotřebitelská poptávka nahrávající importům levného zboží ze zahraničí, stojí růst tentokrát na energetice, investicích a exportu, z nichž profitují domácí průmyslníci. Pomáhají jim i stagnující mzdy. O Japonsku se kvůli prudkému propadu jenu dokonce dá říci, že lepších výsledků dosahuje na úkor obchodních partnerů. „Už se nemůžeme vézt na šosech Západu. Asie se stala příliš velkou,“ shrnuje problém ekonom Frederic Neumann z HSBC

 
(Zdroje: WSJ, Trading Economics, Capital Economics, MMF)


Čtěte více:

BRIC protipóly: Čína a Brazílie
15.07.2013 11:29
Růst brazilské ekonomiky byl v posledních letech zklamáním. V roce 201...
OECD: Výhled vyspělého světa se zlepšuje, mladé trhy ztrácejí rychlost
08.08.2013 13:43
Vyhlídky předních průmyslových ekonomik se v červnu dál zlepšily, naop...
Dlouhověkost čínského boomu
12.08.2013 7:58
Po třech desetiletích ročního růstu HDP v průměrné výši 9,8% zaznamen...
Expert: Kvůli útlumu Číny skončil
12.08.2013 8:22
Ochlazení čínské ekonomiky ukončilo deset let trvající komoditní "sup...

Váš názor
  • Růst ?
    12.08.2013 13:40

    Jenom pro zasmání doplním výsledky ABENOMIKY v Japonsku po jejím zavedení na podzim 2012. 1. Od 12.11.2012 do 22.5.2013 stoupl index japonské burzy NIKKEI z 8676 bodů na 15627 bodů, tedy o 80 % !!! za půl roku. Tempo růstu v celoročním přepočtu = 160 % za rok !! Hezký růst burzy ! 2. Hodnota japonského Jenu ve stejné době propadla ze 76 na 103 jenů za Dolar. Propad hodnoty měny o 30 % !! za půl roku. Připomínám u třetí největší ekonomiky světa ! P.S. Není to náhodou zcela umělý nesmyslný dopovaný vývoj zařízený centrální bankou, není to umělý růst na steroidech ??? Odpovědět si můžete sami.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
  • Růst ???
    12.08.2013 12:07

    Pozoruhodně mylný a debilní názor ! Jak skvěle vlastně rostou tři centra Západu ??? 1. Eurozona - letos má být její celkový HDP znovu v mínusu proti roku 2012 , takže propad !!! 2. Japonsko - zavedlo ze zoufalství tzv. "Abenomiku" - i neekonom musí na první pohled vidět , že jde o katastrofu, kerá vede jenom do krachu. Japonci tisknou přímo zoufalé sumy ničím nekrytých papírových peněz a cpou je po stovkách miliard do své ekonomiky. Jejich měna padá a po přepočtu na Dolary /= světové statistiky/ bude jejich výsledný letošní HDP opět v propadu / Příklad : Ekonomika jim vyjádřeno v Jenech stoupne letos o pěkná 4 %, ovšem Jen bude slaší proti USD o 10 %, tedy Japonci si letos zapíší výkon HDP - mínus !!!!- 6 % do světových tabulek. 3. USA - v prvím pololetí letošního roku rostly meziročně o 1,8 % , pokud udělají za celý rok + 2 %, což je možné, tak 2 % z jejich současného HDP = 15,6 bil. USD je asi 320 mld. USD. Čínský loňský HDP = 8,25 bil, USD přitom stoupne nejspíš o 7 % , tedy 82,5 mld. USD x 7 % = 577 mld. USD. Závěr : Sama Čína přidá letos ke světovému HDP 577 mld. USD /bez inflace/ , USA 320 mld. USD /bez inflace/. Eurozona a Japonsko zaznamenají v dolarovém vyjádření propad HDP. Ještě to bud ezajímavé, Západ zatím žije jenom z tištěných nekrytých peněz !!! Šoupněte mi někdo do kapsy 30 milionů Kč a hned uvidíte ten můj obří růst "soukromého HDP !!!" 1. Zavolám zedníky a ti mi postaví vilu za 15 milionů 2. Koupím si dva BMW X-6 po 2 milionech Kč 3. Zaměstnám u sebe šoféra, uklizečku, zahradníka a ostrahu vily 4. Odletím s rodinou na cestu kolem světa v ceně 500 000 Kč 5. V pěti nejblížších vesnicích nechám postavit kanalizaci, ve dvou dalších čističky No pánové, to bude najednou HDP !!! Stačí , když mi pan Singer z ČNB natiskne také nějaké ty nekryté korunky, jako to dělá masově pan Bernanke v USA !! A HDP pak vystřelí rovnou do nebe ! P.S. Vyčkejme an Řecko, už brzy bude žádat další miliardy Vyčkejme na konec ABENOMIKY Vyčkejme na konec Nulových sazeb v USA a nákupu duhopisů za 85 mld. USD měsíčně.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • Re: Růst ???
      13.08.2013 16:37

      ona je otázka, když USD tak tiskne prachy, že kurz dolaru neklesá. čim to asi bude? podle mě si nikdo z nás nedokáže představit dopady a následky těžby plynu z břidlice v USA. tvorba pracovních míst díky těžbě z břidlic (EIA agentura pro energetiku USA) https://www.facebook.com/photo.php?fbid=511803312222018&set=a.374679129267771.83696.350562875012730&type=1.......................... naopak mi řekněte co dělá čína? staví města duchů, města kde nikdo nebydlí a mají enormní dopad na zvyšování HDP. podhodnocuje jen, aby bylo zboží více konkurence schopné. stav úvěrů čínských bank je velká neznámá
      martintruhlík
    • Re: Růst ???
      12.08.2013 12:39

      Když je něco lepší, není to hned vynikající. BRIC trpí výklesem cen komodit....
      Velkamedvědice
    • Re: Růst ???
      12.08.2013 12:30

      velice správně,zde na Patrii je již téměř pravidlem prezentovat zavádějící zprávy a polopravdy.V nedávném článku o Faberovi a propadu zde citovali jen část článku a tu část o gl a jeho těžařích tiše pominuli.Celá ta slavná ekonomika Západu nestojí víc než na hliněných nohách,pád tu bude nejpozději do konce roku 2015 a bude velmi bolestný.
      mira s
Aktuální komentáře
28.03.2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023
8:54Tabák oznámil výsledky za loňský rok, ČEZ dostal horší rating od Moody's a futures jsou dnes červené  
8:49Philip Morris CR vykázal meziročně nižší zisk i tržby. Dividendu navrhuje ve výši 1 220 Kč/akcie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university