Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Deindustrializace po italsku: továrník o dovolené potají přestěhoval provoz do Polska

Deindustrializace po italsku: továrník o dovolené potají přestěhoval provoz do Polska

23.08.2013 17:28
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Fabrizio Pedroni začátkem srpna zaměstnancům své továrny na výrobu elektroniky popřál příjemnou letní dovolenou s tím, že se všichni opět uvidí za tři týdny. Nemyslel to zcela upřímně. Jen o několik hodin později začal pod rouškou tmy celý provoz rozebírat a stroj po stroji posílat do Polska.

„Kdybych jim dopředu řekl cokoli o plánech přesunout výrobu za hranice, obsadili by mi továrnu a zabavili všechno vybavení. Prostou pravdou je, že chci, aby moje podnikání přežilo, a v Itálii už pro to nebyly ty správné podmínky,“ uvedl Pedroni v telefonickém rozhovoru z Polska.

O velkém stěhování na východ se 40 pracovníků Pedroniovy společnosti Firem, sídlící poblíž severoitalské Modeny, nakonec dozvědělo, ale příliš pozdě. Jedenáct dní po zahájení akce se skupinka zaměstnanců, kteří dostali podezření kvůli neobvyklému provozu v okolí objektu, přihnala k branám továrny, z níž vyjíždělo 20 nákladních aut s posledními kusy vybavení. Utajená průmyslová migrace se stala národním tématem; další osud šokovaných zaměstnanců zůstává nejasný.

Pedroni, kterému táhne na padesát, obdržel několik výhružek smrtí adresovaných jemu i jeho rodině. Přesto svůj názor na přesunutí továrny, otevřené po druhé světové válce jeho dědem, měnit nehodlá. A není sám. Podobné kroky ve snaze o snížení nákladů a udržení konkurenceschopnosti podnikají i velké koncerny typu automobilky Fiat, i když jim jejich rozměr nedovoluje tak extrémní pružnost.

Výrobce kuchyňských spotřebičů Indesit v červnu ohlásil zrušení 1400 domácích pracovních míst, třetiny veškerého zaměstnaneckého stavu, a jejich přesunutí do Turecka a Polska. Fiat, který se s odbory kvůli propouštění střetává pravidelně, v polské továrně Tychy zaměstnává přes 4000 lidí.

Data italské asociace malých a středních podniků ukazují, že mezi lety 2002-2011 výrobu nebo její část do zahraničí přesunulo 27 000 firem s ročními tržbami nad 2,5 milionu euro. V roce 2011 bylo v Polsku registrováno 737 společností ovládaných Italy. Dohromady zaměstnávali 67 tisíc lidí. Polská ekonomika by letos podle odhadů tamní centrální banky měla vzrůst o 1,1 %. Italské hospodářství naproti tomu čeká pokles o 1,8 %.

Carlo Maffe, který přednáší byznys strategii na Bocconi University v Miláně, kontroverzní útěk Firemu do Polska označuje za spornou, avšak jedinou cestu přežití, na niž se vydala už řada jiných italských podnikatelů. „Většina společností typu Firemu v Itálii v posledních nejméně pěti letech vykazuje ztráty,“ dodává Maffe.

Podle Pedroniho bylo stěhování do Polska vynucené zahraniční konkurencí, mzdovými náklady a rostoucími daněmi. Jiné řešení by prý znamenalo krach. Jeho společnost loni utržila zhruba 3 miliony euro, avšak zisk naposledy vykázala v roce 2008.

Situací kolem Firemu a jeho zaměstnanců se mezitím zabýval italský parlament. Poslanci vládní koalice i opozice kabinet premiéra Enrica Letty vyzvali, aby je o dalším osudu firmy urychleně informovala. Přímá finanční podpora není vzhledem k výši italského státního zadlužení pravděpodobná.

„Nechci vydělávat víc, chci jenom zase začít vydělávat,“ tvrdí Pedroni. Pět pracovníků, kterým důvěřuje, vzal s sebou do Polska.

(Zdroje: Bloomberg, Reuters)


Váš názor
  • Evropa
    26.08.2013 9:56

    Pro celou jižní Evropu by bylo lepší kdyby uznali, že jejich pracovní výkon není 4x vyšší, než např. v Polsku nebo na Slovensku a přizpůsobili tomu platy. Pak nebude důvod stěhovat firmy. Devalvovat měnu bohužel nemůžou, když je společná...
    pmx
  • Bohouš přečíst
    23.08.2013 22:37

    a nejlépe dvakrát a pak nechat vylepit v Lidovém domě
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
20.09.2024
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Základní O/N úroková sazba