Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: TMR -49 %, změny v CETV. Telefónica na prodej?

Týden na pražské burze: TMR -49 %, změny v CETV. Telefónica na prodej?

18.10.2013 18:46
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Hned šestice titulů si připsala solidní zisky v právě uplynulém týdnu na pražské burze. Na čele se tentokrát skví CETV, která oslavuje změnu v reklamní strategii i personální změny po odchodu CEO Sarbu. Na opačném konci a o drastickou polovinu níž jsou akce TMR. Důvodem je snížení kapitálu, rozhodnutí, kterým prudce roste zadlužení společnosti a avizovaný konec výplat dividendy. PX uzavírá silnější o 2,7 % na metě 963,1 bodu.

Akcie CETV odcházejí z týdne silnější o 5,42 % u 113 . Komentáře ze společnosti naznačují obrat ve strategii reklamy TV Nova, po CEO Sarbu ve společnosti končí také šéfové financí a strategie. O velmi solidních 5,2 % výše u 4525 uzavírají týden akcie Komerční banky. Další finanční titul VIG připsal 4,2 % k 1018 , ČEZ přes 3 % a Erste přes 2 %.

Na opačném konci prudce vyčnívají akcie TMR. Ty v pátek obchodovaly prvním dnem bez nároku na výplatu 26 EUR na akcii (v přepočtu cca 668 na akcii) ze snížení nominálního kapitálu. Výplata snížení kapitálu bude financována z úpisu dluhu v celkovém objemu 180 milionů EUR, transakcí se navýší podíl dluhu na celkových aktivech z 6,5 % ke hranici 70 %. Kvůli úrokům z nově vydaného dluhu nebude TMR, jak uvedla, v budoucnu schopna vyplácet dividendu. Akcie reagovaly prudkým pádem, v pátek až o 51 % k 590 za akcii.

V úvodu týdne citelné zisky později odevzdala Telefónica CR. Výš ji vyhnaly nejprve spekulace a později potvrzené zprávy, že majoritní 69% podíl španělské matky Telefónica SA může být na prodej a jako nejreálnější kupec se jeví skupina PPF. Ta jednání potvrdila, výsledek se ale podle ní zatím žádný nerýsuje. Zde zdrojů se jednání vedou nad cenou.

Ekonomicko-politickou událostí týdne bylo – pro tuto chvíli – ukončení amerického fiskálního patu. Demokraté s republikány uzavřeli dohodu na řešení, které poskytne vládě finance do poloviny ledna a odvrátí možnou insolvenci USA do úvodu února příštího roku. Zvláštní pracovní tým má přitom do 13. prosince tohoto roku „položit na stůl“ dlouhodobou dohody o řešení finanční situace a vývoje dluhu a rozpočtu Spojených států. Pokud ne, budou se tanečky v lednu až únoru opakovat a reakce trhů bude velmi pravděpodobně výrazně nervóznější a otrávenější…

Ze světových makrodat přišel čínský HDP. Ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila růst ze 7,5 % ve druhém kvartále na 7,8 % a je tak na nejlepší cestě ke splnění Pekingem vytyčeného 7,5% cíle. Ekonomové i vláda ale jedním dechem dodávají, že toto tempo udržitelné nebude a příští rok přijde zpomalení k sedmi procentům.

V plném proudu je americká výsledková sezóna. Tento týden přinesl taková jména jako Google (akcie na novém rekordu), Goldman Sachs (zde) a řadu dalších.

Vítězové a poražení pražské burzy v právě uplynulém týdnu:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
CETV 5,42 112,90 TMR -48,79 613,00
KB 5,23 4525,00 Orco -3,78 58,50
VIG 4,20 1018,00 Pegas -0,83 587,00
ČEZ 3,33 499,00
Erste 2,73 632,70
Telefónica CR 2,01 309,10
NWR 0,53 28,45
Unipetrol 0,52 172,40
Fortuna 0,19 105,00
PM ČR 0,19 10770,00

 

Telefónica CR – Bloomberg v pondělí citovala zdroje, podle kterých španělská mateřská skupina Telefónica SA zvažuje prodej celého 69% podílu v české Telefónice CR a s vyhledáním kupce jí radí Goldman Sachs a Societe Generale. Zpráva zapadla do sentimentu, kdy nedávno skupina PPF prodala svou mobilní dceru a rozhodla se neúčastnit nové podoby LTE aukce ČTÚ, když se jí nelíbila zejména podmínka, že by na dlouhém horizontu nemohla realizovat majetkové spojení s některým s dalších účastníků LTE aukce. Akcie vystřelily v pondělí o 6,6 %. V úterý skupina Telefónica SA potvrdila, že vyhodnocuje „strategické možnosti“ budoucnosti tuzemské Telefóniky i to, že vedla rozhovory s investiční skupinou PPF. Ty později potvrdila i PPF s tím, že konkrétní výstup z jednání zatím nevzešel. Zde zdrojů jsou daleko a lámou se na ceně. Analytici Barclays na titulu Telefóniky CR oznámili snížení cílové ceny na 281 z 285 při doporučení "underweight". Renaissance Capital titulu na konci týdne snížila doporučení ze stupně „držet“ na stupeň „prodat“.

CETV – Na pondělní spekulace navázalo potvrzení firmy, že končí šéf TV Nova Jan Andruško. Zástupcem generálního ředitele byl nově jmenován David Stogel, který v televizi pracoval v letech 2005 až 2011 jako programový ředitel, v roce 2010 před Andruškem krátce jako výkonný šéf Novy. Ve čtvrtek pak bylo oznámeno, že na konci října společnost opustí finanční ředitel David J. Sach, v polovině listopadu pak viceprezident pro strategické plánování Anthony Chhoy. Sacha dočasně vystřídá jeho dosavadní zástupce David Sturgeon, definitivní jméno CETV oznámí později. Na pozici viceprezidenta pro strategické plánování se zatím s novou osobou nepočítá. Konkrétní změny po srpnovém odchodu A. Sarbu přicházejí také v oblasti strategie. TV Nova již oznámila mediálním agenturám, že příští rok změní přístup k inzerentům a sníží letos výrazně navýšené ceny reklamy. Titul by měl koncem měsíce reportovat výsledky hospodaření, které by neměly být žádným pozitivním překvapením a tak současné úrovně doslova vybízejí k realizaci zisků.

NWR - Zprostředkovatel v pondělí předložil odborářům a vedení těžební firmy OKD návrh nové kolektivní smlouvy. Obě strany si nyní návrh prostudují, než budou dále pokračovat v jednáních. Odboráři ale v úterý v OKD vyhlásili stávkovou pohotovost. Bude trvat, dokud nebude dojednána nová kolektivní smlouva pro roky 2014 – 2018. Samotná NWR v pondělí po uzavření trhu oznámila dojednané podmínky dodávek koksovatelného uhlí a koksu pro poslední čtvrtletí roku 2013. Průměrná cena koksovatelného uhlí byla sjednána o 11 % nad úrovní třetího čtvrtletí roku na 101 eurech za tunu, u koksu pak mezikvartálně v zásadě stabilní na ceně 231 EUR za tunu (232 EUR/t ve 3Q). Akcie v úterý zahájily růstem o 4,3 %. Euforii ve čtvrtek vyvolaly výsledky vedoucího amerického těžaře uhlí Peabody Energy. Ta dosáhla zisku místo analytiky očekávané ztráty a poskytla velmi silný výhled. Podporou hospodaření i výhledu je zejména lokální oživení cen především energetického uhlí. Ministr průmyslu Ciencala měl dle svých slov do pátku dostat od NWR plán, co s Paskovem. Nedostal, firma na něm ještě pracuje.

ČEZ - Šéf skupiny Daniel Beneš připustil možnost vynucených odpisů aktiv v důsledku nízkých cen elektřiny. ČEZ podle něho kvůli celé věci nyní jedná s auditory a očekává „jistý vývoj“. Německé energetiky již odepsaly miliardy eur, a tak je podle Beneše logické, že trh čeká podobný krok i od ČEZ. ČEZ nově začal svým zákazníkům jako virtuální mobilní operátor v síti Telefóniky CR nabízet posílání SMS v rámci sítě bezplatně. Minuta volání bude stát od 1,70 do 2,20 . Do tří let očekává řádově stovky tisíc zákazníků. Ekonomičtí experti ČSSD, ANO a KSČM, stran figurujících na předních příčkách předvolebních průzkumu, se dle průzkumu HN víceméně shodují v podpoře dostavby jaderné elektrárny Temelín, ale staví se proti podpoře státu ať v podobě cenových garancí tak garancí za úvěry potřebné pro financování této investice. ČEZ přitom opakovaně říkal, že bez garance ziskovosti do několikasetmiliardového projektu, který má oživit českou ekonomiku, jít nemůže. Elektrárna Počerady investuje 250 milionů korun do výroby čistší elektřiny. Kontrakt na snížení emisí oxidu dusíku vlastník ČEZ uzavřel s českou pobočkou francouzského koncernu Alstom, uvedl páteční tisk.

Pegas – Akcie ve středu obchodovaly prvním dnem bez nároku na dividendu ve výši cca 1,05 eur, v přepočtu cca 27 . Klesly o 3 %.

TMR - Akcie Tatry Mountain Resorts v pátek obchodovaly prvním dnem (ve čtvrtek naposledy s) bez nároku na výplatu 26 EUR na akcii (v přepočtu cca 668 na akcii) ze snížení nominálního kapitálu. Výplata snížení kapitálu bude financována z úpisu dluhu v celkovém objemu 180 milionů EUR, transakcí se navýší podíl dluhu na celkových aktivech z 6,5 % ke hranici 70 %. Kvůli úrokům z nově vydaného dluhu nebude TMR, jak uvedla, v budoucnu schopna vyplácet dividendu. Akcie reagovaly v pátek prudkým pádem až o 51 % k 590 za akcii.

Philip Morris ČR - Mateřská Philip Morris International dosáhla ve třetím čtvrtletí roku růstu očištěného zisku na akcii o více jak 9 %, při očištění měnových vlivů o více jak 15 % při meziročně stabilních tržbách a poklesu globálních dodávek. Reviduje ale níž celoroční výhled zisku na akcii.

Unipetrol – V příštím týdnu se rozjede také tuzemská výsledková sezóna za 3Q13. Zahájí ji právě Unipetrol a to ve středu 23. října před zahájením obchodování.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie – ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university