Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Gates: Tři mýty chudoby

Gates: Tři mýty chudoby

24.01.2014 7:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle naprosté většiny měřítek je na tom svět dnes lépe než kdy v minulosti. Extrémní chudoba byla během posledních 25 let snížena na polovinu, dětská úmrtnost prudce klesá, mnoho zemí, které se dříve spoléhaly na zahraniční pomoc, je nyní soběstačných. Proč se tedy tolik lidí domnívá, že se situace naopak zhoršuje? Jednu z hlavních příčin představuje to, že jsou v zajetí tří velkých mýtů:

Mýtus číslo jedna: Chudé země jsou odsouzeny k tomu, aby zůstaly chudé. Pravda je ale opačná. Příjmy a další ukazatele blahobytu téměř všude rostou a týká se to i Afriky. Vezměme za příklad Mexiko City. V roce 1987 tam většina domů neměla vodovodní přípojku a lidé si chodili pro vodu s kanystry. Připomínalo to chudou Afriku. Tehdejší ředitel místní pobočky Microsoftu posílal své děti do USA na pravidelné prohlídky, aby se ujistil, že neonemocní kvůli vysoké úrovni smogu.

Dnes je vše naprosto jiné. Ve městě jsou mrakodrapy, čistší vzduch, nové silnice a moderní mosty. Stále najdeme chudinské čtvrti, ale většina obyvatel patří mezi střední třídu. Podobná změna proběhla v Nairobi, Šanghaji a mnoha dalších městech. Prudce rostou reálné příjmy, země se středně vysokými příjmy dnes tvoří více než polovinu světové populace. Podle nás bude na světě v roce 2035 jen minimum chudých zemí. Pár z nich bude trpět válkami či politickou situací jako například Severní Korea. Jiné budou tížit geografické podmínky. Více než 70 % zemí bude mít ale vyšší příjem na hlavu než dnešní Čína.

Mýtus číslo dvě: Zahraniční pomoc znamená velké plýtvání. Ve skutečnosti je tato pomoc úžasnou investicí. Zahraniční pomoc nezachraňuje pouze životy, ale dláždí cestu k dlouhodobému ekonomickému růstu. Když se v průzkumech ptají Američanů, jaká část rozpočtu jde podle nich na zahraniční pomoc, většina odpoví, že kolem 25 %. Ve skutečnosti je to ale méně než 1 % a na pomoc tak jde mnohem méně peněz, než se lidé domnívají. Americká vláda dává dvakrát tolik na dotace zemědělcům a více než šedesátkrát tolik na armádu. Je pravda, že část pomoci bude vyplýtvána na korupci. Většina hrozivých příběhů o tom, jak z ní byly vybudovány paláce, ale pochází z dob studené války a odráží snahu o získávání přátel v zahraničí. Dnes je rozsah problému mnohem menší. Je také několik zemí, které pomoc drží závislé na jiné zemi, ale jde o výjimky. Mezi země, které pomoc dříve dostávaly, ale dnes už ne, patří třeba Brazílie, Mexiko, Chile, Peru, Thajsko, Botswana, Maroko, Singapur a Malajsie.

Mýtus číslo tři: Záchrana životů vede k přelidnění. Thomas Malthus varoval v roce 1798 před krizí způsobenou tím, že růst populace převýší růst produkce potravin. Podobné uvažování už způsobilo dost problémů. Obavy z velikosti populace často přehluší obavy o osudy jedinců, kteří tuto populaci tvoří. Pokud bychom dnes nechali děti umírat jen proto, aby v budoucnu nehladověly, nebylo by to jen bezcitné. Díky Bohu to ani nedává smysl. Země s největším počtem úmrtí mají obvykle i nejvyšší míru porodnosti. Pokud by přežívalo více dětí, rodiče by mohli dojít k závěru, že budou mít menší rodiny. Že se tak skutečně děje, ukazuje třeba příklad Thajska. Záchrana životů nevede k přelidnění, ale právě naopak.

Autory jsou Bill a Melinda Gatesovi.

(Zdroj: WSJ)


Váš názor
  • Ako som nemal rad Gatesa
    24.01.2014 10:43

    Ako student MFF UK som si o Gatesovi dycky "kolektivne" myslel, ze je to hrozny debil. Bol to modny nazor, navyse prizivovany skutocnostou, ze windows nebol vtedy zrovna dvakrat fungujuci produkt. Vsetko sa ale casom zmenilo. Windows XP uz nebol zas tak nefunkcny. Studiom som navyse prenikol do utrob tohto systemu, a mal som moznost i nahliadnut priamo do jadra kodu, na ktorom tento system stoji. Pomerne rychlo som vymenil neinformovany modny negativny nazor na Gatesa za nazor neutralny na jeho osobnost a nazor pozitivny na jeho pracu. A potom Gates odisiel z MS a zacal sa venovat svojej nadacii. Modne vtedy bolo mysliet si, ze to robi iba aby si honil svoje ego. Uz som sa vsak nechcel ucastnit noveho modneho nazoru a tak som si radsej pockal, nez si urobim nazor vlastny. Dnes ten nazor mam, a vlastne ani netusim, ci sa s dnesnym modnym nazorom zhodujem, ci naopak. Kazdopadne verim, ze takych ludi potrebujeme viac. Nikto nie je dokonaly, a hlavne aj ikona ajtackeho posmechu moze byt evidentne ludstvu prospesna, staci spravne nastavit svoje priority.
    Eco
    • Re: Ako som nemal rad Gatesa
      24.01.2014 15:13

      15:00 Schmidt (Google): Řadě pracovních míst, která se dříve zdála být chráněna před postupující automatizací, hrozí kvůli technologickému vývoji zánik (ČTK) Ovšem Bill Gates se ale snaží být ten hodný, pozitivní a proti chudobě bojující..
      Karl von Bahnhof
      •  
        24.01.2014 15:31

        Je třeba začít rozbíjet tkalcovské stavy :-))
        Jesse
Aktuální komentáře
20.09.2024
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
12:17Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Základní O/N úroková sazba